Search
Close this search box.

V teh krajih bo zapadlo največ snega. Ceste bodo marsikje zasnežene, največ težav gre pričakovati na Koroškem

Nad Skandinavijo je globoko in zelo obsežno ciklonsko območje. Nad jugozahodno in večjim delom južne Evrope je šibko območje visokega zračnega tlaka. Zelo izrazita hladna fronta, ki bo v torek zjutraj zajela tudi naše kraje, je že dosegla Britansko otočje in severni del srednje Evrope ter se hitro pomika v smeri Alp, je navedeno na spletnih straneh Neurje.si.

V torek zjutraj bo hladna fronta dosegla naše kraje. Nad severno Italijo bo nastalo sekundarno ciklonsko območje. Fronta bo Slovenijo prešla do torka zvečer. Za njo nas bo preplavil zelo hladen zrak.

Zvečer se bo od severa oblačnost postopno zgostila. Sredi noči se bodo v severni Sloveniji začele pojavljati padavine, ki se bodo hitro okrepile in se do jutra razširile nad vso Slovenijo. Zapihal bo severovzhodnik. Od severovzhoda nas bo hitro po začetku padavin preplavil občutno hladnejši zrak. Meja sneženja se bo naglo spustila do nižin. Temperature bodo po večini države hitro padle v okolico ledišča (0 °C). Na Primorskem bodo zjutraj ob prihodu hladne fronte možne tudi nevihte z nalivi in sodro.  

V torek zjutraj in dopoldne bo v večjem delu Slovenije oblačno s sneženjem. Glavnina padavin se bo iz severne Slovenije pomaknila nad južno polovico države. Na Primorskem bo zapihala zmerna do močna burja. Tudi tam bo dež, vsaj v času močnejših padavin, večinoma prešel v sneg. Tekom dopoldneva bo dež, vsaj za kratek čas, prešel v sneg tudi na obali. Ponekod po državi bo zelo močno snežilo zato bodo ceste predvsem zjutraj in dopoldne marsikje zasnežene.

Tekom dneva bo sneženje od severa slabelo in do večera povsod ponehalo, najkasneje na jugovzhodu države. Temperature se bodo čez dan po večini države gibale med -1 in 2 °C, na severovzhodu Slovenije, kjer bodo padavine najhitreje ponehale, se bo do popoldneva ogrelo do okrog 4 °C. Na Primorskem se bo živo srebro gibalo med 1 in 5 °C. 

Največ snega bo v višje ležečih predelih južne Slovenije

V večjem delu Slovenije bo zapadlo od 5 do 20 cm novega snega, lokalno v višje ležečih predelih tudi več. Najmanj snega bo zapadlo na severovzhodu države, v delu Ljubljanske kotline ter na Primorskem, do največ 5 cm. V višje ležečih predelih južne Slovenije (Notranjska, Ribniško-Kočevski konec) bo ponekod zapadlo tudi več kot 30 cm snega. Sneg bo, vsaj za krajši čas, lahko pobelil tudi zaledje obale. Ni povsem izključeno, da bo v času večje intenzitete padavin, ob sneženju sneg pobelil tudi obalo, napovedujejo vremenoslovci na spletnem portalu Neurje.si.

Burja bo ponekod na Primorskem ob močnem sneženju gradila snežne zamete. 

Zaradi izrazite reliefne razgibanosti Slovenije in številnih dejavnikov, ki jih ni mogoče natančno predvidet, lahko prihaja do odstopanj med posameznimi kraji/območji v + ali – glede na zgoraj prikazano karto napovedi višine novozapadlega snega, dodajajo na Neurje.si.

V bližini morja bo tudi zagrmelo

Ob prihodu fronte proti Jadranu bodo na prehodu med Notranjsko in Primorsko nastale tudi nevihte. Te bodo kmalu za tem možne tudi drugod na Primorskem in nad širšim območjem severnega Jadrana. Ob nevihtah bodo na Primorskem lokalno sprva možni močnejši nalivi s sodro. Kasneje bo dež prehajal v sneg.

Snežilo bo tudi marsikje ob Jadranu

Dež bo prešel v sneg najprej v severovzhodni in severni Sloveniji, nato pa se bo ohladitev v le nekaj urah razširila nad vso državo. Padavine se bodo okrepile, glavnina padavin pa se bo pomaknila nad južni polovico Slovenije. 

Dež bo prešel v sneg tudi v hrvaški Istri in Kvarnerju. Snežilo bo tudi po otokih Krk in Cres ter ponekod na obali Istre in Kvarnerja. Snežinke bodo dosegle tudi Trst in našo obalo. 

Ponekod je pričakovati kaos na cestah

Zjutraj in dopoldne bo v večjem delu Slovenije močno snežilo. Sneg se bo zaradi visoke intenzitete padavin in nizkih temperatur marsikje oprijemal cestišč. Največ težav gre pričakovati na Koroškem, v osrednji Sloveniji, na Notranjskem, Primorskem in Dolenjskem. Predvsem na prehodu med Primorsko in Notranjsko bo veter gradil tudi snežne zamete. Zasnežene bodo najverjetneje tudi avtoceste. Največ težav gre pričakovati na Primorski avtocesti, a veliko bolje ne bo niti na Štajerski in Dolenjski avtocesti. 

V kolikor več nimate ustrezne zimske opreme, se jutri nikar ne odpravljajte na ceste. V kolikor se vseeno odpravite na pot to storite prej kot običajno, saj bo vaša pot najverjetneje trajala dlje časa kot običajno, svetujejo na Neurje.si.

Prispevek pripravil: Aleš Rozman, Neurje.si

Dogodki

Nad Skandinavijo je globoko in zelo obsežno ciklonsko območje. Nad jugozahodno in večjim delom južne Evrope je šibko območje visokega zračnega tlaka. Zelo izrazita hladna fronta, ki bo v torek zjutraj zajela tudi naše kraje, je že dosegla Britansko otočje in severni del srednje Evrope ter se hitro pomika v smeri Alp, je navedeno na spletnih straneh Neurje.si.