Search
Close this search box.

V Slovenj Gradcu otvorili Čevljarski muzej Jožeta Levovnika (FOTO)

V Slovenj Gradcu so odprli urejene muzejske prostore, v katerih se bodo lahko obiskovalci spomnili enega najbolj znanih Slovenjgradčanov, mojstra čevljarske obrti, športnega zanesenjaka in izjemnega človeka, Jožeta Levovnika.

Kot so navedli na spletni strani Mestne občine (MO) Slovenj Gradec so v sodelovanju s Koroškim pokrajinskim muzejem (KPM) danes ob 11. uri, na Šolski ulici v Slovenj Gradcu, odprli urejene muzejske prostore Jožeta Levovnika.

Po prenovi hiše (2018/2019) na Šolski ulici 3, kjer so bili Levovniki čevljarji od leta 1925, so v prostorih v pritličju stavbe, na primarni lokaciji ponovno postavili na ogled 𝗱𝗲𝗹𝗮𝘃𝗻𝗶𝗰𝗼, ki z svojo vsebino predstavlja bogato in pomembno kulturno dediščino mesta. Ambientalno postavitev so dopolnili z 𝗿𝗮𝘇𝘀𝘁𝗮𝘃𝗼 𝗼 𝗰̌𝗲𝘃𝗹𝗷𝗮𝗿𝘀𝗸𝗶 𝗱𝗲𝗹𝗮𝘃𝗻𝗶𝗰𝗶 𝗶𝗻 𝗮𝗿𝗵𝗲𝗼𝗹𝗼𝘀̌𝗸𝗶𝗵 𝗶𝘇𝗸𝗼𝗽𝗮𝘃𝗮𝗻𝗷𝗶𝗵, ki so potekala v pritličnih in kletnih prostorih ter na dvoriščnem prostoru istočasno s prenovo hiše, so ob tem dodali pri KPM.

Muzejsko gradivo je KPM zbiral dlje časa, večino razstavnih eksponatov pa je MOSG doniral Levovnikov sin Tomo z družino. Na krajši otvoritveni slovesnosti so spregovorili župan Tilen Klugler, direktor KPM mag. Tadej Pungartnik, Jožetov sin Tomo Levovnik ter kustosinja razstavne zbirke, etnologinja Brigita Rajšter, ki je prve obiskovalce tudi popeljala po prostorih muzejske sobe, v nekdanji Levovnikovi delavnici.

Pred letom 1930 je bilo v mestu 22 čevljarskih mojstrov. Pri Levovniku je bilo zaposlenih deset dobrih pomočnikov in vajencev. Delo so imeli zelo dobro organiziran, delavnik je trajal od jutra do večera. Natančno je bilo določeno koliko ur je potrebnih za izdelavo posamezne vrste čevljev: za nove moške čevlje 10, za ženske 8 ur. Pri Levovniku so večinoma izdelovali obutev po naročilu, v mesecih brez naročil pa delali serijsko obutev, in sicer za šole in delavce. Usnje so kupovali v Tovarni usnja v Slovenj Gradcu, v Šoštanju, pri Hofbauerju in Jelencu, v Mariboru in na Hrvaškem. V dobrih časih so imeli več kot 1700 stalnih strank,” so navedli na Facebook strani KPM.

Čevljarsko delavnico Levovnik si lahko ogledate po predhodni najavi na tel. št. 02 62 12 520.

“Nostalgija in prijetni spomini na našega cenjenega someščana bodo tako navdajali vse, ki smo ga osebno poznali, mlajše generacije pa se bodo lahko seznanile s pomembnim delom, ki ga je za časa svojega življenja opravljal za meščanke in meščane Slovenj Gradca in okolice,” so še zapisali na spletni strani občine.

Pri tem naj še dodamo, da je Jože Levovnik leta 2012 prejel tudi najvišje občinsko odličje na področju športne kulture, Železnikarjevo nagrado.

Vir: MO Slovenj Gradec, Facebook KPM

V Slovenj Gradcu so odprli urejene muzejske prostore, v katerih se bodo lahko obiskovalci spomnili enega najbolj znanih Slovenjgradčanov, mojstra čevljarske obrti, športnega zanesenjaka in izjemnega človeka, Jožeta Levovnika.