Search
Close this search box.

V več industrijskih podjetjih poleti kolektivni dopust, tudi v Leku

Več slovenskih industrijskih podjetij se je tudi letos poleti odločilo za kolektivni dopust. V tem času prekinejo proizvodnjo in večinoma opravijo vzdrževalna dela ter delavcem omogočijo počitek. Večina se ob tem uspešno sooča z izzivi v preskrbi s ključnimi surovinami in materiali ter v logistiki.

V Skupini Talum imamo kolektivni dopust v poletnih mesecih v tistih poslovnih enotah, kjer proizvodni proces to dopušča. Letos so na dvotedenskem kolektivnem dopustu sodelavci treh enot – dve enoti sta dopust začeli s 26. julijem, tretja ga je danes,” je za STA povedal predsednik uprave Taluma Marko Drobnič. V tem času sodelavci iz drugih enot v proizvodnih procesih opravijo redne letne remonte in vzdrževalna dela. Ostali del proizvodnega procesa teče neprekinjeno.

Kot je ocenil, letošnje poslovno leto pomembno sooblikuje nabavni del, kjer se v industriji soočajo z izjemno rastjo cen surovin in energentov ter občutljivostjo oskrbovalnih verig. “Nabavni trgi so se drastično spremenili in ni pričakovati vrnitve v stare tirnice. Edina stalnica na trgih s surovinami je postala nepredvidljivost, in sicer tako glede cen, dobavnih rokov kot dobavljivosti,” je orisal.

Prav posebno volatilni so v zadnjega pol leta trgi energentov (električna energija, zemeljski plin). Cene energentov so v močni korelaciji z okoljsko politiko, kjer si je EU je zastavila izjemno ambiciozne okoljske cilje. Ozko grlo pri oskrbi je tudi logistika. Potem ko je bila sprva težava v notranjih logistikah zaradi karanten in omejitev pri prehodu med območji, so se kasneje pojavili še zastoji v lukah,” je dodal.

V Mariborski livarni Maribor (MLM) imajo kolektivni letni dopust od 24. julija do 8. avgusta. “V tem času bomo opravljali nujna vzdrževalna dela v proizvodnji,” so povzeli za STA. Kot so dodali, na koriščenje letnega dopusta ni imel vpliv novi koronavirus, saj že dlje časa poslujejo nemoteno. “Prav tako nimamo težav na področju dobave materiala,” so zatrdili.

V Krki bodo imeli kolektivni dopust v prvi polovici avgusta in bo trajal 14 koledarskih dni. Na kolektivnem dopustu so vsi zaposleni, razen tistih, katerih prisotnost na delovnem mestu je v dneh kolektivnega dopusta nujna. To so predvsem službe, ki izvajajo različna vzdrževalna in servisna dela ter sodelavci, ki se ukvarjajo s prodajo izdelkov,” so za STA povedali v službi za odnose z javnostmi Krke.

Spomnili so, da so odločitev za kolektivni dopust sprejeli pred desetletjem. “Razlog zanjo je tako spoštovanje zakonodaje, ki zahteva, da mora del dopusta trajati najmanj dva delovna tedna skupaj, kot potreba, da se v podjetju opravijo dela, ki zahtevajo zaustavitev delovnega procesa. Termin je izbran premišljeno, saj so v tem času v veliki meri na dopustu tudi poslovni partnerji, sprememb zaradi epidemije covida-19 pa v zvezi z dopustom nismo uvedli,” so navedli.

V Krki so priznali, da je v lanskih in letošnjih razmerah eden njihovih ključnih izzivov zagotoviti ustrezno oskrbo z življenjsko pomembnimi zdravili tako na domačem kot na izvoznih trgih. “Naša oskrbovalna veriga se je v času pandemije izkazala za robustno in zanesljivo. Ves čas se zavedamo potencialnih težav pri preskrbi s ključnimi surovinami in materiali, izzivov na področju trženja izdelkov, obvladovanja terjatev, nihanja valut in drugod, vendar delamo vse, da ta tveganja čim bolje obvladujemo,” so poudarili.

V Leku kolektivni dopust načrtujejo različno po lokacijah, predvsem v proizvodnji. Največkrat so ti v zadnjem tednu julija in prvem tednu avgusta. “Prilagajamo se potrebam delovnega procesa oz. naročilom. V času dopusta imajo zaposleni možnost, da se odpočijejo, naberejo novih moči in preživijo več časa z družino,” so povedali za STA in dodali, da epidemija ni prinesla bistvenih sprememb pri kolektivnih dopustih.

V tem času opravijo nekatera redna predpisana vzdrževalna in investicijska dela in izvedejo tista čiščenja, ki bi sicer motila redne proizvodne aktivnosti. Glede stanja na trgu so zatrdili, da ima Novartis vzpostavljen zelo dober proces obvladovanja tveganj, zato uspešno zagotavljajo surovine za proizvodnjo.

Nekatera podjetja kolektivnih dopustov nimajo poleti, ampak jih imajo ob drugih terminih. Tako v Cinkarni Celje tradicionalno za letos načrtujejo kolektivni dopust v času božično-novoletnih praznikov in v povezanih dnevih, ko pridejo državni prazniki na torek ali četrtek. “Glede na to, da proizvodnja deluje s polno zasedenostjo kapacitet nosilnega programa, dodatnih dni kolektivnega dopusta in aktivnosti v tem času ne načrtujemo,” so povedali za STA.

Z izzivi na globalnih surovinskih trgih se soočajo uspešno.Klub težavam z dobavljivostjo določenih surovin na globalnih surovinskih trgih v podjetju na področju dobave materialov trenutno, razen povišanja cen surovin in barvnih kovin, ne zaznavamo posebnih dodatnih težav z dobavljivostjo,” so razmere opisali v Cinkarni Celje.

Več težav zaradi pomanjkanja elektronskih delov, ki jih vgrajujejo v avtomobilske modele, pa imajo v Revozu. Te so povezane s skokom uporabe in prodaje elektronskih naprav med pandemijo covida-19, v novomeški družbi pa so morali letos večkrat ustaviti proizvodnjo. Redni poletni tritedenski kolektivni dopust so že začeli, ta pa bo trajal predvidoma do 23. avgusta.

Pripravila Barbara Dovč

Dogodki

Več slovenskih industrijskih podjetij se je tudi letos poleti odločilo za kolektivni dopust. V tem času prekinejo proizvodnjo in večinoma opravijo vzdrževalna dela ter delavcem omogočijo počitek. Večina se ob tem uspešno sooča z izzivi v preskrbi s ključnimi surovinami in materiali ter v logistiki.