Search
Close this search box.

V Slovenj Gradcu namenu predali novo kotlarno (VIDEO in FOTO)

Komunala Slovenj Gradec je danes slovesno predala namenu novo kotlarno na lesno biomaso, vredno 2,6 milijona evrov. To je največja naložba v zgodovini podjetja. Da je bila odločitev zanjo prava, se dokazuje ravno v tem času, ko cene plina naraščajo, je poudaril direktor Jože Dvorjak. Slovenj Gradec se odslej ogreva povsem na obnovljive vire.

VIDEO: Uradno odprtje nove kotlarne

Več let je Komunala Slovenj Gradec načrtovala naložbo v novo kotlarno na lesno biomaso in naposled projekt v sodelovanju z velenjskim podjetjem Esotech pripravila tako daleč, da se je pred letom dni začela gradnja, prav tako pod okriljem na razpisu izbranega Esotecha. Z začetkom letošnje kurilne sezone je kotlarna že začela proizvajati toploto in je že polno vključena v daljinski sistem ogrevanja.

Glede na rast cen zemeljskega plina, s katerim so toploto za ogrevanje odjemalcev v Slovenj Gradcu proizvajali doslej, so naložbo izvedli v ravno pravem času. Po simulacijah podjetja bi se namreč glede na trenutne cene zemeljskega plina variabilni del cene ogrevanja, če ne bi bilo nove kotlarne, za odjemalce povišal za več kot 50 odstotkov.

Zaenkrat ostajamo pri variabilnem delu na isti ceni, fiksni del cene pa bo za nekaj odstotkov višji zaradi te naložbe,” je danes povedal direktor Komunale Slovenj Gradec Jože Dvorjak.

Kotlarna za gorivo uporablja lesne sekance, ki jih dobavlja lokalno podjetje, skupaj s kogeneracijo pa to pomeni, da se Slovenj Gradec ogreva 100-odstotno na obnovljive vire energije. V rezervi ostaja kotel na zemeljski plin za primere okvar in pokrivanje konic.

“Trajnostni razvoj in družbena odgovornost je poleg kakovostnega in strokovnega opravljanja storitev temeljna usmeritev podjetja,” je poudaril direktor družbe Komunala Slovenj Gradec, ki je decembra lani prejela nagrado za družbeno odgovornost Horus v kategoriji srednje velika organizacija – neprofitne pravne osebe.

Naložba v novo kotlarno, ki stoji na območju Štibuha, je vredna 2,6 milijona evrov brez DDV. Za financiranje naložbe je komunala deloma porabila lastna sredstva, deloma črpa kredit, uspešna pa je bila tudi pri pridobivanju nepovratnih evropskih sredstev prek razpisa ministrstva za infrastrukturo, kjer je pridobila 738.000 evrov.

Kotel na sekance ima moč štiri megavate, poleg kotla pa je tudi vsa preostala tehnološka oprema postavljena znotraj novo zgrajenega objekta, s čimer preprečujejo širjenje hrupa izven stavbe. Dimni plini, ki nastajajo pri izgorevanju lesne biomase, se prek čistilnih sistemov očistijo in nato prek dimnika vstopajo v ozračje, je opisal Dvorjak in zagotovil, da bodo v zvezi s tem izvajali tudi vse predpisane monitoringe.

Da je bila odločitev za naložbo prava, je danes ocenil tudi župan Mestne občine Slovenj Gradec Tilen Klugler in prav tako spomnil na naraščajoče cene energentov. Naložba je tudi ena izmed večjih v zgodovini slovenjgraške občine in je primer dobre prakse, je poudaril.

Daljinsko ogrevanje je bilo na območju Slovenj Gradca vzpostavljeno leta 1980. Danes se na ta način v mestu ogreva 55 individualnih odjemalcev, 63 večstanovanjskih objektov in 69 ostalih odjemalcev, kot so vrtci, šole, telovadnice, javne ustanove, obrt in gospodarstvo. V prihodnje Komunala Slovenj Gradec načrtujejo tudi zamenjavo toplovodnega omrežja, s čimer bodo dolgoročno zmanjšali toplotne izgube.

Poleg slovenjgraške občine je soustanoviteljica Komunale Slovenj Gradec tudi Občina Mislinja. Čeprav ta občina od naložbe v novo kotlarno neposredno nima koristi, pa je župan Občine Mislinja Bojan Borovnik danes poudaril pomen razvojne naravnanosti Komunale Slovenj Gradec.

FOTOGALERIJA

Dogodki

Komunala Slovenj Gradec je danes slovesno predala namenu novo kotlarno na lesno biomaso, vredno 2,6 milijona evrov. To je največja naložba v zgodovini podjetja. Da je bila odločitev zanjo prava, se dokazuje ravno v tem času, ko cene plina naraščajo, je poudaril direktor Jože Dvorjak. Slovenj Gradec se odslej ogreva povsem na obnovljive vire.