V sredo potrdili 745 novih okužb, v CUDV Črna brez novih okužb

Po neuradnih podatkih so tudi v sredo v Sloveniji potrdili 745 novih primerov okužbe s koronavirusom. Kar je spet novo najvišje število okužb, od kar smo zabeležili prvo. Uradne številke sicer še čakamo.

Pri tem naj še omenimo, da so včeraj v CUDV Črna na Koroškem ponovno odvzeli brise uporabnikom in zaposlenim, vsi rezultati, ki so jih prejeli danes do 10. ure, so negativni. Kot je še danes za naš medij dejala direktorica Dalja Pečovnik, že od sobote ne beležijo novih okužb, Pečovnikova pa si želi, da tako ostane tudi naprej. Nekaj rezultatov vzorcev sicer še čakajo, dobili naj bi jih tekom dneva.

V torek so potrdili 707 okužb, kar je bilo največ do zdaj, v ponedeljek je bilo 398 novih primerov. Aktivnih okužb je trenutno 4.248 brez sredinih neuradnih številk. V bolnišnicah se zdravi 210 ljudi, od tega 35 na intenzivni negi.

Preberite tudi: Pouk na daljavo, na Koroškem obvezno nošenje mask tudi na prostem in omejitev gibanja

Nov rekord s 793 novimi okužbami so potrdili tudi na Hrvaškem.

Na Hrvaškem so v minulih 24 urah ob opravljenih 6696 testih potrdili 793 okužb z novim koronavirusom, kar je najvišje dnevno število na novo okuženih po sredi, ko je bilo 748 novih primerov. Zaradi covida-19 je umrlo deset bolnikov, je danes sporočil hrvaški štab civilne zaščite.

Na Hrvaškem so od začetka tedna zabeležili 2094 na novo okuženih z novim koronavirusom, zaradi covida-19 pa je v tem času umrlo 20 ljudi.

Glede na dnevna poročila lokalnih štabov civilne zaščite je bilo v zadnjih 24 urah največ na novo okuženih znova v Zagrebu – 211. V karlovški županiji je bilo 56 novih okužb. Iz primorsko-goranske županije so poročali o 12 novih primerih, iz istrske pa o sedmih.

Na Hrvaškem je trenutno 3562 aktivno okuženih z novim koronavirusom. V bolnišnicah zdravijo 439 bolnikov s covidom-19, med njimi jih je 26 na ventilatorjih, je še sporočil nacionalni štab civilne zaščite.

Od 25. februarja, ko so na Hrvaškem potrdili prvi primer okužbe, so potrdili 22.534 okužb. Zaradi covida-19 je doslej umrlo 344 bolnikov, okrevalo jih je 18.628. Doslej so izvedli nekaj manj kot 379.400 testov.

Vodja zagrebške klinike za infekcijske bolezni Alemka Markotić je v sredinem pogovoru za regionalno televizijo N1 potrdila, da je smrtnost med bolniki s covidom-19, ki jih sprejmejo na zdravljenje v kliniko, deset odstotkov.

Markotićeva in novinarska ekipa N1 so bili deležni tudi agresivnih verbalnih napadov mimoidočih, medtem ko so se pripravljali na poročanje v živo, češ zakaj ne uporabljajo mask med pogovorom. Z N1 so sporočili, da so spoštovali medsebojno razdaljo med novinarsko ekipo in sogovornico. Podobno so mimoidoči verbalno napadli tudi ministra za zdravstvo Vilija Beroša, ki se je v sredo pogovarjal z novinarji komercialne televizije RTL.

Hrvaška vlada je obsodila oba verbalna napada kot nestrpnost in sovražni govor. Potrdili so tudi, da pristojne služb preiskujejo grožnji s smrtjo, ki sta ju prijeli Markotićeva in vodja hrvaškega zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak.

Potem ko je hrvaški štab civilne zaščite v sredo uveljavil ostrejše epidemiološke ukrepe za obratovanje gostinskih lokalov, so gostinci ogorčeni. Za danes je nacionalno združenje gostincev sklicalo izredno novinarsko konferenco v Zagrebu. Obenem je del sezonskih podjetnikov in obrtnikov danes za eno uro protestno zaprl svoje poslovne prostore v središču Zagreba.

Vir: STA, Siol.net