V visokošolske zavode po prvih ocenah vpisanih okoli 60.600 študentov

Prvega oktobra se začenja novo študijsko leto. Iz Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport so sporočili, da je v Sloveniji po prvih ocenah (na dan 29. septembra) v visokošolske zavode vpisanih okoli 60.600 študentov, od tega je 13.400 študentk in študentov, prvič vpisanih v 1. letnik prve stopnje.

Za novo študijsko leto 2020/2021 je šest univerz, od tega tri javne (Univerza v Ljubljani, Univerza v Mariboru in Univerza na Primorskem), tri zasebne (Univerza v Novi Gorici, Univerza v Novem mestu in Nova univerza), ter en javni (Fakulteta za informacijske študije v Novem mestu) in 41 zasebnih samostojnih visokošolskih zavodov, razpisalo 46.435 vpisnih mest za vpis v 1. letnik za Slovence in EU državljane (prva stopnja: 24.273, druga stopnja: 19.149 in tretja stopnja: 3.013 vpisnih mest), so pojasnili na ministrstvu ter dodali, da bodo končni podatki o vpisu v visoko šolstvo na voljo sredi novembra 2020, vsi vpisni postopki pa bodo zaključeni do 30. oktobra 2020.

To so študijski programi, ki so med mladimi najbolj in najmanj zanimivi:

Na ministrstvu za izobraževanje pojasijo, da je med mladimi še vedno največ zanimanja za umetniške programe in dizajn, za programe s področja športa, psihologije, zdravstva in socialne varnosti, veterine, varstvoslovja, predšolske vzgoje, izobraževalne znanosti in izobraževanja učiteljev ter informacijske in komunikacijske tehnologije. Manjši interes pa je moč zaslediti za področja poslovne in upravne vede, tehnike, proizvodne tehnologije in gradbeništva ter kmetijstva, gozdarstva in ribištva.

Subvencionirano bivanje študentov v študentskih domovih in pri zasebnikih:

Skupaj je za študijsko leto 2020/2021 razpisanih 11.569 mest za subvencionirano bivanje, in sicer za sprejem 4.175 in 7.340 za podaljšanje bivanja, ter 27 mest, ki so namenjena študentom s priznano mednarodno zaščito, pojasnijo na ministrstvu ter dodajo, da višina subvencije v javnih dijaških, dijaško študentskih in študentskih domovih znaša 21,50 evrov, v zasebnih študentskih domovih in pri zasebnikih pa 32,00 evrov.

Letos tudi novi študijski programi:

Univerza na Primorskem v novem študijskem letu prvič razpisuje nov univerzitetni študijski program Socialna pedagogika (UP PEF) ter tri nove doktorske študijske programe tretje stopnje: Preventiva za zdravje (UP FVZ), Računalništvo in informatika (UP FAMNIT) in Obnovljivi materiali za zdrava grajena okolja (UP FAMNIT). Fakulteta za informacijske študije v Novem mestu pa prvič razpisuje nov magistrski študijski program druge stopnje Računalništvo in spletne tehnologije.

Preberite še: Študentom v socialni stiski na voljo različne vrste pomoči

VIR: gov.si, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport