Search
Close this search box.

V turizmu opozarjajo na nujnost obnove ceste na Kope, dela trenutno sodno ustavljena

V koroškem turizmu že dolgo opozarjajo na nujnost dokončanja obnove državne ceste iz Slovenj Gradca proti Kopam. A trenutno so dela na enem odseku zaradi izdane začasne odredbe sodišča ustavljena. Ne glede na to se na Kopah pripravljajo na odprtje poletne sezone, v Slovenj Gradcu pa opažajo, da se v mesto spet počasi vračajo tuji gostje.
Fotografija je simbolična

Direkcija RS za infrastrukturo državno cesto od Slovenj Gradca proti Kopam obnavlja po odsekih, v letih od 1999 do 2020 pa je v obnovo vložila 3,5 milijona evrov.

Pred kratkim so stekla dela za obnovo dveh kilometrov cestišča od zadnje preplastitve naprej proti Razborci. Vrednost gradbenih del, ki bi se po napovedih morala zaključiti junija letos, znaša 410.000 evrov. A je dela kmalu potem, ko so stekla, z izdajo začasne odredbe ustavilo slovenjgraško sodišče, je nedavno poročal časnik Večer. Izdaja odredbe naj bi bila povezana z zahtevo lastnika zemljišča, da mu direkcija v sklopu obnove ceste zgradi deponijo za spravilo lesa.

Direkcija je zoper začasno odredbo podala ugovor, z deli pa bo lahko nadaljevala takoj, ko bo začasna odredba odpravljena, so za STA navedli na direkciji.

Je pa direkcija aprila letos začela s pripravo dokumentacije za obnovo naslednjega, zadnjega dela odseka ceste proti Kopam, to je do Grmovškovega doma na Kopah. Dela na zadnjem odseku, ocenjena na 980.000 evrov, so za izvedbo predvidena spomladi prihodnje leto.

Čim prej dokončane obnove ceste na Kope si predvsem želijo v gostinsko-turističnem podjetju Vabo, ki je največji ponudnik nastanitev na Kopah s skupno 280 posteljami in ki zadnja leta poleg ponudbe zimskega turizma na Kopah krepi tudi poletno ponudbo.

“Spoštujemo lastnino, smo pa odločno proti temu, da se z začasnimi odredbami ustavljajo dela, ki pomenijo turistični razvoj in napredek ter multiplikator na vse ostale dejavnosti. In upamo, da se bo ta problem čim prej razrešil,” je za STA dejal direktor družbe Vabo Boštjan Paradiž.

Po katastrofalni zadnji zimski sezoni, ko so na Kopah našteli nekaj čez 20.000 smučarjev, kar je precej manj kot v najboljših sezonah minulih let z okoli 78.000 smučarjev, zdaj na Kopah že ponujajo gostinske storitve in nastanitve, v teh dneh pa se intenzivno pripravljajo tudi na odprtje poletne sezone konec junija, za 10. julij pa načrtujejo 3. Holcerčkov festival.

“Pričakovanja so velika, da končno začnemo delati in da ljudje, ki to znajo, pridejo nazaj v službo in svoje delo opravljajo. Hkrati mi s ponudbo osrečujemo ljudi, ki pridejo k nam,” je dejal Paradiž.

V zadnjih mesecih so izvedli nekaj obnov, za poletje pa pripravili številne aktivnosti. Obiskovalci Kop se lahko poleti podajo na pohodne in kolesarske poti Zahodnega Pohorja, obiščejo energetske točke in tematske poti, nekaj zase bodo našli tudi tisti, ki iščejo adrenalin.

Lansko poletje je bilo na Kopah po besedah Paradiža dobro, ustvarili so nekaj čez 8000 nočitev, predvsem na račun turističnih bonov. “Verjamem, da bo tudi letos interes za to, ampak se morajo sprostiti določene omejitve. Se pa zavedamo, da bodo nekatera pravila Nacionalnega inštituta za zdravje postala stalnica,” je dejal Paradiž, ki je ob tem opozoril na hude posledice epidemije covida-19 na turizem.

“Epidemija je turizmu povzročila nepopravljivo škodo,” je dejal Paradiž, ki pa verjame, da bodo skupaj s politiko našli konsenz o enkratni pomoči turizmu, kar je po njegovem trenutno zelo pomembno, da se turistični sektor revitalizira. V družbi Vabo zaradi nastalih razmer niso odpuščali, so pa zaradi odhodov predvsem v industrijo izgubili nekaj kadra.

Medtem se na poletno turistično sezono predvsem z okrepljeno digitalno promocijo na domačem trgu pripravljajo v Slovenj Gradcu, kjer ponudbo mesta in okolice oglašujejo tudi prek virtualnih turističnih borz za tuje trge.

Aktivno snujejo program poletnih prireditev v mestnem jedru in nove programe, zelo aktivna je promocija v okviru Zgodovinskih mest Slovenije, kamor se je Slovenj Gradec priključil v začetku leta, veliko aktivnosti poteka tudi v Partnerstvu za Pohorje, je za STA povedala direktorica zavoda Spotur Marija Lah.

Lani so v slovenjgraški občini skupno našteli 25.007 nočitev, kar predstavlja 85 odstotkov vseh nočitev, ki so jih našteli v letu 2019. Prevladovali so domači gostje, kar bo predvidoma enako tudi letos, a v Slovenj Gradcu po besedah Lahove opažajo, da se v mesto in okolico spet počasi vračajo gostje iz tujine.

1 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
Miha
Miha
2 let nazaj

Kreten Turičnik ima veze na sodišču.

Dogodki

V koroškem turizmu že dolgo opozarjajo na nujnost dokončanja obnove državne ceste iz Slovenj Gradca proti Kopam. A trenutno so dela na enem odseku zaradi izdane začasne odredbe sodišča ustavljena. Ne glede na to se na Kopah pripravljajo na odprtje poletne sezone, v Slovenj Gradcu pa opažajo, da se v mesto spet počasi vračajo tuji gostje.