Search
Close this search box.

V trgovinah in storitvenih prostorih znova več vrveža. Lastnik salona za nego živali na Koroškem: Vlada bi to dejavnost morala obravnavati nekoliko drugače

Po obsežnem testiranju zaposlenih, ki je potekalo celoten podaljšan konec tedna, so danes po Sloveniji vrata odprle dodatne trgovine ne glede na vrsto blaga in izvajalci storitev s površino do 400 kvadratnih metrov. Med prodajalci oz. ponudniki storitev in kupci vlada zadovoljstvo.

V Mercatorjevi M tehniki so za zaposlene organizirali testiranje v nedeljo, tako da imajo vsi zaposleni v danes odprtih tehničnih trgovinah veljavne negativne teste.Zaposlene v maloprodaji napotujemo na testiranje na lokalne covidne točke in v zdravstvene domove, če pa bo treba, bomo testiranje organizirali tudi z zunanjimi izvajalci, saj gre za tedensko testiranje več tisoč zaposlenih v maloprodaji. Mercator je največji zaposlovalec v Sloveniji, zato je to velik organizacijsko-logistični podvig,” so za STA povedali v družbi.

V največjem mariborskem nakupovalnem središču Europarku so danes po daljšem času znova odprli vse manjše prodajalne, med drugim tiste z oblačili in obutvijo ter s tehničnim blagom. Kot je za STA povedala vodja centra Simona Mandl, je pri njih danes izredno pozitivna klima.

V centru sem več kot 18 let, pa nisem še nikoli že zjutraj pred osmo uro zjutraj srečala toliko nasmejanih obrazov. Naši prodajalci so nestrpno čakali na dan, ko so lahko začeli z nekoliko bolj normalnim obratovanjem,” je bila vesela Mandlova.

Čeprav so bile pri njih ves čas ukrepov odprte nekatere prodajalne, zdaj z izjemo največjih trgovin, ki še naprej poslujejo preko spleta, spet obratuje v celoti. Izjema so tudi gostinski lokali, ki bodo še naprej poslovali v prilagojeni obliki, in sicer z možnostjo prevzema hrane po naročilu.

V Europarku so njihovim trgovcem pomagali z organizacijo testiranja, trgovci pa so nato sami poskrbeli za svoje zaposlene. Tisti, ki delajo v dopoldanski izmeni, so testiranje opravili že med podaljšanim koncem tedna, ostali se testirajo danes.

Večjih težav z gnečo po besedah Mandlove nimajo, saj so se vsi dobro organizirali, tudi ljudje so strpni in pripravljeni nekoliko počakati ter upoštevati predpisane ukrepe. Največ zanimanja je danes predvsem za tekstil in obutev.

V Citycentru Celje so se danes ponovno odprle prodajalne, ki lahko poslujejo v skladu z aktualno odredbo. Svoja vrata so tako ponovno odprle prodajalne z oblačili in obutvijo ter s tehničnim blagom. Na ponovno odpiranje velikega dela prodajaln so v nakupovalnem središču dobro pripravljeni, so sporočili iz Citycentra Celje.

Trgovci so z velikim optimizmom pričakali ponovno odprtje trgovin in se veselijo, da bodo lahko spet sprejemali obiskovalce. “Trgovci lahko ponovno pokažemo, kaj zmoremo,” je dejala vodja Citycentra Celje Darja Lesjak in dodala: “Naši obiskovalci bodo lahko ponovno pod eno streho in ob vsakem vremenu opravili vse nakupe. Verjamem, da bodo tega zelo veseli.”

Boštjan Jager, eden od direktorjev podjetja Jagros, v okviru katerega poslujejo trgovine Jager, je za STA povedal, da so večino tekstilnih prodajaln, kjer so lahko zagotovili testirano osebje, odprli v soboto. Zaposleni so se testirali večinoma v petek; nekaj na javnih vstopnih točkah lokalnih zdravstvenih domov ali na javnih mestih za testiranje, kjer pa to ni bilo mogoče, so izvedli samoplačniško testiranje pri izvajalcih medicine dela.

