Search
Close this search box.

V zadevi sadra kaznivih dejanj osumljene štiri fizične in dve pravni osebi

V zvezi z nedovoljenim odlaganjem prek 500 ton sadre na kmetijskih zemljiščih na Koroškem so kaznivega dejanja obremenjevanja in uničevanja okolja osumljene štiri fizične in dve pravni osebi, so danes sporočili iz Policijske uprave (PU) Celje. Napovedali so vložitev kazenske ovadbe, osumljenim grozi zaporna kazen.

Kriminalisti in policisti PU Celje so v zadnjem obdobju na podlagi izdane odredbe sodišča v Slovenj Gradcu in ob usmerjanju tožilstva na širšem območju celjske policijske uprave izvedli več hišnih in osebnih preiskav. Potekale so na sedmih različnih naslovih pri štirih fizičnih in dveh pravnih osebah z namenom, da najdejo dokaze v zvezi s sumom storitve kaznivega dejanja obremenjevanje in uničevanje okolja.

Kot so danes sporočili s PU Celje, gre za obsežno kriminalistično preiskavo, pri čemer so kriminalisti v sodelovanju z inšpektoratoma za okolje in prostor ter kmetijsko inšpekcijo in drugimi pristojnimi službami z doslej zbranimi obvestili in dokazi ugotovili, da so osumljenci v sostorilstvu vsaj od konca leta 2021 in v začetku leta 2022 na območju Koroške na izključno kmetijska zemljišča v lasti kmetov odložili prek 500 ton sadre pod pretvezo, da gre za apno za apnenje oziroma nevtralizacijo tal.

Na podlagi poročil pristojnih služb, ki so opravile preizkus vzorčenih navedene snovi, so preiskovalci ugotovili, da gre v opisanih primerih za kalcijev sulfat, katerega bistvena značilnost je prekomerna vsebnost svinca, tudi do 40-krat več, kot je to dovoljeno oz. je zanj predpisana mejna vrednost za vnos v tla kot hranilo rastlinam.

S tem so po navedbah policistov osumljeni spravili v nevarnost življenje ene ali več oseb in živali oziroma povzročili resno nevarnost nastanka hude telesne poškodbe ali dejanske škode kakovosti zemlje ali vode, saj so omogočili, da težke kovine preidejo v zemljo ali podtalnico in posledično v prehransko verigo, kar predstavlja veliko tveganje za zdravje ljudi.

Policisti in kriminalisti bodo po preučitvi zasežene dokumentacije, analizi pridobljenih dokazov in po prejemu vseh opravljenih analiz oz. poročil o preskusu vzorčenih snovi na pristojno državno tožilstvo v Slovenj Gradcu zoper osumljene poslali kazensko ovadbo, so napovedali danes.

Za kaznivo dejanje obremenjevanja in uničevanja okolja je po veljavni zakonodaji predvidena zaporna kazen od enega do osmih let oz. do 12 let, če bi imelo to dejanje za posledico smrt ene ali več oseb.

Da so koroški kmetje po svojih njivah in travnikih v veri, da gre za apno, raztrosili belo snov, za katero se je pozneje izkazalo, da je industrijska sadra, je prvi poročal časnik Večer konec marca letos. Snov, za katero uradno izvor še ni znan, so nekateri kmetje raztrosili po njivah in travnikih, nekateri pa so jo ob razkritju afere še imeli na kupu na svojih zemljiščih. Tem je okoljski inšpektorat naložil odstranitev kupov.

Z inšpektorata za okolje in prostor so danes za STA pojasnili, da s strani zavezancev še niso prejeli obvestil, da so izvršili odločbe in torej odstranili kupe. Odločbe je sicer inšpektorat vročil šestim lastnikom zemljišč, kjer so bili kupi sadre, in zaradi ugotovljenih pomanjkljivosti tudi Steklarni Rogaška. “Pritožilo se je pet inšpekcijskih zavezancev,” so danes pojasnili na inšpektoratu in navedli še, da se pritožbe rešujejo prednostno na organu druge stopnje in da vložene pritožbe ne zadržijo izvršitve odločbe.

Na vprašanje, ali so še kje drugje odkrili podobne primere kot na Koroškem, pa so z inšpektorata odgovorili, da so zaradi medijskih objav glede odložene sadre prejeli tudi nekaj prijav glede odložene bele snovi, ki so se nanašale na vzhodni del Slovenije. Podrobnosti v zvezi s tem pa še niso pojasnili.

Ker okoljski kriminal postaja vse bolj premišljen, je po poročanju Radia Slovenija Generalna policijska uprava (GPU) že napovedala posebno ekipo šestih kriminalistov, ki bo prevzela preiskovanje najbolj zapletenih primerov.

Kot je povedal vodja oddelka za premoženjsko kriminaliteto v upravi kriminalistične policije na GPU Benjamin Franca, bo nova delovna skupina v okviru GPU prevzela preiskavo večjih, odmevnejših, zahtevnejših primerov na terenu ali pa bodo kriminalisti direktno preiskovali s posameznimi policijskimi upravami in nudili pomoč pri obsežnejših preiskavah.

Njihova naloga bo tudi koordinacija preiskovanja ostalih okoljskih kaznivih dejanj, pripravljali bodo tudi usposabljanja za policiste ter izboljšali sposobnost policije na področju odkrivanja kaznivih dejanj. Še izboljšali naj bi sodelovanje z inšpektorji, državnim tožilstvom, finančno upravo in nevladnimi organizacijami, je še poročal Radio Slovenija.

FOTOGALERIJA

Dogodki

V zvezi z nedovoljenim odlaganjem prek 500 ton sadre na kmetijskih zemljiščih na Koroškem so kaznivega dejanja obremenjevanja in uničevanja okolja osumljene štiri fizične in dve pravni osebi, so danes sporočili iz Policijske uprave (PU) Celje. Napovedali so vložitev kazenske ovadbe, osumljenim grozi zaporna kazen.