Search
Close this search box.

V Slovenj Gradcu odprli razstavo Čar lesa. Prisotne nagovorila tudi šolska ministrica dr. Simona Kustec

Danes je v Slovenj Gradcu potekala predstavitev in odprtje razstave Čar lesa, ki jo ob podpori direktorata za lesarstvo na MGRT ter agencije Spirit organizirajo Društvo za zaščito lesa Slovenije, oddelek za lesarstvo Biotehniške fakultete in Svet za les.

S prireditvami Čar lesa v Sloveniji že 13 let promovirajo in vzpodbujajo rabo lesa. Namen razstav je ozaveščanje potrošnikov o trajnostnem pomenu lesnopredelovalne industrije in uporabe lesnih izdelkov. Promocijske razstave Čar lesa 2021 organizirajo po različnih krajih v Sloveniji. Trenutno poteka razstava Čar lesa v Šolskem centru v Slovenj Gradcu. Ogled je brezplačen.

VIDEO: Odprtje razstave Čar lesa

Odprtje razstave je na šoli, kjer so zelo ponosni, saj so razstavljeni tudi 3 izdelki njihovih dijakov, potekalo danes. “Ta razstava je predvsem namenjena ozaveščanju o pomenu lesa, možnostih, ki jih daje les tudi v prihodnosti. Koroška je za to še posebej poklicana,” so dodali na šoli.

Na današnjem odprtju razstave so prisotne nagovorili Bernard Kresnik, ravnatelj Srednje šole Slovenj Gradec in Muta, Tilen Klugler, župan Mestne občine Slovenj Gradec, prof. dr. Franc Pohleven, organizator razstave Čar lesa, Danilo Anton Ranc, generalni direktor, Direktorat za lesarstvo, Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, dr. Tomaž Kostanjevec, direktor agencije SPIRIT, Andrej Čuš, državni sekretar Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, dr. Simona Kustec, ministrica Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.

FOTOGALERIJA: Odprtje in predstavitev razstave

Izdelki iz lesa največ prispevajo k znižanju emisije (vplivajo kot ponor) ogljikovega dioksida ter drugih toplogrednih plinov, kar je bistveno za obvladovanje podnebnih sprememb in varovanje okolja. Zato postaja les kot biomaterial v ospredju ekonomske politike EU, ki bo v naslednjih letih ciljno vzpodbujala »zeleno« lokalno gospodarstvo, kar bo še zlasti poudarjeno v času predsedovanja Slovenije EU.

FOTOGALERIJA: Razstavljeni izdelki

Pri tem naj še omenimo, da bo 7. do 11 junija 2021 bo razstava odprta v glavni avli Cankarjevega doma. V času razstave v Cankarjevem domu pa bo 8. junija ob 12. uri v Kosovelovi dvorani, pa tudi preko spleta potekal strokovni posvet na temo: Kakovost, varnost in okoljske prednosti lesnih izdelkov. Na posvet se je potrebno prijaviti. Program posveta je dostopen v priponki strokovni posvet.

Video posnetek celotnega dogajanja objavimo kmalu.

Dogodki

Danes je v Slovenj Gradcu potekala predstavitev in odprtje razstave Čar lesa, ki jo ob podpori direktorata za lesarstvo na MGRT ter agencije Spirit organizirajo Društvo za zaščito lesa Slovenije, oddelek za lesarstvo Biotehniške fakultete in Svet za les.