“Število kupcev v prodajalni je omejeno, skladno s priporočili en kupec na 30 kvadratnih metrov. S tem doslej nismo imeli težav. Kupci so strpni, razumevajoči,” je še dejal Jager.

V servisu podjetja za trženje in vzdrževanje vozil TPV Avto v Novem mestu, ki ima nekaj več kot 50 zaposlenih, so doslej opravljali storitve po pogodbi o zagotavljanju nujnih storitev za določene službe in ustanove. Njihov avtomobilski servis je do minulega konca tedna opravljal le nujna dela, s preostalimi storitvami pa so začeli danes.

“Delo je steklo normalno. Vse zaposlene smo testirali. Imajo vso potrebno zaščitno opremo in so seznanjeni z zaščitnimi protokoli. Poskrbljeno je za vso zaščito po standardih Nacionalnega inštituta za javno zdravje, tako za zaščito zaposlenih kot strank,” so povedali v družbi.

Testiranje zaposlenih sicer izvaja pooblaščeni zunanji izvajalec, prvo testiranje pa je plačalo podjetje, so v novomeški skupini še navedli za STA.

Po več tednih od zaprtja lahko svojo dejavnost ponovno opravljajo tudi saloni za nego živali. Pogoj za to je tedensko testiranje zaposlenih, hkrati pa mora negativni test na novi koronavirus, opravljen v Sloveniji, ki ni starejši od 24 ur, predložiti tudi lastnik živali.Vse skupaj je nekoliko nerodno, če pomislim, da pri frizerju negativnega testa ne potrebuje niti frizer niti jaz,” je za STA dejal lastnik pasjega salona Dogi iz Kotelj Aleksander Štriker.

Sam je test v ponedeljek opravil, tako da je z današnjim dnem začel delati, prvo stranko pa ima za zdaj naročeno za sredo. Ob tem je opozoril, da gre v veliko primerih pri negi psa za nujno nego, ki tudi preprečuje zdravstvene težave in škodo pri živalih. “To ni luksuz, ampak je potreba,” je poudaril Štriker, ki zato meni, da bi zato vlada to dejavnost morala obravnavati nekoliko drugače. Sam je zaradi zaprtja utrpel velik izpad prihodka, je še povedal.

Zelo razočarani pa so v Merkurju, saj njihove trgovine presegajo dovoljeno kvadraturo in tako ostajajo odprte le za podjetja in samostojne podjetnike. Pojasnilo pristojnega ministrstva pravi, da v izjemo ne sodijo prodajalne z večjo površino, ki bi svoj poslovni prostor pregradile na način, da ta ne bi presegal 400 kvadratnih metrov. V to kategorijo sodijo Merkurjevi trgovski centri, ki se prav zaradi takega pojasnila odloka ne morejo odpreti,” je povedala direktorica marketinga Merkur trgovine Lidija Rakuša.

“Odlok je izjemno nelogičen, saj se praviloma na večji prodajni kvadraturi kupci lažje porazdelijo po trgovinski površini, lažje se spoštuje medsebojna razdalja, večje je kroženje zraka, ni gneče, več je blagajn,” je izpostavila za STA. Kot je zagotovila, v centrih dosledno skrbijo za varnost pri nakupovanju in za preventivo, ter spomnila, da v Merkurju zaposlujejo 1400 ljudi po celi Sloveniji.

Ker je priprava sezone na področju sezonskih, gradbenih, obnovitvenih del, projektov za dom ter vrt in kmetijstvo pred vrati, so po njenih besedah pristojno ministrstvo pozvali k ponovnemu odprtju vseh tovrstnih trgovin tudi za fizične osebe. S tem bi se trgovinam za dom in vrt podelilo status nujnih trgovin, kot to velja v večini evropskih držav in kot je veljalo ob lanskem spomladanskem valu, je spomnila.

Po obsežnem testiranju zaposlenih, ki je potekalo celoten podaljšan konec tedna, so danes po Sloveniji vrata odprle dodatne trgovine ne glede na vrsto blaga in izvajalci storitev s površino do 400 kvadratnih metrov. Med prodajalci oz. ponudniki storitev in kupci vlada zadovoljstvo.