Search
Close this search box.

V torek je nekatere presenetila toča. Kakšno vreme pa nam prinaša sv. Valentin?

V petek goduje sv. Valentin, ki ima ključ od korenin. Sv. Valentinu v kmečkem izročilu pravijo tudi prvi pomladin, saj naj bi se s 14. februarjem začelo prvo delo v vinogradih in vrtovih. Je dan, ko se narava začne prebujati in pripravljati na prihajajočo pomlad, vrtičkarji pa začnejo izbirati semena in pripravljati zemljo. Ampak glede na letošnje vreme se nam zna zgoditi, da zima še ni rekla zadnje.

Že star pregovor namreč pravi: “Če je februarja pretoplo, bomo v aprilu za pečjo.” Predvsem starejši pa radi povedo, da “kar Svečana ozeleni, se rado posuši.” Kakšno vreme bo aprila, še zdaj ne moremo napovedati, lahko pa povemo, da bo po besedah vremenoslovcev na valentinovo oblačno. Dan pa naj bi minul tudi brez toče, ki je v torek presenetila kar nekaj Korošcev.

FOTOGALERIJA: Toča je v torek presenetila številne Korošce.

Območje visokega zračnega tlaka nad srednjo Evropo počasi slabi. Prek srednje Evrope in Alp se pomika vremenska fronta, ki bo ponoči prešla naše kraje. Pred njo z jugozahodnikom k nam priteka topel in vlažen zrak.

Ponoči bo oblačno, večji del države bodo prehodno zajele padavine, le v severnih in severovzhodnih krajih bo večinoma suho. Meja sneženja bo na okoli 1000 m nad morjem. Vmes bo lahko tudi zagrmelo.

V petek zjutraj se bo zjasnilo, po nekaterih nižinah bo sprva možna megla. Čez dan bo precej jasno. Popoldne bo zapihal severni veter. Najnižje jutranje temperature bodo na severozahodu okoli 0, drugod od 3 do 7, najvišje dnevne večinoma od 10 do 15 °C.

V soboto bo sončno, na severovzhodu bo občasno nekaj oblačnosti. Tudi v nedeljo bo večinoma sončno. Zapihal bo jugozahodnik, ponekod na zahodu se bo pooblačilo. V ponedeljek bo na vzhodu delno jasno, drugod pretežno oblačno. V zahodnih krajih bo občasno rahlo deževalo. Pihal bo jugozahodni veter.

Napoved za sosednje pokrajine: Ponoči bodo v sosednjih pokrajinah Italije in Hrvaške prehodno padavine, predvsem ob Jadranu tudi posamezne nevihte. V petek bo večinoma sončno, le na Hrvaškem bo zjutraj še precej oblačno z nekaj dežja.

Preberite tudi: Kam za valentinovo na Koroškem? Poglejte si nekaj naših predlogov

Dogodki