V sredo možne nevihte z nalivi. Močno sneženje bo povzročalo težave v prometu. Kje bo zapadlo največ snega?

V sredo se vrača zima, marsikje bo dež prešel v sneg.

Nad Skandinavijo se nahaja obsežno ciklonsko območje. Vremenska fronta se nahaja nad srednjo in zahodno Evropo ter se pomika v smeri Alp in Sredozemlja. Nad našimi kraji pihajo vetrovi jugozahodne smeri, ki k nam prinašajo zelo vlažen zrak. Ob pomiku izrazite hladne fronte nad Alpe in sever Sredozemlja, bo nad severnim delom Apeninskega polotoka v sredo nastalo sekundarno ciklonsko območje, ki se bo nato pomikalo v smeri Jonskega morja. V sredo čez dan bo naše kraje od severa dosegla izrazita hladna fronta, ki nas bo nato v noči na četrtek hitro prešla, je navedno na spletnih straneh Neurje.si.

Po Sloveniji se je danes okrepil jugozahodni veter, ki je najbolj izrazit v višjih legah ter v severovzhodni Sloveniji. Tam ponekod, na izpostavljenih mestih v sunkih dosega hitrost med 60 in 80 km/h. Jugozahodnik bo v drugem delu noči na sredo postopno slabel. Ob morju in nad morjem se bo zjutraj prehodno okrepil jugo. Nad Dinarsko pregrado in Alpami bo proti jutru vse več padavin.

V sredo zjutraj in del dopoldneva bo v večjem delu Slovenije spremenljivo oblačno. Največ oblačnosti bo v zahodni in južni Sloveniji, najmanj pa v vzhodni in deloma tudi ponekod v osrednji Sloveniji, kjer bo sprva še nekaj sonca. Jutranje temperature bodo v večjem delu Slovenije okrog 10 °C, le v Alpskih dolinah in na Koroškem bo hladneje. Dopoldan bodo temperature rasle in se v vzhodni Sloveniji in ob morju povzpele do okoli 15 °C, drugod pa se bodo okrog poldneva gibale med 9 in 13 °C, na Koroškem in v Alpskih dolinah okoli 6 °C. 

Sredi dneva se bo oblačnost od severa hitro zgostila. Padavine se bodo proti popoldnevu v severni Sloveniji okrepile in do večera postopno zajele vso državo. Hkrati bo od severa nad naše kraje dotekal občutno hladnejši zrak, ki bo do večera preplavil vso državo. Zapihal bo veter severnih smeri, na Primorskem zvečer močna burja. Temperature se bodo zvečer v večjem delu Slovenije gibale med -1 in 2 °C. Padavine bodo v noči na četrtek postopno slabele in do četrtkovega jutra postopno ponehale, najkasneje v južni in jugovzhodni Sloveniji. 

Kje bo zapadlo največ snega?

Sprva bo povsod deževalo, popoldne pa se bo meja sneženja od severa začela spuščati. Do večera se bo v večjem delu Slovenije spustila do nižin. Izjema bo le skrajni del severovzhodne Slovenije ter najnižji predeli Primorske in Goriške. Do poznega večera bodo snežinke ob močnejših padavinah priplesale tudi do Krasa in še nekaterih predelov na Primorskem.

Zaradi fenskega efekta (sušenje padavin zaradi severovzhodnika v višinah) bo najmanj snega zapadlo na območjih južno od Karavank in Kamniško Savinjskih Alp, v severnem delu Ljubljanske kotline in v osrednjem delu Savinjske regije. Najmanj padavin bo padlo v vzhodni in predvsem severovzhodni Sloveniji, zato bo padec temperature tam nekoliko manj izrazit. Posledično bo v Prekmurju ostalo zgolj pri dežju, oz. snežne odeje ni pričakovati. Le kakšen centimeter snega gre pričakovati tudi v Podravju in Prlekiji.

Največ padavin bo padlo na območju Alp in Notranjske z okolico, kjer gre pričakovati tudi največ snega. V večjem delu Slovenije bo po nižinah in nižjih predelih zapadlo od 5 do 15 cm novega snega, na Notranjskem in v Alpskih dolinah večinoma od 20 do 30 cm. V višje ležečih predelih na območju Julijskih Alp, Karavank, Kamniško-Savinjskih Alp, Pohorja in zahodne Slovenije bo predvidoma zapadlo od 25 do 40 cm novega snega. Podrobnejšo napoved snega bodo na Neurje.si objavili v sredo zjutraj. Najdete jo TUKAJ

Ob prihodu fronte možne nevihte z nalivi

Ker bo ohladitev zelo izrazita bodo ob prihodu fronte na meji med toplejšim in hladnejšim zrakom možne tudi nevihte z nalivi. Slednje bodo bolj verjetne v jugozahodni Sloveniji in nad morjem. 

Močno sneženje bo povzročalo težave v prometu

Zvečer v večjem delu Slovenije lahko pričakujemo nekaj urno močno sneženje. Na Notranjskem z okolico gre pričakovati pravi snežni metež. Sneg se bo marsikje zaradi velike intenzitete padavin hitro oprijemal tudi cestišč. Ceste bodo marsikje zasnežene, zato bo promet upočasnjen. Posebna previdnost bo dobrodošla predvsem na Primorski avtocesti, kjer je v večernih urah možen “kaos”. Na pot se v času sneženja odpravljajte prej kot običajno, z veliko mero potrpežljivosti in ustrezno zimsko opremo. Preden se odpravite na pot, preverite razmere na cestah, opozarjajo na Neurje.si.

Vir: Neurje.si