Search
Close this search box.

V Završah je potekala čistilna akcija, posadili so tudi drevesa

V preteklih dneh sta v Završah potekali dve akciji za polepšanje in ureditev kraja - čistilna akcija in akcija sajenja dreves.

Pretekli vikend so po večini koroških krajev potekale številne aktivnosti v okviru Dneva za spremembe, s katerim so spodbujali skrb za okolje in prostovoljstvo.

Akciji so se pridružili tudi v Završah, saj so v nedeljo, 7. aprila 2024, organizirali čistilno akcijo. Udeleženci akcije so se zbrali in očistili kraj, pobrali smeti ter se tako pripravili na praznovanje občinske prireditve, ki bo potekala 1. maja.

Dogajanje ob proslavi Praznika dela, 1. maja, se bo pričelo ob 10.00 uri, ko se bodo odpravili na pohod. Vsak pohodnik bo prejel klobaso, dan pa se bo nadaljeval s kulturnim programom.  Za zabavo bo poskrbela skupina Gadi.

S številom udeležencev na nedeljski čistilni akciji je predsednik vaške skupnosti Stanislav Grobelnik več kot zadovoljen, svetnik Nejc Večko pa si želi, da bi se vsako leto čistilne akcije udeležili vsi krajani in da bi se v bodoče nabralo manj smeti ob sami cesti.

V kraju se pripravljajo tudi na novo kolesarsko sezono, ob tem je svetnik Nejc Večko poudaril, da so Završe oz. Šentvid nad Valdekom pravzaprav koroška Toskana, kraj, ki ga vsako leto obišče veliko število pohodnikov in kolesarjev. Predvidevajo, da se bo ob otvoritvi nove kolesarske poti to število podvojilo. 

V okviru pomladanskih dogodkov in akcij za spodbujanje ozelenitve koroških krajev so na Završah v torek, 9. aprila 2024, posadili 20 sadik divje češnje, 10 sadik divje hruške, 10 sadik divje jablane in 10 sadik lipe. Drevesa so posadili na območju zaščitene narave Natura 2000, ki predstavlja ekološko pomembno območje Velenjsko-Konjiškega hribovja. V projekt so bili vključeni sodelavci ZGS, revirni gozdar Primož Areh, vodja KE Mislinja Veronika Valentar, pridružili pa so se jim tudi sodelavci z območne enote ZGS Slovenj Gradec Jurij Tamše, Suzana Andrejc, Simona Oto in gostujoči študent praktikant Alehandro iz Madrida. 

V Završah verjamejo, da bodo novo posajena drevesa pripomogla k biološki pestrosti območja, predvsem pa k izboljšanju stanja populacij divjih opraševalcev ter zaščitenih vrst ptic in netopirjev. Sadike, ki so jih posadili, so namreč plodonosna in medovita drevesa, ki v prostor vnašajo pestrost in povečujejo tako estetsko kot ekološko vrednost prostora.

Vaška skupnost Završe se zahvaljuje vsem, ki so sodelovali na obeh akcijah, predvsem pa gre zahvala Župniji sv. Vid nad Valdekom ter aktivnim in prizadevnim članom vaške skupnosti Završe. Prav tako se VS zahvaljuje tako Občini Mislinja kot županu Bojanu Borovniku za posluh in vso pomoč pri sanaciji, pri opravilih in vseh posodobitvah, ki se odvijajo v kraju.

Vir: VS Završe

Naroči se
Obvestilo o
guest

0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Dogodki

V preteklih dneh sta v Završah potekali dve akciji za polepšanje in ureditev kraja - čistilna akcija in akcija sajenja dreves.