Search
Close this search box.

V teh krajih bo zapadlo največ snega. Ponekod bo povsem zimsko, sneg se bo oprijemal cest

V noči na torek nas bo preplavil hladnejši zrak. Meja sneženja se bo spuščala. V višje ležečih krajih bo v torek zimsko. Največ padavin bo v zahodni in južni Sloveniji. Po nižinah snega ne bo, napovedujejo na spletni strani Neurje.si.

Vse od Skandinavije, preko srednje Evrope do Sredozemlja se vije obsežna vremenska fronta. Nad zahodno Evropo se medtem krepi območje visokega zračnega tlaka. Nad območjem Genovskega zaliva je nastalo ciklonsko območje, ki bo jutri potovalo v smeri Balkana in vplivalo na vreme pri nas. V ponedeljek zvečer bo severno Slovenijo dosegla hladna fronta. 

Sinoptična karta s prikazom vremenskih front. Vir: dwd.de

Občasne padavine so se danes postopno krepile in razširile nad vso Slovenijo. V višinah so nad našimi kraji so pihali vetrovi jugozahodne smeri, ki so k nam prinašali zelo vlažen in topel zrak. Temperature so se danes čez dan gibale večinoma med 10 in 15 °C, je navedeno na spletni strani Neurje.si.

V noči na torek se bo meja sneženja spuščala

Zvečer bo severno Slovenijo dosegla hladna fronta, ki bo tekom noči preplavila vso državo. V severovzhodni Sloveniji bo že v prihodnjih urah zapihal veter severnih smeri, ki se bo nato ponoči razširil nad vso državo in postopno hladil ozračje. Na Primorskem bo ponoči zapihala zmerna burja. Meja sneženja se bo postopno spuščala.

V torek zjutraj in dopoldne bo oblačno s pogostimi padavinami, ki jih bo več v zahodni in južni polovici države, najmanj pa na severovzhodu Slovenije. Meja sneženja bo najnižje zjutraj in zgodaj dopoldan, ko se bo nahajala na nadmorski višini med 400 in 600 m. Občasno lahko ponekod v notranjosti Slovenije, ob močnejših padavinah, za krajši čas, sneži tudi do nižin. Nad okoli 600 m nadmorske višine bo povsem zimsko. Temperature se bodo tekom celotnega dneva, v notranjosti gibale le med 1 in 5 °C, na Primorskem med 7 in 10 °C, v višje ležečih krajih, nad 700 m nadmorske višine, pa bodo pod lediščem.

Padavine bodo čez dan na zahodu Slovenije že ponehale, popoldan pa bodo slabele tudi drugod po državi in do poznega večera postopno povsod ponehale. 

Nad okoli 600 m nadmorske višine bo povsem zimsko

V višje leželih krajih bodo razmere v torek povsem zimske. Ponekod bo zapadla večja količina snega. Zelo zimsko bo tudi v Alpskih dolinah. Sneg se bo ponekod oprijemal cest, zato brez ustrezne zimske opreme nikar v višje ležeče kraje. 

Glede na pregled izračunov meteoroloških modelov bo največ snega zapadlo v višje ležečih krajih severne, zahodne in južne Slovenije. Na okoli 900 m nadmorske višine bo tam zapadlo od 15 do 30 cm novega snega, višje pa po snega še več. Sneg bo pobelil kraje do okoli 500 m nadmorske višine, lokalno pa lahko, v primeru večje intenzitete padavin, sneg pobeli kraje tudi pod 500 m nadmorske višine. Po nižinah snežne odeje ni pričakovati. 

Ker bo na višini, kjer bo meja sneženja glavno vlogo odigrala intenziteta padavin, vsaka malenkost pri temperaturi zraka ter tudi predhodna namočenost in temperatura tal, ter kombinacija vsega tega, je višino snežne odeje za nekatera območja praktično nemogoče napovedati. Možna so tudi večja odstopanja od napovedi med posameznimi kraji na določenih območjih, so še opozorili na Neurje.si.

Vir: Neurje.si

Dogodki

V noči na torek nas bo preplavil hladnejši zrak. Meja sneženja se bo spuščala. V višje ležečih krajih bo v torek zimsko. Največ padavin bo v zahodni in južni Sloveniji. Po nižinah snega ne bo, napovedujejo na spletni strani Neurje.si.