Search
Close this search box.

V Slovenj Gradcu so bili na delu vandali

Iz MO Slovenj Gradec so sporočili, da so se v pretekli noči nad nekaterimi območji in ulicami v Slovenj Gradcu znesli vandali, ki so za seboj pustili pravo razdejanje.

Vandalizem in uničevanje tuje lastnine (poškodovanje tuje stvari) je lahko opredeljeno tudi kot kaznivo dejanje, zaradi česar bomo storilce ostro preganjali tudi po sodni poti. Kazenski zakonik v svojem 224. členu predpisuje denarno kazen ali zapor do dveh let,” so na slovenjgraški občini zapisali v sporočilu za javnost, ki so ga objavili na Družbenem omrežju Facebook.

V zadnjem času namreč na občini opažajo porast dejanj zoper tujo lastnino in pogosta dejanja, ki bi jih lahko opredelili kot vandalizem, tudi na ulicah Slovenj Gradca. “Prevračanje smetnjakov, ruvanje tabel, prevračanje cvetličnih korit na oknih stanovanjskih hiš in podobno, so zavržna dejanja, ki kažejo na nekulturo in omalovaževalni odnos posameznikov do naše skrbi za urejeno, čisto in lepo bivanjsko okolje.”

Na občini tudi dodajajo, da je vandalizem družbeni pojav, ki ga je potrebno zajeziti in preprečevati, predvsem pa kot skupnost obsoditi in storilcem pokazati, da so njihova dejanja in ravnanja družbeno nesprejemljiva. “Storilce je potrebno odkriti, in sicer ne izključno zaradi kaznovanja, temveč predvsem zato, da jim lahko strokovne službe pomagajo premakniti kolešček ali dva in jih usmeriti na pravo pot ter razložiti, da si z razgrajanjem ali uničevanjem ne bodo prislužili spoštovanja in družbenega prepoznanja,” so prepričani na MO Slovenj Gradec.

Slovenj Gradec je v vseh ozirih, o tem priča tudi vsakoletna uvrstitev med najlepša slovenska mesta, urejeno, čisto in mirno bivanjsko okolje. Takšna dejanja nas upravičeno razburijo in užalostijo. Nekdo, ki do svojega lokalnega okolja ne čuti pripadnosti tudi ne more pričakovati, da ga bo okolje spoštovalo in sprejelo. Storilcem pa je potrebno v prvi vrsti pomagati pri razreševanju in odpravljanju vedenjskih motenj, v skrajnem primeru pa kaznovati in nadaljnjo deviantnost preprečiti,” menijo na občini.

Mestna občina Slovenj Gradec poziva vse, ki bi v okolju opazili tovrstno ravnanje posameznikov ali skupin, da to nemudoma sporočijo na Policijo (112) in Medobčinsko redarsko službo (02 88 121 41), opažanja pa lahko foto- ali video dokumentirajo in posredujejo (lahko tudi anonimno) na elektronski naslov info@slovenjgradec.si.

Za pomoč pri iskanju storilcev spodnjih dejanj se vnaprej zahvaljujemo in sporočamo, da jih bomo iskali z vsemi sredstvi ter v sodelovanju s Policijo in tožilstvom poklicali na odgovornost,” so sklenili zapis objavljen na Facebook strani MO Slovenj Gradec.

Dogodki

Iz MO Slovenj Gradec so sporočili, da so se v pretekli noči nad nekaterimi območji in ulicami v Slovenj Gradcu znesli vandali, ki so za seboj pustili pravo razdejanje.