Search
Close this search box.

V Slovenj Gradcu prižgali prvo adventno svečko

Na prvo adventno nedeljo, 3. decembra, so v Slovenj Gradcu, ob 17. uri prižgali prvo adventno svečo v okrašenem krožišču pri južnem vstopu v mesto.

Adventni venec simbolizira pričakovanje. Neprekinjen krog adventnega venca, ki spominja na neskončnostsimbolizira popolnost in večnost, zimzelene vejice, ki jim mraz in sneg ne moreta do živega, so simbol moči, novega in večnega življenja ter upanja. Sveče simbolizirajo novo rojstvo, življenja in svetlobe. Simbolika adventnega venčka je izredno močna in kar kliče po ljubezni, močnih in dolgih objemih, druženju in obujanju spominov in pisanju novih zgodb.

Letošnjega so okrasili dijaki in dijakinje Šole za hortikulturo in vizualne umetnosti iz Celja. Venec, izdelan izpod rok članic Turistično-olepševalnega društva Šmartna pri Slovenj Gradcu, krasi 200 okraskov in 300 metrov luči, ki so prav tako v vsem svojem sijaju zažarele nocoj.

Za vse prisotne je spregovorila podžupanja MO Slovenj Gradec Martina Šisernik. Vsem skupaj je zaželela lep veseli december in izrazila zadovoljstvo, da smo se zbrali na prvo adventno nedeljo. Cilj je, da zaključimo s tegobami tega leta in vstopimo v novo leto polni upanja je povedala ter vsem zaželela lep adventni večer in lepe prihodnje dni.

Pripravili so tudi prijeten kulturni program. Nastopili sta učenki Druge OŠ Slovenj Gradec. Adventni venec je blagoslovil duhovnik Ernest Berložnik. Takole je povedal: “Svoje identitete ne smemo prodati nikoli. Mi smo mi in smo zrastli iz plemenitih korenin, tradicije. Ob adventnem vencu vam bi rad voščil vso srečo, blagoslov … Spomniti nas mora na to, da smo vsi bratje in sestre, da se ne smemo deliti. Da smo otroci enega očeta – Boga. Bodimo to kar v resnici smo, ni se treba skriti. Bodite pogumni, zato, da bomo pričevali, da se imamo radi, da nismo egoisti. Bog vas blagoslovi vam želim iz srca!”

Program je povezovala Natalija Križaj in zaključila z besedami: “Podarjamo vrednote. Te podarjajmo naprej. Dobroto in srčnost.

Dogodki

Na prvo adventno nedeljo, 3. decembra, so v Slovenj Gradcu, ob 17. uri prižgali prvo adventno svečo v okrašenem krožišču pri južnem vstopu v mesto.