Search
Close this search box.

V številnih bolnišnicah zaradi okužb s koronavirusom uvajajo omejitve obiskov

Zaradi porasta okužb s koronavirusom v številnih bolnišnicah omejujejo obiske. V nekaterih so obiske razen za izjeme prepovedali, drugje so jih omejili na eno zdravo osebo v določenem časovnem intervalu, ali jih omogočajo po predhodnem dogovoru. V večini bolnišnic je ob tem zopet obvezna uporaba zaščitnih mask.

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor zaradi trenutnega poteka epidemije covida-19 obiski od ponedeljka do nadaljnjega znova niso dovoljeni, izjemoma jih lahko dovolijo po predhodnem dogovoru s predstojnikom oddelka, so sporočili iz mariborske bolnišnice.

Kot so pojasnili v UKC Maribor, je uporaba zaščitne maske v njihovih prostorih obvezna za vse, pri tem pa naročene bolnike s povišano temperaturo oziroma z znaki okužb dihal prosijo, da v prostore ne vstopajo, pač pa pred tem pokličejo v ambulanto, kjer so naročeni in upoštevajo njihova navodila. Omenjena navodila ne veljajo za bolnike urgentnega centra, tiste, ki jih sprejmejo v bolnišnico, pa testirajo pred tem in periodično med hospitalizacijo.

Sicer pa je tudi število spremljevalcev v urgentnem centru omejeno na eno zdravo osebo, pa še to le za spremstvo otrok in dementnih oziroma kognitivno oslabelih bolnikov in starostnikov. Za vse ostale bolnike v bolnišnici spremljevalce prosijo, da pustijo svojo telefonsko številko, da jih osebje lahko po potrebi pokliče.

Zaradi vedno slabše epidemiološke situacije ob naraščanju števila okuženih s koronavirusom obiski bolnikov od danes do preklica ukrepa niso dovoljeni niti v Splošni bolnišnici (SB) Celje. Kot so pojasnili, omejitev ne velja za kritično bolne, umirajoče bolnike. Prav tako omejitev ne velja za hospitalizirane otroke (polurni obiski so mogoči vsak dan med 14. in 18. uro) in očete novorojenčkov, ki lahko mamice z novorojenčki za 15 minut obiščejo vsak dan med 15.30 in 16.00. Spremstvo porodnice pri porodu je dovoljeno. Obiski drugih bolnikov so dovoljeni izjemoma po predhodnem dogovoru z zdravnikom na bolnišničnem oddelku.

Obiskovalci, ki bodo prihajali na obiske v bolnišnico, morajo biti zdravi. Na obisk morajo priti z zaščitno masko, ki ne sme biti iz blaga. Namestiti si jo morajo pred vstopom v bolnišnico in jo nato nositi ves čas obiska. Brez zaščitne maske vstop v bolnišnico ni dovoljen. Pred vstopom na bolnišnični oddelek je obvezno tudi razkuževanje rok, navajajo v SB Celje.

V UKC Ljubljana, kjer so 7. julija ponovno uvedli obvezno nošenje zaščitnih mask, so za STA pojasnili, da popolna prepoved obiskov za zdaj ni predvidena, lahko pa se pojavi prepoved obiskov na posameznih oddelkih. V veljavi pa ostajajo omejitve, ki so v veljavi že od začetka leta – obisk hospitaliziranega bolnika je možen po tednu dni bolnišnične oskrbe, dovoljen je obisk kritično bolnih posameznikov, obiski pa so sicer izjemoma dovoljeni tudi po presoji zdravnika.

V. d. strokovnega direktorja SB Novo mesto Boštjan Kersnič je za STA pojasnil, da so v novomeški bolnišnici prejšnji teden obiske omejili na eno zdravo osebo, ki lahko hospitaliziranega obišče med 14.30 in 15.00 za 15 minut ob torkih, četrtkih in nedeljah. Izjema sta oddelek pediatrije in porodnišnica, kjer je obisk zdravim spremljevalcev dovoljen vse dni v tednu v vseh delih dneva.

Pri gibanju in zadrževanju v zaprtih prostorih novomeške bolnišnice je za vse zaposlene, bolnike in obiskovalce obvezna uporaba zaščitne kirurške maske, pri čemer zaščitna maska ni obvezna za otroke do dopolnjenega 6. leta starosti, je poudaril.

Na Kliniki Golnik je od minule sobote za vse posameznike med drugim obvezna uporaba zaščitnih mask. Dovoljeni so le pietetni obiski s predhodno podpisano dovolilnico in obiski bolnikov, hospitaliziranih na kliniki več kot sedem dni, pri čemer bolnika lahko med 14. in 15. uro obišče ena zdrava oseba. Vse bolnike sicer še vedno tedensko presejalno testirajo na koronavirus, posebej pa v primeru simptomov in ob sprejemu v bolnišnično oskrbo.

V SB Slovenj Gradec so na spletni strani zapisali, da so zaradi slabšanja epidemiološke situacije v regiji od 11. julija zopet uvedli obvezno uporabo zaščitnih mask ob vstopu v bolnišnico za vse uporabnike njihovih storitev in obiskovalce. Obiski so dovoljeni za eno zdravo osebo na bolnika na dan in lahko trajajo do 30 minut v času obiskov. Omejitve po dogovoru z osebjem na oddelku ne veljajo za zdrave starše hospitaliziranih otrok, partnerje pri porodih in svojce kritično bolnih.

Obiski so trenutno prepovedani na internem oddelku SB Ptuj, na ostalih oddelkih pa omejeni na enega zdravega obiskovalca, so pojasnili za STA.

V SB Jesenice so obiski dovoljeni, a omejeni na eno zdravo osebo za največ 15 minut. V vseh prostorih bolnišnice je za vse zaposlene in obiskovalce ponovno obvezna uporaba zaščitnih mask, so sporočili STA.

V SB Izola so STA pojasnili, da so omejitev obiskov uvedli pred približno dvema tednoma, in sicer zaradi porasta respiratornih okužb.

1 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
Opazovalec
Opazovalec
1 leto nazaj

Zakaj pa to nagobcnike met gr JZ SEM ZDRAVA OSEBA hmm spet hočete strasite FOLK ccccc EEEEE SIROTINJO bolnice

Zaradi porasta okužb s koronavirusom v številnih bolnišnicah omejujejo obiske. V nekaterih so obiske razen za izjeme prepovedali, drugje so jih omejili na eno zdravo osebo v določenem časovnem intervalu, ali jih omogočajo po predhodnem dogovoru. V večini bolnišnic je ob tem zopet obvezna uporaba zaščitnih mask.