V Slovenj Gradcu v teku 2,6 milijona evrov vredna naložba v novo kotlarno

Konec oktobra se je v Slovenj Gradcu na Štibuhu začela gradnja nove kotlarne na lesno biomaso. Naložba je vredna 2,6 milijona evrov, Komunala Slovenj Gradec pa je zanjo prejela dobrih 700.000 evrov sredstev na razpisu ministrstva za infrastrukturo. Komunala bo imela letos manj prihodkov ko lani, na prenos dela dejavnosti na Kocerod je pripravljena.
92925654_3057908247594683_7896800632193941504_o

Gradnja nove kotlarne se je začela konec oktobra in poteka po načrtih. Izvedena je večina izkopov, poteka že betoniranje temeljev, je za STA povedal direktor Komunale Slovenj Gradec Jožef Dvorjak.

Glede na terminski načrt bo gradnja potekala do konca septembra prihodnje leto. To pomeni, da bo komunalno podjetje v ogrevalni sezoni 2021/2022 vso toploto pridobilo iz obnovljivih virov, in sicer 65 odstotkov z lesno biomaso in 35 odstotkov iz odpadne toplote na kogeneraciji, je razložil direktor.

Za naložbo je podjetje zagotovilo 735.000 evrov lastnih sredstev, približno toliko sredstev je prejelo na razpisu infrastrukturnega ministrstva, preostalo pa predstavlja najeti kredit.

Zaradi gradnje je bilo sprva nekaj nejevolje med občani zaradi predvidenega gostejšega tovornega prometa do območja gradnje. V dogovoru s slovenjgraško občino in mestnima četrtima Štibuh in Polje je bila nato ustanovljena posebna komisija za prometno ureditev v času gradnje kotlarne, ki je pripravila prometni elaborat ureditve začasnega prometa.

Ta obravnava obveze izvajalca del glede prevozov in obveščanja javnosti o izvajanju prometa, je pojasnil Dvorjak. Komisija bo delovala ves čas gradnje in bo skrbela za upoštevanje sprejetih določil in sprejemala morebitne dopolnitve elaborata, je dodal.

Poslovanje Komunale Slovenj Gradec, ki je bila nedavno med prejemniki nagrad za družbeno odgovornost Horus, bo letos skladno z načrti, pravi direktor. V primerjavi z lani bo nekaj manj realizacije na področju naložb in pri izvajanju zimske službe, slednje je posledica mile zime. V letu 2019 je podjetje s 108 zaposlenimi ustvarilo 10,2 milijona evrov prihodkov in leto sklenilo z 62.000 evri bilančnega dobička.

V slovenjgraški komunali se medtem pripravljajo na prenos dejavnosti zbiranja in odvoza odpadkov na Kocerod, k čemu so se s sprejetimi odloki zavezale vse koroške občine, ki so tudi soustanoviteljice komunalnih podjetij. Prenos te dejavnosti s komunalnih podjetij na Kocerod je načrtovan z novim letom, a do dokončnega dogovora glede tega predvsem zaradi velikih razlik glede prenesene opreme še ni prišlo.

“Z naše strani ni ovir, da se dejavnost dejansko prenese na podjetje Kocerod do 1. januarja 2021, kot je določeno v sprejetem odloku o ravnanju s komunalnimi odpadki v občinah Koroške regije,” je sporočil prvi mož Komunale Slovenj Gradec, od koder naj bi na Kocerod s prenosom dejavnosti poleg opreme, potrebne za to, prešlo 21 delavcev.

Dogodki

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije