Search
Close this search box.

V zadnjem času se povečuje število prometnih nesreč z udeležbo kolesarjev in voznikov e-skirojev

V zadnjem času se je povečalo število nesreč z udeležbo kolesarjev in voznikov električnih skirojev. Med kolesarji so bile letos že tri smrtne žrtve. Policisti zato pozivajo k previdnosti in spoštovanju cestnoprometnih predpisov, tako voznike koles in e-skirojev kot tudi druge udeležence v prometu.

Kolesarji letos udeleženi že v 506 prometnih nesrečah

V obdobju od 1. januarja do 4. julija 2023 se je zgodilo 506 prometnih nesreč z udeležbo kolesarjev; v 300 primerih so bili kolesarji povzročitelji. V teh nesrečah so trije kolesarji umrli, 74 kolesarjev je bilo hudo telesno poškodovanih in 379 lahko telesno poškodovanih. Najpogostejši vzrok za nesreče sta neprilagojena hitrost in neupoštevanje pravil o prednosti.

Najpogostejše kršitve, ki jih ugotavljajo pri kolesarjih, so povezane z nepravilno stranjo oziroma smerjo vožnje, uporabo telefona med vožnjo, neuporabo luči in vožnjo pod vplivom alkohola.

51 prometnih nesreč so povzročili vozniki e-skirojev

V enakem obdobju se je zgodilo 78 prometnih nesreč z udeležbo voznikov e-skirojev. Od tega so povzročili 51 prometnih nesreč. V teh nesrečah se je 10 voznikov e-skirojev hudo in 51 lahko telesno poškodovalo.

Neprilagojena hitrost in neupoštevanje pravil o prednosti sta najpogostejša vzroka tudi pri nesrečah, v katerih so udeleženi vozniki e-skirojev. Najpogostejše kršitve pri voznikih e-skirojev so povezane z nepravilno stranjo oz. smerjo vožnje, neuporabo čelade in vožnjo pod vplivom alkohola.

Kolesarji in vozniki električnih skirojev, poskrbite za svojo varnost!

Kolesarje in voznike električnih skirojev pozivajo k spoštovanju predpisov. Opozarjamo na uporabo zaščitne kolesarske čelade, ki je obvezna do 18. leta in priporočljiva tudi kasneje, na vožnjo v dovoljeno smer, uporabo površin, namenjenih kolesarjem in voznikom lahkih motornih vozil (kamor sodijo tudi električni skiroji) in spoštovanje svetlobne prometne signalizacije.

Zelo nevarno je uživanje alkoholnih pijač ali drugih psihoaktivnih snovi pred vožnjo, velik dejavnik, ki prispeva k nastanku prometne nesreče, pa je tudi uporaba mobilnega telefona med vožnjo.

Opozarjajo še: ne precenjujte svojih sposobnosti in prilagodite hitrost predpisanim omejitvam in razmeram na cesti!

Opozorilo tudi ostalim voznikom: tesno prehitevanje je ne le prepovedano, temveč za kolesarje izjemno nevarno

Vse voznike motornih vozil pozivajo k strpnosti, previdnosti, spoštovanju predpisov in odgovornemu ravnanju v cestnem prometu. Upoštevajte, da je na cestah poleti več kolesarjev in lahkih motornih vozil. Prehitite jih na bočni razdalji najmanj 1,5 metra. Od leta 2021 je namreč predpisana bočna razdalja pri prehitevanju kolesarjev, voznikov lahkih motornih vozil in voznikov mopedov. Pri vključevanju ali zavijanju upoštevajte pravila o prednosti, tudi kolesarjev. To je še toliko bolj pomembno, če jih prehitevate z večjimi vozili, kot so avtobusi ali tovorna vozila, avtodomi ipd.

Bodite odgovorni, vozite varno.

Vir: Policija.si

Dogodki

V zadnjem času se je povečalo število nesreč z udeležbo kolesarjev in voznikov električnih skirojev. Med kolesarji so bile letos že tri smrtne žrtve. Policisti zato pozivajo k previdnosti in spoštovanju cestnoprometnih predpisov, tako voznike koles in e-skirojev kot tudi druge udeležence v prometu.