Search
Close this search box.

V Slovenj Gradcu ob včerajšnjem “Prazniku petja” daleč odmevala lepa zborovska pesem

Praznovanje 60. letnice revije odraslih pevskih zborov Mislinjske doline je bila zelo navdihujoča in tudi nepozabna glasbena izkušnja. Občinstvo je večer nagradilo s stoječimi ovacijami ter velikim aplavzom. Lepa zborovska pesem s pridihom pomladi in ljubezni resnično združuje.

Z roko v roki skozi skupen nastop zborov, ki delujejo v Mislinjski dolini smo bili včeraj, v nedeljo, 26. maja 2024, ob 17. uri, v Športni dvorani Slovenj Gradec priča izražanju enotnosti, predanosti ter spoštovanju do tradicije, hkrati pa je bil večer pokazatelj kako pomembna je pevska kultura za našo lokalno skupnost.

Vključitev različnih zborov in njihovih zborovodij poudarja pomen sodelovanja in skupnega ustvarjanja, ki je prispevala k bogati in raznoliki glasbeni izkušnji, ki združila tudi ljubezen, pomlad in lepo pesem …

Praznik petja so pod umetniškim vodstvom izjemne Almire Rogina, pričarali naslednji sodelujoči pevski zbori: MoPZ FRAN BERNEKER STARI TRG z zborovodjo ZARJO PŠENIČNIK, MoPZ ŠMARTNO, njihova umetniška vodja je POLONA KRPAČ GORNJAK, KOROSKI OKTET in njihov zborovodja PETER SLANIČ ter JANEZ PODSTENŠEK, VS DRUŽINE BREZNIK z VIKTORIJO BREZNIK, MePZ Šolskega centra SG MISMOMI in ALMIRO ROGINA, MePZ CARINTHIA CANTAT in TONE GAŠPER, ŽePZ BOLNIŠNICE SG in dirigentka KAZIMIRA LUŽNIK, Že VS NOVA in zborovodja JANJA KRESNIK, Že VS ESTRAMA, njihova zborovodja je VLADKA MORI ter VS CANTABILE z umetniško vodjo VANJO MORI.

Projekt praznovanja 60. letnice revije odraslih pevskih zborov Mislinjske doline, ki je najstarejša tovrstna pevska revija na Koroškem in ena najstarejših v Sloveniji, predstavlja pomemben mejnik v bogati zgodovini pevske kulture v Mislinjski dolini.

Vsi zgoraj omenjeni zbori so prepevali z roko v roki pod umetniškim vodstvom Almire Rogina in tudi ob spremljavi izjemnega Pihalnega orkestra Slovenj Gradec, ki je igral pod dirigentsko taktirko maestra Petra Valtla. V ljudski pesmi je bilo čutiti pomlad, veselje, optimizem, pa tudi ljubezen. Tekom lepega dogodka so se poklonili tudi dvema velikim obletnicama. 70. letnici Štirih Kovačev ter Jožetu Leskovarju ob častitljivi 90. letnici, ki jo obeležuje letos. Glavna organizatorja dogodka sta bila JSKD OI Slovenj Gradec Mihael Šuler ter Zveza KD Slovenj Gradec Andrej Breznik. Župan MO Slovenj Gradec Tilen Klugler se jima je za dolgoročno dobro sodelovanje ter organizacijo imenitnega večera, zahvalil s posebno plaketo. Na dogodku pa je bil prisoten tudi poslanec v Državnem zboru RS Dušan Stojanovič ter podžupan MO Slovenj Gradec dr. Peter Pungartnik in podžupanja MO Slovenj Gradec Martina Šisernik.

Občinstvo je velik aplavz namenilo tudi Jožetu Leskovarju, ki letos obeležuje visoki jubilej – 90 let ter Francu Šegovcu za 70. let legendarnih ustvarjanja Štirih kovačev.

Voditelja dogodka Anja Vajde in Alex Tomasini sta večer med drugim sklenila z naslednjimi besedami: “Boljše dediščine svojim sinovom, hčeram in vnukom ne morete dati, kajti dar petja je božji dar in je dan le izbranim! Kdor poje s srcem, nosi s seboj prijateljstvo, srečo in toplino!”

Naroči se
Obvestilo o
guest

0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments
Praznovanje 60. letnice revije odraslih pevskih zborov Mislinjske doline je bila zelo navdihujoča in tudi nepozabna glasbena izkušnja. Občinstvo je večer nagradilo s stoječimi ovacijami ter velikim aplavzom. Lepa zborovska pesem s pridihom pomladi in ljubezni resnično združuje.