V Vuzenici podelili najvišja občinska priznanja (FOTO)

Na slavnostni prireditvi ob prazniku Občine Vuzenica, ki ga občani praznujejo 15. avgusta, so v četrtek v tamkajšnji telovadnici podelili občinska priznanja letošnjim nagrajencem.

V Vuzenici že ves teden potekajo 28. Vuzeniški dnevi, v okviru katerih so se že in se še bodo odvili številni dogodki za vse generacije. Včeraj je tako med drugim potekala slavnostna seja, na kateri so podelili tudi občinska priznanja. Marinka Skaza pa je ob tej priložnosti, ob občinskem prazniku, Občini Vuzenica podarila tudi kvačkan grb občine.

Prejemniki priznanj Občine Vuzenica

Častni občan je postal Otokar Vačovnik.

Otokar oz. Oto Vačovnik je zagotovo eden najaktivnejših občanov, ki s svojim prostovoljnim delom in nesebičnostjo dela in pomaga številni ljudem, ki ga za pomoč prosijo. Oto že vse življenje živi v Vuzenici, tukaj se je rodil in si ustvaril družino. Kot izšolan električar je bil vedno pripravljen pomagati in zagotovo v Vuzenici in daleč okoli ni hiše, ki je ne bi obiskal in pomagal rešiti zagate z elektriko in električnim napravami.

Ob družinskem življenju in poklicni karieri pa je vedno posvečal del svojega prostega časa društvenemu življenju v občini. Več kot 60 let je že član Prostovoljnega gasilskega društva Vuzenica, kjer je bil in je še eden od najbolj aktivnih članov. Številne zasluge za izboljšanje dela gasilcev mu gre pripisati, saj je kot predsednik in član društva pripomogel k boljšim pogojem za delo gasilcev v občini. Nepogrešljiv je tudi njegov prispevek pri zbiranju gradivo o zgodovini gasilstva v Vuzenici. Kar 33 let je bil predsednik Gasilske godbe Vuzenica. Kot član društva radioamaterjev je v preostanku prostega časa predvajal filme v takratni kinodvorani. Po upokojitvi se je aktivno vključil v Društvo upokojencev Vuzenica, kjer že četrti mandat opravlja funkcijo predsednika.

Oto Vačovnik je neprestano v gibanju in ostaja tesno povezan z življenjem v občini. Zlasti dragocena je njegova pomoč ljudem v stiski. Vedno je pripravljen priskočiti na pomoč in z dobro voljo pomaga pri vsakdanjih tegobah tistih, ki to potrebujejo. Tudi v lokalni skupnosti se na Ota mnogokrat obračajo in on se z dobro voljo vedno odzove na vse predloge in prošnje. Kdove koliko kilometrov je Oto naredil, kot šofer prostovoljec, ko skoraj vsak dan naše občane, ki nimajo prevoza, vozi na nujne storitve. O Otu bi zagotovo lahko napisali debelo knjigo njegovega življenja, ki ji Oto iskrivo in neumorno dodaja nova in nova poglavja, so v obrazložitvi navedli na Občini Vuzenica.

Na prireditvi pa so podelili tudi dve plaketi, in sicer so Plaketo Občine Vuzenica prejeli gasilci Prostovoljnega gasilskega društva Vuzenica ter Marjan Ovčak.

Marjan Ovčak je že več kot 50 let član Prostovoljnega gasilskega društva Vuzenica. V svoji karieri prostovoljnega gasilca je opravljal mnoge funkcije: operativni gasilec, podpoveljnik, pomočnik mentorja mladine, podpoveljnik trenutno pa opravlja funkcijo poveljnika PGD Vuzenica in poveljnika štaba civilne zaščite Občine Vuzenica. Poslanstvo gasilca je Marjan opravljal vsa leta vestno in z veliko mero odgovornosti in v prostovoljno delo vložil mnogo ur svojega prostega časa. V naslednjem letu predaja funkcijo poveljnika a bo zagotovo s svojim znanjem in izkušnjami še naprej nepogrešljiv član društva.

Na poklicni poti je 38 let preživel v podjetju Hypos Muta, kjer je bil tudi 3 mandate predsednik sindikata. Seveda pa tudi po tem, ko je končal aktivno poklicno pot ne miruje. Svoje bogate življenjske izkušnje je vedno pripravljen posredovati naprej in v družbeno dobro. Že se je včlanil tudi v Društvo upokojencev Vuzenica, kjer ga zagotovo čakajo številne nove izkušnje in doživetja.

Marjan Ovčak je rojen Vuzeničan, v Vuzenici je odraščal, se poročil in ustvaril družino. Z ženo Olgo pišeta skupno življenjsko zgodbo na kmetiji p.d. Železnik, ki jo pa že uspešno predajata v roke mlajših rodov.

Plaketo pa je prejelo tudi prostovoljno gasilsko društvo Vuzenica, ki letos praznuje 130 let. Zgodovina gasilstva v Vuzenici se je pričela že davnega leta 1864, ko so krajani kupili prvo brizgalno na ročni pogon. V marcu 1982 pa je bila ustanovna seja gasilskega društva Vuzenica. Tudi nepredvidljivi zgodovinski dogodki v prejšnjem stoletju, niso ugasnili iskrice Gasilskega društva, ki je pod vodstvom Vuzeničanov preživelo prenekatero vihro. Postopoma je gasilsko društvo raslo in iz skromnih začetkov prešlo v društvo, ki je danes v ponos naši občini. Društvo so vedno vodili sposobni ljudje, ki so skrbeli za napredek in razvoj gasilstva.

Na gasilce vemo, da se lahko vedno zanesemo, saj so v svojem poslanstvu vedno pripravljeni priskočiti na pomoč. Ne samo, da opravljajo svoje poslanstvo v nesrečah in drugih nepredvidenih dogodkih, vedno so pripravljeni narediti veliko za družbeno življenje kraja in občine. Številno članstvo potrjuje in odraža dobro delo in odgovornost, ki jo člani čutijo do gasilskega društva.

Prostovoljno gasilsko društvo Vuzenica si je v 130. letih pridobilo ugled in položaj. S premišljenim in skrbnim gospodarjenjem so sodobno opremljeno in strokovno usposobljeno gasilsko društvo, ki je ponos kraju, občini in širši okolici, pa je zapisano v obrazložitvi PGD Vuzenica.

Za uspešno delo, sodelovanje in pomoč pa so podelili še številna priznanja posameznikom, podjetnikom in društvom. Iskrene čestitke vsem.

FOTOGALERIJA

Pri tem naj še omenimo, da bo v Vuzenici veselo in živahno tudi v naslednjih dneh, ko boste lahko med drugim prisluhnili zasedbi Mambo King, ansamblu Zeme, v Vuzenico pa prihajajo tudi Čuki. Po besedah organizatorjev so namreč tudi letošnji Vuzeniški dnevi polni zabave, športnih dogodkov, družinskih druženj ter kulturnih prireditev. Vsi dogodki pa so brez vstopnine.