Search
Close this search box.

V sredo v Sloveniji 3829 okužb s koronavirusom. Več okužb tudi v skupini udeležencev organiziranega silvestrovanja v Beogradu

Fotografija je simbolična

V sredo so v Sloveniji ob opravljenih 10.083 PCR-testih potrdili 3829 okužb z novim koronavirusom, dan pred tem so ob opravljenih 10.577 PCR-testih potrdili 4068 okužb. Delež pozitivnih PCR-testov je bil 38-odstoten, dan pred tem 38,5-odstoten. Opravili so tudi 90.327 hitrih testov, katerih pozitivne rezultate preverjajo še s PCR-testi, dan pred tem 82.633.

Pred tednom dni so v državi ob opravljenih 5107 PCR-testih potrdili 1704 okužb z novim koronavirusom. Delež pozitivnih izvidov je bil 33,4-odstoten. V bolnišnicah so zdravili 574 bolnikov, od tega 186 na intenzivni negi. Umrlo je osem covidnih bolnikov. Opravili so tudi 108.393 hitrih testov, katerih rezultate še preverjajo s PCR-testi.

Po oceni NIJZ je v Sloveniji trenutno 25.752 aktivnih okužb, dan pred tem 23.041. Sedemdnevno povprečje znaša 2361, dan pred tem 2058, 14-dnevno povprečje na 100.000 prebivalcev pa 1213, dan ped tem 1086.

Po zadnjih podatkih vlade v bolnišnicah zdravijo 550 covidnih bolnikov, dan prej 542. od tega 161 na intenzivni negi, dan prej 160. V sredo je umrlo pet covidnih bolnikov.

Vodja svetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar je sinoči za Planet TV povedala, da bi se skupina o možnosti predloga zaprtja države začela pogovarjati pri 230 do 250 zasedenih covidnih intenzivnih posteljah, če bi v kratkem času prišlo do velikega porasta hospitaliziranih na teh oddelkih. Minister Janez Poklukar pa je na dopoldanski novinarski konferenci dejal, da bi do tega lahko prišlo, ko bi bilo zasedenih 200 covidnih intenzivnih postelj. Ob tem je minister še poudaril, da strokovna skupina ukrepe pretresa v luči zasedenosti in hitrosti polnjenja enot intenzivne terapije.

Pri tem naj spomnimo, da ima po Poklukarjevih besedah svetovalna skupina “na mizi vse, od zapiranja države do pogoja PC+”. Gre za predlog, ki ga je v minulih dneh predstavila vodja skupine Mateja Logar in po katerem bi imeli dostop do določenih dejavnosti le preboleli ali cepljeni, ki bi bili hkrati testirani.

V skupini udeležencev organiziranega silvestrovanja v Beogradu več okužb s koronavirusom

Med udeleženci organiziranega potovanja z vključenim silvestrovanjem v Beogradu je epidemiološka služba Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) zaznala nekaj potrjenih primerov okužbe z novim koronavirusom. Ugotovili so, da vse osebe, ki so bile na potovanju, predstavljajo visoko tvegani kontakt, zato so večino njih napotili v karanteno.

NIJZ je v kontaktu tudi s turistično agencijo, ki je organizirala potovanje, piše na spletni strani NIJZ.

Po navedbah TV Slovenija (TVS) naj bi bilo v karanteni zaradi stika s tistimi, ki so silvestrovali v Beogradu, do 500 ljudi. Vanjo niso napotili le oseb, ki izpolnjujejo izjemo od karantene na domu, pojasnjujejo na NIJZ.

Na silvestrovanje je po poročanju TVS potovalo več kot 600 potnikov in članov ekipe turistične agencije. Večina jih je izpolnjevala pogoj preboleli ali cepljeni (PC), ostali so bili testirani. Izpolnjevanje pogoja so preverjali pred odhodom in pred vrnitvijo, so pojasnili.

Gre za turistično agencijo Kolegium Mondial Travel, kjer so za TVS povedali, da so prve informacije o okužbah dobili preko družbenih omrežij. Vse udeležence silvestrovanja so zato pozvali, naj opravijo preventivni hitri test in se preventivno samoizolirajo.

Vir: NIJZ, STA, Vlada RS

Dogodki