Search
Close this search box.

V Slovenj Gradcu je potekala proslava ob dnevu državnosti

Proslavo ob dnevu državnosti so pripravili v Kulturnem domu Slovenj Gradec, slavnostni govornik na prireditvi je bil dr. Vladimir Prebilič.

V Kulturnem domu v Slovenj Gradcu so pripravili osrednjo občinsko proslavo ob dnevu državnosti. Slavnostni govornik na prireditvi je bil predsednik Skupnosti občin Slovenije dr. Vladimir Prebilič, častni gost pa japonski veleposlanik v Sloveniji, njegova ekscelenca Hiromichi Matsushima.

»Ponosni na Slovenijo,« je svoj nagovor, v katerem je najprej spomnil na razmišljanje največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna, začel dr. Vladimir Prebilič. »Danes, 175 let pozneje, ko praznujemo 32-ti rojstni dan samostojne in neodvisne Republike Slovenije, lahko ugotovimo, da je bil naš pesnik prerok, kar je sicer temeljna vrlina vseh izjemnih velikanov. Če bi bil med nami, bi verjetno ne verjel, da je to res. Da nam ni potrebno skrivati se ob uporabi slovenskega jezika, da lahko svobodno izbiramo vero in postave, da slovenski narod v veliki večini živi s svoji državi in da smo pomemben del mednarodne skupnosti. Da se Slovenkam in Slovencem ni potrebno sramovati svojega narodnega porekla, da Slovenke in Slovenci na prenekaterih področjih posegajo v sam svetovni vrh in da njegova Zdravljica doni ob zmagah slovenskih športnic in športnikov. Prepričan sem, da bi se mu orosilo oko in bi pokal od ponosa,« je rekel dr. Vladimir Prebilič.

V nadaljevanju slavnostnega nagovora se je vprašal, kako dojemamo najpomembnejši mejnik v več stoletni zgodovini Slovenk in Slovencev. »Smo tudi mi veseli, srečni, ponosni? Se zavedamo pomena dneva, ko praznuje naša država? Ali razumemo izjemnost, ki smo jo dosegli? Se tudi nam orosi oko ob tako pomembnih trenutkih?«  

Dan državnosti po besedah slavnostnega govornika vse bolj postaja »še en od dela prostih dni, katerih se veselimo zaradi predčasnega odhoda na letni dopust, otroci se veselijo prihajajočih počitnic, a večina pozablja, da praznuje naša Slovenija«. Rojstni dan naše države po Prebiličevih besedah spominja na otroka, ki je k sebi povabil veliko prijateljev, pripravil igre presenečenja, se potrudil s torto, nato pa sam obsedel za mizo, ker nihče od povabljenih ni prišel na praznovanje.

Dr. Vladimir Prebilič je prepričan, da bi moral biti nastanek neodvisne in samostojne Slovenije »učni primer državnotvornosti, ki je bila mogoča zaradi dveh temeljnih razlogov: odločenosti naroda kot celote, ki je vedel kaj hoče in se je odločil za takšno odločitev sprejeti polno odgovornost, izjemne politične zrelosti odločevalskih elit, ki so premišljeno izpeljale sam postopek na način omejevanja uporabljene sile, odmerjanja diplomatskih pritiskov in upravljanja narodnih potencialov. In prav tega zavedanja in vedenja je vse premalo«.

»Prebivalci države Sloveniji vse težje razumemo nekatere odločitve, ki nimajo nič skupnega z razmišljanjem Prešerna. Ta kliče po edinosti, sreči in spravi, a postajamo dežela brezmejnega prerekanja, medsebojnega oviranja in neskončnih delitev. Oblast, ki naj bo čast, se zdi, da je vse prej kot to,« je rekel slavnostni govornik.

Dr. Vladimir Prebilič trdi, da si država Slovenija zasluži »več aktivnih državljank in državljanov, ki si želijo, zmorejo in znajo z njo dobro upravljati. Državljank in državljanov, ki so nanjo ponosni in to tudi zmorejo in znajo jasno izraziti. Državljank in državljanov, ki so za svojo državo pripravljeni kaj storiti in zanjo kaj žrtvovati«.

»Naj bo torej dan državnosti rojstni dan, kot si ga naša Slovenija zasluži, polna veselih ljudi s številnimi ambicijami, motivacijo, hrabrostjo in pogumom za udejanjanje teh. Povsem naravno je, da smo si med seboj različni, imamo različne nazore in različne poglede, a ko pridemo do Slovenije bi morali biti eno samo – ponosne državljanke in ponosni državljani katerim Slovenija pomeni vse!«  

V kulturnem programu je nastopil Pihalni orkester Slovenj Gradec z glasbeno gostjo Lucijo Štrekelj.

Vir: slovenjgradec.si

Dogodki

Proslavo ob dnevu državnosti so pripravili v Kulturnem domu Slovenj Gradec, slavnostni govornik na prireditvi je bil dr. Vladimir Prebilič.