Search
Close this search box.

V vojašnici Edvarda Peperka bodo vzpostavili izolacijski center (VIDEO)

V Vojašnici Edvarda Peperka predstavitev zagotovitve dodatnih zmogljivosti za obolele v času epidemije

V Vojašnici Edvarda Peperka, so danes, v soboto, 14. marca minister za obrambo mag. Matej Tonin, brigadir Robert Glavaš in poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije Srečko Šestan predstavili, kako bosta Slovenska vojska in Civilna zaščita zagotovili dodatne kapacitete za obolele v času epidemije.

VIDEO: Avtor posnetka MORS – Brane Petrovič.

Minister za obrambo mag. Matej Tonin je uvodoma povzel dogovor, sklenjen na današnjem sestanku vodstva Kriznega štaba, in sicer, da stečejo vsi postopki, da Slovenska vojska in Civilna zaščita zagotovita vse potrebno za dodatne kapacitete za primer, če jih bodo slovenski bolniki potrebovali. Minister je povedal, da se je Slovenska vojska hitro odzvala ter določila Vojašnico Edvarda Peperka kot lokacijo vzpostavitve teh dodatnih kapacitet.

Tako bosta v Vojašnici Edvarda Peperka postavljena premična bolnišnica ROLE 2 in mobilni stacionarij, v katerem se lahko zagotovi 40 postelj za težje bolnike in 80 postelj za nekoliko lažje bolnike. »V kolikor bi se pokazala potreba, da bodo te mobilne enote prešibke in neustrezne, potem razmišljamo tudi o telovadnici, ki je na tej lokaciji, da bi jo preuredili za potrebe dodatnih kapacitet v primeru, da bo bolnikov še več,« je še dejal minister za obrambo mag. Matej Tonin. Poudaril je tudi aktivnosti za krepitev zalog zaščitnih sredstev.

Brigadir Robert Glavaš je povedal, da bo v Vojašnici Edvarda Peperka Slovenska vojska vzpostavila »takoimenovani« izolacijski center za potrebe državljanov Republike Slovenije. ROLE 2, ki je trenutno stacionirana v Mariboru, bo do nedelje, 15. marca, prepeljana v Vojašnico Edvarda Peperka, kjer se bo začelo z njenim postavljanjem. Izolacijski del bo odmaknjen in ločen od nastanitvenih objektov pripadnikov Slovenske vojske. »Načrtuje se, da bomo nastanitveno operativni v torek, 17. marca, dopoldne,« je še povedal brigadir Robert Glavaš.

Poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije Srečko Šestan je poudaril, da bo prav tako v 72 urah v Vojašnici Edvarda Peperka postavljen mobilni stacionarij za 120 bolnikov. Poleg tega je poudaril, da je skladiščih še vedno dovolj zaščitnih sredstev, poleg tega pa bodo zaloge tudi kmalu obnovljene.

Besedilo: www.gov.si – MORS