Search
Close this search box.

V Slovenj Gradcu ponovno gostuje Slovenski teden nakita

V Koroškem pokrajinskem muzeju bodo izbrani kosi nakita iz muzejskih zbirk stopili v dialog z nakitom sodobnih oblikovalcev iz Slovenije in tujine, ki svoj navdih iščejo v tradiciji in stremijo k trajnosti.

Otvoritev razstave v Koroškem pokrajinskem muzeju bo v četrtek, 11. 5.2023, ob 18. uri.

Razstavo si boste lahko pogledali vse od, 11. 5. do 19. 5. 2023, od torka do petka od 10.00 do 18.00 ure, sobota in nedelja pa od 10.00 do 17.00 ure.

Oblikovanje sodobnega nakita spada v zvrst uporabne umetnosti, v sebi združuje veliko tradicije in se nenehno razvija. Sodobni nakit je samorefleksivna praksa, kar pomeni, da se ukvarja z razmišljanjem o sebi in o razmerah, v katerih se nahaja. Sodobni oblikovalci nakita na splošno delujejo v kritičnem ali zavestnem odnosu do zgodovine in prakse ter do širšega področja oblikovanja in izdelave trajnostnega nakita.

V Slovenijo med 11. in 19. majem 2023 ponovno prihaja Slovenski teden nakita, ki v prvi vrsti povezuje slovenske in tuje oblikovalce s širšo javnostjo.

Osrednji biser SIJW 2023 bodo razstave izbranih slovenskih in tujih oblikovalcev nakita, kjer se bo predstavilo več kot 100 posameznih oblikovalcev.

Polovica oblikovalcev sodobnega nakita prihaja iz celotne Slovenije, druga polovica pa iz celega sveta, iz držav, kot so Argentina, Mehika, ZDA, Vietnam, Japonska, Kitajska, Iran, Izrael, Gruzija, Moldavija, Avstralija, Velika Britanija, Nizozemska, Belgija, Finska, Norveška, Češka, Poljska, Nemčija, Španija, Italija, Portugalska, Grčija, Slovaška, Srbija, Severna Makedonija, Bosna in Hercegovina ter deset oblikovalcev po izboru Romunskega tedna nakita.

Razstave se bodo odvijale v Ljubljani, Mariboru, Izoli, Radovljici in Slovenj Gradcu, pridružili pa se jim bodo tudi drugi dogodki v teh krajih.

Pester program bo poleg razstav domačih in tujih umetnikov vseboval tudi številne predstavitve in tečaje za navdušence vseh generacij, delavnice, predavanja ter vodenja po razstavah, po ateljejih, muzejih in šolah. Več o tem si lahko preberete TUKAJ.

Vir: Slovenianjewelryweek.com

Dogodki

V Koroškem pokrajinskem muzeju bodo izbrani kosi nakita iz muzejskih zbirk stopili v dialog z nakitom sodobnih oblikovalcev iz Slovenije in tujine, ki svoj navdih iščejo v tradiciji in stremijo k trajnosti.