Search
Close this search box.

V Šmartnem pri Slovenj Gradcu bodo zgradili nov vrtec

Obstoječa enota Vrtca Šmartno pri Slovenj Gradcu je v zelo slabem stanju, zato se je MO Slovenj Gradec odločila, da bo zgradila nov vrtec.

Trenutno stanje v enoti dopušča oblikovanje dveh oddelkov drugega starostnega obdobja (4–6), en kombiniran oddelek in en manjši oddelek z znižanim normativom (14) otrok. Skupno je v enoti zagotovljenih le 1,97 m2 igralnih površin na otroka (po Pravilniku je potrebno zagotoviti 3 m2 na otroka). V prostorih Osnovne šole Šmartno, ki je odstopila eno učilnico, je oblikovan en dodaten oddelek predšolskih otrok in tako so skupno v enoti Vrtca Šmartno štirje oddelki ter en oddelek z znižanim normativom. Analiza stanja vpisa otrok v enoto Šmartno kaže potrebo po zagotovitvi najmanj 6-oddelčnega vrtca. Dolgoročno gostovanje v šoli ni mogoče.

 

Na podlagi omenjenega dejstva in dejstva, da igralne površine obstoječega vrtca ne ustrezajo Pravilniku ter na podlagi analize stanja enote Maistrova, so bile izdelane različne variante investicije, z izborom optimalne variante. Glede na merila, določena s 26. in 27. členom Uredbe o enotni metodologiji za pripravo in obravnavo investicijske dokumentacije na področju javnih financ je bila kot najugodnejša oziroma optimalna varianta predlagana kombinacija variante z obnovo enote Maistrova in izgradnjo novega 8-oddelčnega vrtca v Šmartnu.

Na podlagi pridobljene idejne zasnove bo nov vrtec umeščen na rob vzhodnega dela parcele, s čimer bi bilo omogočeno nemoteno delovanje starega vrtca med gradnjo novega. Nov vrtec je zasnovan brez hodnikov, poudarek je na združevanju sorodnih vsebin ter večuporabnosti prostorov, s čimer se maksimizirajo površine, ki jih otroci dejansko uporabljajo in zmanjšajo tiste, ki imajo nizko frekvenco porabe. Vrtec bo imel 8 oddelkov in skupaj  959 m2 neto uporabnih površin. Avtor projekta je mlad koroški arhitekt Jure Kotnik, ki vodi svoj lasten studio v Ljubljani in Parizu. Kotnik deluje na različnih področjih arhitekture in raziskovanja.

V zadnjih treh letih se je posvetil arhitekturi otroških vrtcev in oblikoval več sodobnih vrtcev v Sloveniji in tujini. Od leta 2011 dela kot arhitekturni svetovalec za Svetovno banko na področju optimiziranih predšolskih objektov, od jeseni 2012 pa tudi kot gostujoči profesor predava na Ecole Speciale d’Architecture v Parizu.


Projekt prve javne lesene zgradbe v MO Slovenj Gradec, zgrajene po nizkoenergijskem standardu  in načelih trajnostne in ekološke gradnje, bo realiziran z javno-zasebnim partnerstvom, do konca leta 2014.

VIR: www.slovenjgradec.si, NK, BT

 

Dogodki

Obstoječa enota Vrtca Šmartno pri Slovenj Gradcu je v zelo slabem stanju, zato se je MO Slovenj Gradec odločila, da bo zgradila nov vrtec.