Search
Close this search box.

V Slovenj Gradcu podprli začetek postopkov za pripravo participativnega proračuna. Znani tudi prejemniki Bernekerjevih odličij

Svetniki Mestne občine Slovenj Gradec so danes podprli začetek postopkov za izvedbo participativnega proračuna, za katerega je v letošnjem 39 milijonov evrov vrednem proračunu namenjenih 100.000 evrov. Ob tem so svetniki danes s potrditvijo načrta razvojnih programov enak obseg sredstev za ta namen rezervirali tudi za prihodnje leto.

Podrobnosti o tem, kako bodo v slovenjgraški občini potekali postopki izbire projektov, ki bodo financirani iz sredstev participativnega proračuna, bodo znani predvidoma na naslednji seji. Je pa danes župan Mestne občine Slovenj Gradec Tilen Klugler poudaril zahtevnost postopka priprave in izvedbe participativnega proračuna, ki se ga v občini letos lotevajo prvič, a so se nanj dlje časa pripravljali.

Tako trenutno še ni znano, kako bodo razdelili občino za namen delitve sredstev iz tega naslova, prav tako še niso določili vsebin oz. področij projektov, ki bodo lahko kandidirali za ta sredstva. Je pa že znano, da bodo predloge projektov podali občani, imenovana bo posebna komisija, ki bo prijave pregledala in ocenila, na koncu pa bodo dokončno izbiro z glasovanjem ponovno potrdili občani.

Z današnjo potrditvijo načrta razvojnih programov, s katerim so 100.000 evrov za participativni proračun rezervirali tudi v proračunu za prihodnje leto, pa omogočajo dvoletno izvajanje oz. dvoletno financiranje projektov. “Verjamem, da bomo s tem prišli tudi do boljših projektov,” je ocenil župan.

Uvedbi participativnega proračuna so naklonjeni tudi svetniki, ki so se vključili v razpravo. Je pa svetnik Boris Raj med drugim opozoril, da bo del občanov tudi nezadovoljen, saj vsak predlog, ki ga bodo podali občani, ne bo zanesljivo financiran. Strinja se pa tudi s tem, da so v začetni fazi izvajanja participativnega proračuna predvidena sredstva za dve leti. “To je zgodovinski trenutek za našo občino,” je glede uvedbe te možnosti razdelitve proračunskih sredstev dejal Raj.

Slovenjgraški svetniki so se danes seznanili z letošnjimi prejemniki občinskih nagrad s področja kulture, ki se imenujejo Bernekerjeve plakete in nagrade. Posebna komisija je sklenila, da izmed sedmih predlogov Bernekerjeve plakete v letošnjem letu prejmejo Duo Andrej Ofak & Borut Mori, sopranistka Tanja Klančnik ter pisec in na več področjih aktiven občan Ivan Rus. Bernekerjevo nagrado pa izmed štirih podanih predlogov prejme Mešani komorni zbor Carinthia cantat.

Plakete in nagrado bodo v Slovenj Gradcu podelili na predvečer kulturnega praznika. Prireditev, ki se bo začela ob 18. uri v slovenjgraškem kulturnem domu, bo potekala pod posebnimi pogoji, bodo pa poskrbeli za predvajanje prireditve v živo.

Slovenjgraški svetniki so danes med drugim po skrajšanem postopku potrdili spremembe pravilnika o uporabi opremljenih prostorov objekta, znanega kot Stara komunala. Sprememba je bila predlagana zaradi potreb uporabnikov prostora in podaljšuje brezplačno uporabo prostorov do pet let. Zdaj je bila v pravilniku brezplačna uporaba predvidena do največ tri leta.

Dogodki

Svetniki Mestne občine Slovenj Gradec so danes podprli začetek postopkov za izvedbo participativnega proračuna, za katerega je v letošnjem 39 milijonov evrov vrednem proračunu namenjenih 100.000 evrov. Ob tem so svetniki danes s potrditvijo načrta razvojnih programov enak obseg sredstev za ta namen rezervirali tudi za prihodnje leto.