V teh krajih bo zapadlo največ snega, možnost nevarnosti žledenja

Z jutrišnjim dnem začenjamo obdobje meteorološke zime, ki bo trajala do konca februarja. Temperature so že nekaj dni povsem zimske, nizkim temperaturam pa se bo v sredo in četrtek pridružil še sneg. V zadnjih tednih je bilo vreme po večini stabilno, pogosto smo bili pod vplivom temperaturne inverzije, zato smo bili marsikje po nižinah in kotlinah ujeti v gosto, trdovratno meglo ali nizko oblačnost. Medtem so se višje ležeči kraji večino dni kopali v soncu.

Vremenska slika se bo nad večjim delom Evrope v tem tekočem tednu izrazito spremenila. Za naše kraje bo najprej ključna manjša dolina hladnega hladnega zraka, ki se bo od severa proti Alpam začela spuščati že danes. Nad območjem Ligurskega morja, na severu Sredozemlja, bo jutri nastalo ciklonsko območje, ki se bo nato postopno poglabljalo. V noči na četrtek se bo ciklonsko jedro nekoliko pomaknilo v smeri severnega Jadrana.

V sredo čez dan bo pričelo snežiti

Od zahoda in juga se bo oblačnost zgostila že v torek popoldan in zvečer. V višinah bodo zapihali vetrovi južnih smeri, pri tleh pa bo pihal šibak vzhodnik. Na Primorskem se bo v torek zvečer pričela krepiti burja. V sredo bo oblačno. Rahle padavine bodo južno in jugozahodno Slovenijo dosegle že v zgodnjih dopoldanskih urah, čez dan pa se bodo le te nekoliko okrepile in razširile nad večji del Slovenije. Suho bo ostalo le na severovzhodu Slovenije. Na Primorskem bo večinoma deževalo, drugod snežilo. V sredo popoldan in zvečer bo oblačno z občasnim sneženjem, ki bo nekoliko izrazitejše na Notranjskem, Gorenjskem, na območju Ribniško-Kočevskega konca ter v delu osrednje Slovenije. Temperature se bodo gibale od -2 do 1 °C, na Primorskem med 3 in 7 °C. 

V četrtek možnost nevarnosti žledenja

V noči na četrtek se bo ciklonsko jedro nekoliko približalo našim krajem. Padavine se bodo v četrtek zjutraj okrepile in razširile tudi nad severovzhod Slovenije. V višinah bo od jugovzhoda in jugozahoda toplejši zrak izpodrival hladnejšega. Pri tleh bo ostalo mrzlo. Plast toplejšega zraka v višinah bo, glede na trenutne izračune meteoroloških modelov, dosegla vzhodni del Slovenije, zato bo lahko tam, v četrtek dopoldan in čez dan, sneg že prehajal v dež, ta pa bo pri tleh, zaradi negativnih temperatur, zmrzoval. Do četrtka zvečer bo toplejši zrak v višinah preplavil večji del Slovenije, zato bo sneg v večjem delu države, po nižinah prešel v dež. Jutranje temperature bodo v četrtek med -3 in -1 °C, najvišje dnevne pa med -2 in 1 °C. Na Primorskem se bodo temperature gibale med 4 in 10 °C. 

Gre za izrazito mejno situacijo, kar pomeni, da vsak manjši premik ciklona vzhodno ali zahodno, lahko spremeni agregatno stanje padavin, količino padavin in s tem celoten potek vremenskega dogajanja. 

Napoved za četrtek je izdana zgolj na podlagi pregleda trenutnih izračunov meteoroloških modelov. Možne so še določene spremembe. Novo napoved za četrtek in nadaljevanje tedna bo izdana v sredo dopoldan. 

Koliko snega bo zapadlo?

Zaenkrat meteorološki izračuni kažejo, da bo sneg prekril večji del države. Najmanj snega bo v Prekmurju, Prlekiji ter seveda na Primorskem. Največ ga bo zapadlo na Gorenjskem, Notranjskem, Dolenjskem in v delu osrednje Slovenije. Lokalno lahko zapade do 30 cm snega, večji del Slovenije pa bo prekrila 5-15 cm debela snežna odeja. Zaradi oddaljenosti situacije in mejne postavitve ciklonskega jedra so še možna precejšnja odstopanja. 

Pestro vremensko dogajanje se nam obeta tudi v nadaljevanju meseca

Ob koncu tedna se bo nad zahodno Evropo, proti Iberskemu polotoku, spustila obsežna dolina hladnega zraka. Nad Britanskim otočjem bo nastalo globoko in obsežno ciklonsko območje. Trenutno kaže, da bodo naši kraji ob koncu tedna padli pod vpliv južnih vetrov, ki prinašajo nekoliko toplejši in zelo vlažen zrak. Vikend bo tako oblačen s pogostimi padavinami. Zaenkrat kaže, da bo po nižinah deževalo. Pestro vremensko dogajanje se nam obeta tudi v prihodnjem tednu.

Besedilo: Aleš Rozman, Neurje.si

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije