Search
Close this search box.

V Starem trgu na Selah magična čarobnost (FOTO)

Tako kot številni drugi tudi Janez Štolcer iz Slovenj Gradca z družino uživa v božičnih praznikih. Njegova posebna strast v tem času pa so lučke, ki jih pri njih doma zagotovo ne manjka. Letos so jih na ogled postavili okoli 30 tisoč.

V teh dneh je marsikdo med potjo iz Slovenj Gradca proti Ravnami opazil številne lučke, ki krasijo eno od hiš na območju Sel. Gre namreč za družino Štolcer, ki jim je praznični čas še posebej pri srcu.

Kot je povedal Janez Štolcer, ki v veselem decembru z družinskimi člani uživa predvsem v svetlobnih okrasitvah njegove hiše in okolice, se je za nakup večje količine svetlobnih lučk prvič odločil leta 2019, predvsem z namenom, da je izpolnil željo obeh hčera, da skupaj pripravijo magično čarobni praznični mozaik pred obiskom dobrih mož, da bi lažje našli pot do njih.

V zadovoljstvo vseh sodelujočih in mimoidočih jih je to tako navdušilo, da zdaj vsako leto nadgrajujejo in širijo osvetlitev prazničnih luči, ki so pri njih tudi letos zasijale 5. decembra. “Ta svečani dogodek organiziramo vsako leto 5. decembra, in sicer v družbi sosedov in prijateljev. Ta poseben dan pa doživljamo zelo pozitivno. Kljub covidnemu času, ki prevladuje med nami, smo v velikem kotlu pripravili kuhano vino, ki ogreje srce in dušo. Za dobro voljo pa smo poskrbeli sami, za sladkobo v ustih pa sosedi s potico,” pove sogovornik.

Izvedeli smo tudi, da za električno napajanje skrbi čez 200 metrov električnega kabla in povezuje več kot 1500 metrov verige s 30.000 lučkami. Pri tem nas je še zanimalo, kakšni pa so stroški takšne okrasitve in koliko časa je potrebnega, da hiša z okolico zasije v soju prazničnih luči. “Poraba električne energije bo stala približno 100 evrov, vendar nam zaradi lastne elektrarne to ne predstavlja velikega stroška. Za nakup lučk, podaljškov, časovnih stikal pa sem moral odšteti približno 2000 evrov,” pove Štolcer in doda, da mu je sama postavitev vzela 60 ur v mesecu novembru.

Moja tiha želja je, da bi v prihodnjih letih bila svetlikajoča in barvita cela vas, da bi se sosedje še bolj povezali in bi s skupnimi močmi ustvarjali praznični mozaik najlepšega časa v letu,” še pove Slovenjgradčan.

Optimizem je magnet za srečo. Če ohranjaš pozitivnost, boš privabil dobre stvari in dobre ljudi. Naj bodo prazniki prijazni, naj bodo prijazni tudi ljudje, naj bodo misli iskrene in veselo bo srce. V letu 2022 vsem ljudem zdravja in sreče želimo, pa vsem, ki jih imamo radi, v upanju, da se še kdaj poveselimo. Vljudno vabljeni v našo pravljično deželo, ustvarite si magični večerni pogled,” ob iztekajočem se letu sporoča družina Štolcer.

FOTOGALERIJA

Dogodki

Tako kot številni drugi tudi Janez Štolcer iz Slovenj Gradca z družino uživa v božičnih praznikih. Njegova posebna strast v tem času pa so lučke, ki jih pri njih doma zagotovo ne manjka. Letos so jih na ogled postavili okoli 30 tisoč.