V starostni skupini do enajst let šest otrok domnevno cepljenih s cepivom Moderne. Slovensko zdravniško društvo za uvedbo obveznega cepljenja

Po podatkih NIJZ so šest otrok v starostni skupini od pet do enajst let domnevno cepili s cepivom Moderne. Za cepljenje proti covidu-19 v omenjeni starostni skupini je v Sloveniji registrirano le cepivo podjetja Pfizer/BioNTech. Na NIJZ so pojasnili, da za podatke odgovarjajo posamezni izvajalci cepljenja, ki podatke tudi vnašajo v sisteme NIJZ.

Čeprav niso pristojni za preverjanje vnesenih podatkov, bodo skušali ugotoviti, ali je šlo v primerih poročanja o cepljenju s cepivom Moderne v omenjeni starostni skupini za morebitne administrativne napake, ki jih ni mogoče izključiti, napovedujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

Druga možnost pa je po njihovih navedbah, da so se cepljenja res zgodila. V tem primeru gre za t. i. “off label” uporabo cepiva, kar pomeni, da je o izvedbi cepljenja presodil zdravnik.

Podatki NIJZ sicer kažejo, da je do domnevnih cepljenj prišlo med junijem in novembrom letos.

Pred dnevi so zabeležili tudi, da je bil en otrok v omenjeni starostni skupini cepljen s cepivom podjetja AstraZeneca, ki v tej starostni skupini prav tako nima dovoljenja za uporabo. Kasneje se je izkazalo, da je šlo za administrativno napako, so pojasnili na NIJZ. Podatka tako na spletni strani cepimose.si ni več zaslediti.

V starostni skupini otrok od petega do enajstega leta so s prvim odmerkom cepiva proti covidu-19 doslej cepili 1036 otrok, z drugim pa 27 otrok.

Slovensko zdravniško društvo za uvedbo obveznega cepljenja

V Slovenskem zdravniškem društvu pozivajo DZ, da sledi evropskim in svetovnim zgledom in v letu 2022 zahteva izpolnjevanje pogoja PC (preboleli, cepljeni) oz. obvezno cepljenje proti covidu-19. Zdravniki želijo v novem letu vsem bolnikom ponovno omogočiti normalno dostopnost zdravljenja vseh bolezni, za kar je ključno cepljenje, so poudarili.

V novoletni poslanici Slovenskega zdravniškega društva so zdravniki opozorili, da slovenski bolniki že dve leti z zamikom dostopajo do zdravstvenih storitev. Poudarili so, da je nujno treba zaščititi vse bolnike in jim omogočiti dostop do zdravstvenih storitev, ki so jih imeli na voljo pred epidemijo covida-19. Zdravniki so namreč soočeni z dodatnim bremenom, ki ga predstavljajo covidni bolniki z dihalnimi težavami in zapleti.

Opozorili so, da je cepljenje ključno, saj omogoča lažji potek bolezni in s tem zdravljenje več bolnikov z drugimi boleznimi, kljub temu, da ne nudi popolne zaščite. Poudarili so, da je svoboda posameznika omejena s svobodo soljudi. “Necepljeni ogrožajo že cepljene, a imunološko krhke posameznike, kar ni etično. Kot edini uspešni ukrep ponuja medicinska znanost cepljenje,” so zapisali v društvu. Ob tem so izpostavili, da je cepljenje brezplačno in dostopno vsem prebivalcem Slovenije.

Minister za zdravje Janez Poklukar je na današnji novinarski konferenci, na kateri je sicer predstavljal rezultate Dnevov cepljenja, izrazil veselje, da so se v minulih dneh odprle razprave o obveznem cepljenju in pogoju PC oz. o bodočem statusu necepljenih v družbi. Meni, da bo družba morala glede tega zavzeti stališče, pri tem pa moramo biti kar se da enotni.

Poleg medicinske stroke, ki bi med drugim povedala, kakšen delež precepljenosti potrebujemo, pa morajo o načinu, kako to doseči, povedati svoje še druge stroke, kot so sociološka, pravna itd. Ob tem je spomnil, da se sosednje države že odločajo, da morajo posamezni segmenti družbe že izpolnjevati pogoj PC. Dodal je še, da to ni vprašanje samo za ministra za zdravje, ampak za vse nas.