Search
Close this search box.

V Slovenj Gradcu s slovesnostjo počastili spomin na preminule (VIDEO in FOTO)

Mestna občina Slovenj Gradec je danes pripravila spominsko slovesnost, posvečeno 1. novembru, dnevu mrtvih. Komemoracija je potekala v Parku herojev, pred Gimnazijo Slovenj Gradec. S slovesnostjo so počastili spomin na vse preminule občanke in občane mestne občine Slovenj Gradec.

V počastitev dneva mrtvih so v dopoldanskih urah pripravili polaganje vencev v spomin na vse umrle v Mislinjski dolini. Zbor delegacije je bil pred Mestno občino Slovenj Gradec, nato je sledilo polaganje venca pri spomeniku Franca Ksaverja Meška in spomeniku padlim borcem na Selah. Venec so položili tudi na Žančanih, ikebane pa na pokopališču Stari trg na grobovih častnih občanov. Pred vrtcem v Šmartnem so položili venec, program pa so pripravili učenci in učitelji Osnovne šole Šmartno. Ob polaganju venca pri spomeniku talcev v Pamečah pa so program pripravili učenci iz Osnovne šole Pameče. Sledilo je polaganje venca pred spomenikom žrtvam vojnega nasilja pri cerkvi, kasneje pa so pripravili komemoracijo pri grobnici padlih borcev v Parku Herojev pred Gimnazijo Slovenj Gradec.

V počastitev dneva mrtvih so v dopoldanskih urah pripravili polaganje vencev v spomin na vse umrle v Mislinjski dolini.
FOTO: MO SG

POLAGANJE VENCEV V SPOMIN NA UMRLE V MISLINJSKI DOLINI:

Na komemoraciji ob državnem prazniku, dnevu spomina na mrtve posvečeni vsem umrlim na območju Mestne občine Slovenj Gradec so se poklonili tudi spominu na padle v in po drugi svetovni vojni ter osamosvojitveni vojni za Slovenijo. Slavnostni govornik na slovesnosti je bil predsednik Združenja borcev za vrednote NOB Slovenj Gradec, g. Jože Vrabič.

VIDEO: g. JOŽE VRABIČ: “Mir in svoboda sodita med tiste vrednote, ki ju žal znamo najbolj ceniti po tem, ko jo izgubimo. Ne moremo dovoliti, da bi jo kdorkoli karkoli ogrožal, ne z dejanji ne z besedo.”

[aiovg_video id=106554]

Slavnostni govornik na slovesnosti je bil predsednik Združenja borcev za vrednote NOB Slovenj Gradec, g. Jože Vrabič.
FOTO: MO SG

V kulturnem programu so dijakinje Gimnazije Slovenj Gradec – Aleša Založnik, Leoni Jošt in Lea Glažar z vsemi zbranimi delile nekaj pesmi Srečka Kosovela.

Sledilo je polaganje vencev pri grobnici in spomeniku padlim v vojni za osamosvojitveno Slovenijo, kjer so se poleg delegacije Mestne občine Slovenj Gradec na čelu z županom Tilnom Kluglerjem, občank in občanov, udeležile še naslednje veteranske organizacije: Društvo Sever, Zveza veteranov vojne za Slovenijo in delegacija in Združenja borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja. Sodelovali so še praporščaki ter delegacije Policijske uprave, Policijske postaje Slovenj Gradec, Policijskega veteranskega združenja Sever ter Območnega združenja vojnih veteranov Slovenije za Mislinjsko dolino, ki so položili vencev k spomeniku padlim v osamosvojitveni vojni 91. Ob slovesnosti je zaigral pihalni orkester.

SPOMINSKA SLOVESNOST: V PARKU HEROJEV:

Dogodki