Search
Close this search box.

V Slovenj Gradcu na svečani podelitvi podelili Železnikarjeva odličja ter priznanja športnikom leta (FOTO)

V Kulturnem domu Slovenj Gradec je v petek, 29. marca 2024, potekala podelitev Železnikarjevih odličij ter priznanj Športne zveze Slovenj Gradec.

Železnikarjevo nagrado je prejel Matjaž Beliš, dobri duh slovenjgraškega rokometa, Železnikarjeve plakete pa: Samo Pelc za strokovno delo v tenisu, Maks Kotnik za delo na področju odbojke in Orientacijski klub Slovenj Gradec za več kot 30-letno delo na področju orientacije in organizacijo svetovnega veteranskega prvenstva v orientaciji z gorskimi kolesi.

Na podelitvi so se zbrali številni gostje, med njimi tudi najboljša plezalka na svetu, Janja Garnbret Dogodek je bil obogaten z nastopom naše evrovizijske predstavnice, Raiven.

Podelitve se je udeležil tudi evropski poslanec Matjaž Nemec, ki se je danes mudil na delovnem obisku v Slovenj Gradcu.

Obrazložitev Železnikarjeve nagrade:

Za Matjaža Beliša bi lahko rekli, da je dobri duh slovenjgraškega rokometa, ki ta šport in klub spremlja in za njega dela že dobrih petdeset let. Vse, kar vsak klub potrebuje,  Matjaž Beliš zna. Bil je igralec, predsednik, sekretar, vodja moštva, mož za vse. Ni je naloge ki jo klub, da uspešno funkcionira, Matjaž Beliš ne bi uspešno opravil. Današnje generacije igralcev in ljubiteljev rokometa ga poznajo kot uspešnega sekretarja kluba in vodjo članskega moštva. Kot sekretar kluba ima v rokah vse, kar je potrebno, da gre vse po načrtih. Dandanes to pomeni, da poskrbi za registracijo igralcev, za opremo vseh ekip, za organizacijo tekem, za prevoze, da poveže vse, ki sodelujejo pri vse bolj zapletenem delovanju športnih klubov.

Matjaž Beliš je v Rokometni klub Slovenj Gradec prišel leta 1965 kot nadebuden naraščajnik. Tudi njegova starejša brata Boris in Franc sta bila rokometaša, Boris pivot, Franc (Sapa) leti zunanji, Matjaž pa je bil levo krilo s številko 3 na dresu. Ko je leta 1979 končal igralsko pot, je nasproti njihove hiše na Iršičevi cesti tudi že stala nova športna dvorana. Ni se je mogel izogniti. Prv aleta je bil član uprave kluba in je velikokrat reševal gmotne stiske kluba. K delu je znal pritegniti mnoge športu naklonjene ljudi, posebej takrat, ko je leta 1992 postal predsednik RK Slovenj Gradec. Takrat je klub tudi prvič stopil v evropski rokomet. V tandemu z nekdanjim soigralcem in kasneje tudi direktorjem kluba Avgustom Potuškom sta k rokometu pritegnila Prevent in njegovega direktorja Jožeta Kozmusa. To so bila, kar zadeva tekmovalne dosežke, najuspešnejša slovenjgraška rokometna leta. 

Kasneje je Matjaž Beliš vodenje kluba prepustil Jožetu Kozmusu, sam pa je prevzel mesto sekretarja kluba. Tam je bil vse do konca Preventovih rokometnih delt, do 2011. Ker je bival nasproti športne dvorane, mu zven žoge ni postal tuj. Ni bil dolgo brez športnega dela, ko sta ga pred petimi leti v delo v klubu znova vključila takratni predsednik Samo Lampret in trener Slavko Ivezič. Kdo bi rekel, da se je takrat vrnil v klub, ampak on iz njega nikoli ni prav odšel. V zlatih letih, lani jih je v rokometni družbi izpolnil sedemdeset, se zdi, kot da je v najboljši športni in delovni formi.

Doma je delovanje rokometnega kluba že rutina – z Matjažem Belišem vedno je vse tako, kot mora biti. Letošnji Železnikarjev nagrajenec je bil kot klubski delavec v številnih vlogah tudi priča šestnajstih evropskih sezon slovenjgraškega kluba. Začel je proti Warszavianki v  pokalu mest, sklenil pa proti Izrelacem v pokalu EHF. Bil je zraven tudi pri največjem uspehu, pri polfinalu leta 2000 takrat zelo uglednega pokala EHF. Z rokometaši je prepotoval domala vso Evropo in njene izkušnje znal prenesti tudi v Slovenj Gradec.

Naše mesto je glavna postaja na športni poti Matjaža Beliša, oglasil pa se je tudi na Poljskem, Švedskem, Nizozemskem, na Danskem, v Švici, Španiji, Nemčiji, Grčiji, Turčiji, na Slovaškem, Hrvaškem, na Islandiji, Norveškem in še kje. A še naprej je naš, slovenjgraški dobri duh rokometa.

