V stebrnem udaru v Premogovniku Velenje po zadnjih podatkih poškodovanih 14 zaposlenih

V Premogovniku Velenje je v ponedeljek zvečer prišlo do stebrnega udara, v katerem je bilo v prvi fazi poškodovanih 12 rudarjev, dodatno pa so k zdravniku napotili še dva rudarska spremljevalca. Vsi so utrpeli lažje poškodbe in so že v domači oskrbi, je danes v izjavi za medije povedal generalni direktor premogovnika Janez Rošer.

Dejal je, da so rudarji, ki so po stebrnem udaru sami prišli iz jame, utrpeli predvsem udarce, nekateri imajo zvit gleženj, posamezniki pa so vdihovali tudi prah. Oskrbeli so jih v Zdravstvenem domu Velenje.

Pojasnil je, da je do stebrnega udara prišlo samo v določenem delu jame, med udarom pa je bilo v jami prisotnih okrog 150 zaposlenih. Blizu izbruha stebrnega udara se je znašlo 14 rudarjev.

Po Rošerjevi oceni je udar vplival na jamsko infrastrukturo, že ponoči pa so pristojne službe premogovnika začele popisovati nastalo škode. Pričakuje, da bo stebrni udar vplival na obratovanje odkopa, vendar še vedno ugotavljajo, kakšen bo časovni zamik pri odkopu premoga.

Zavrnil je informacije, da je stebrni udar povzročil potres. “Udar je posledica rudarjenja, zadnji stebrni udar pa smo imeli lani, ko so bili lažje poškodovani trije rudarji. Stebrni udar se zgodi enkrat do dvakrat letno,” je dejal Rošer.

Po njegovih besedah se stebrnega udara ne more preprečiti, saj gre za moč narave, možno pa ga je omiliti. Do udara pa pride zaradi nakopičene energije, ki se v določenem trenutku nenadno sprosti, kar povzroči tresenje tal in dvig prahu.

Dodal je še, da imajo v velenjskem premogovniku zelo dober monitoring za spremljanje razmer v jami, ki deluje 24 ur na dan, vse dni v tednu.

V Premogovniku Velenje vsako nezgodo globoko obžalujejo in si s preventivnimi ukrepi, z varnostnim-tehnološkim informacijskim sistemom in z vsakodnevnim spremljanjem vseh parametrov v jami ter osveščanjem zaposlenih vsakodnevno prizadevajo, da bi bilo rudarskih nesreč čim manj.

Kljub omenjenemu zaradi specifike dejavnosti, ki se odvija 500 metrov pod površjem zemlje, v jami še vedno lahko pride do dogodkov in izrednih razmer, ki se jih kljub najsodobnejši tehnologiji ne da predvideti, so navedli.

Dogodki