Železnikarjeve plakete prejmejo

Železnikarjevo plaketo je prejel Samo Pelc, ki je bil pred dobrimi tremi desetletji med ustanovitelji teniške sekcije v okviru Športnega društva Šmartno pri Slovenj Gradcu in njen dolgoletni vodja. Bil je tudi med pobudniki gradnje novega odbojkarskega igrišča na mivki. Plaketo je prejel za dolgoletno organizacijsko in strokovno delo v tenisu, izjemno vztrajnost in zvestobo temu športu ter za uspehe na članskih in veteranskih tekmovanjih.  

Maks Kotnik je odbojki zapisan več kot pol stoletja. Sprva kot igralec, kasneje kot trener. Bil je med pobudniki in ustanovnimi člani Odbojkarskega kluba Slovenj Gradec. V prvi tekmovalni sezoni so kadetinje pod njegovim vodstvom osvojile 9. mesto, že v naslednji pa postale državne podprvakinje. Številne njegove nekdanje varovanke so bile članice državne izbrane vrste v mladinskih in članskih vrstah, veliko pa jih je danes aktivnih v mnogih slovenskih klubih. Za trenersko in strokovno delo na področju odbojke je Maks Kotnik prejel Železnikarjevo plaketo.

Orientacijski klub Slovenj Gradec je prejel Železnikarjevo plaketo za več kot 30-letno delo na področju športne orientacije in organizacijo svetovnega veteranskega prvenstva v orientaciji z gorskimi kolesi, ki je potekalo od 17. do 21. maja lani pod okriljem Mednarodne orientacijske zveze in Orientacijske zveze Slovenije. To je bil prvi dogodek najvišjega ranga, ki je bil v okviru Mednarodne orientacijske zveze organiziran v Sloveniji in prvo uradno svetovno prvenstvo v kateremkoli športu na območju Mestne občine Slovenj Gradec. Orientacijski klub ga je pripravil z odliko, zato so ga nagradili z Železnikarjevo plaketo.

Na prireditvi je najboljše športnike in športnice nagradila tudi Športna zveza Slovenj Gradec.

Športnica leta 2023 je postala Neja Dvornik. Športnik leta je postal Vid Kavnik.

Športna ekipa leta v kategoriji ženske je postala Članska ženska ekipa Atletskega kluba Slovenj Gradec, medtem, ko je v moški kategoriji naziv pripadal Članska ekipa Judo kluba Acron Slovenj Gradec.

Slovenjgraškim športnikom pa so na svečani prireditvi podelili tudi priznanja Športne zveze Slovenj Gradec. Priznanja za športne uspehe in dosežke v kategoriji deklic in dečkov, so prejeli: Jan Kresnik in Ema Pika Raj. Ekipa dečkov Judo kluba Acron Slovenj Gradec ter Ekipa deklic Judo kluba Acron Slovenj Gradec.

V kategoriji kadetinje in kadeti so priznanje Športne zveze Slovenj Gradec prejeli Maj Kavnik, Miha Štaleker, Jevgenija Gajić, Nuša Lužnik, Ekipa kadetov Judo kluba Acron Slovenj Gradec, Ekipa kadetov Rokometnega kluba Slovenj Gradec, Ekipa kadetinj Atletskega kluba Slovenj Gradec.

V kategoriji mladinke in mladinci so priznanje prejeli Vid Kavnik, Tina Kovač, Ekipa mladincev Judo kluba Acron Slovenj Gradec, Ekipa mladink Atletskega kluba Slovenj Gradec.

V kategoriji članice in člani so priznanje prejeli Nace Herkovič, Neja Dvornik, Članska ekipa Judo kluba Acron Slovenj Gradec, Ekipa članic Atletskega kluba Slovenj Gradec.

V kategoriji veteranke in veterani so priznanje prejeli Tone Garb (Športno društvo Slovenj Gradec), Petja Balažič (Orientacijski klub Slovenj Gradec), Ženska ekipa kegljačic Društva upokojencev Slovenj Gradec.

V kategoriji invalidov so priznanja prejeli Marija Sušec in Ekipa hitropoteznega šaha Društva invalidov Slovenj Gradec.

Podelili so tudi jubilejna priznanja Športne zveze Slovenj Gradec, in sicer so jubilejno plaketo prejeli Anton Krevh, Blaž Kamnik, Družina Perovnik, Jernej Špalir, Jože Plaz, Peter Skrivarnik, Beno Breznik, Sonja Cafuta.

Naziv naj športna šola je tokrat pripadal Drugi osnovni šoli Slovenj Gradec.

Vir: MO Slovenj Gradec

Fotogalerija

 

  

2 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
Ferdo
Ferdo
1 mesec nazaj

Stari dobri rdeči SG. “Mesto miru”. Če bi lahko, bi pa potolkli vse nasprotno misleče, kot po vojni v Žančanih.

Slavko Zdolšek
Slavko Zdolšek
1 mesec nazaj

Ravien??
Bo verjetno RAIVEN.

V Kulturnem domu Slovenj Gradec je v petek, 29. marca 2024, potekala podelitev Železnikarjevih odličij ter priznanj Športne zveze Slovenj Gradec.