Search
Close this search box.

V Slovenj Gradcu festival kratkih neodvisnih filmov Shots

V Slovenj Gradcu se danes začenja mednarodni filmski festival kratkih neodvisnih filmov Shots 2023. Od skoraj 1200 prijavljenih bodo predvajali 19 filmov iz 12 držav in gostili vrsto ustvarjalcev. Slogan festivala, ki se bo sklenil v soboto, je Kratki filmi, dolgo poletje.

Festivalsko prizorišče v atriju dvorca Rotenturn se danes odpira ob 19. uri. Ob 21. uri se bo začel filmski program. Filmske goste so sicer pozdravili že v sredo, ko je bila na programu tudi okrogla miza na temo neodvisnega filma.

Shots v Slovenj Gradcu organizirajo od leta 2016, vse od takrat je direktor tematsko in žanrsko zelo pestrega festivala 34-letni Slovenjgradčan Tomo Novosel.

Kot je pred kratkim povedal v pogovoru za STA, je v osmih letih za festival pregledal več kot 8000 kratkih filmov z vsega sveta in ugotavlja, da je bil v tem času z napredkom tehnike narejen ogromen preskok v kvaliteti. Hkrati zaznava velik porast števila kratkih filmov, vse več je 30-minutnih, od pandemije covida-19 dalje narašča tudi število animiranih filmov. Pri selekciji za letošnji Shots mu je pomagal filmski kritik Žiga Brdnik.

“Tudi letos sva se z Žigo potrudila, da je selekcija izredno pestra, teme so drzne in pogumne. Večkrat tudi rečem, da sem malo na meji, ampak to je zaradi tega, ker ne vem, kje drugje bi gledalci lahko to videli. In publika je zagotovo pripravljena na take filme,” je prepričan.

Kot pomemben del festivala je Novosel izpostavil vsakoletno gostovanje avtorjev. Kot je povedal, so po gostoljubnosti, ki zajema tudi izlete po Koroški, širše poznani in ta verjetno izkazuje tudi v številnih prijavah na festival. Festival zato postaja del kulturnega turizma mesta in regije.

Letos v predfestivalskih dneh in na festivalu gostijo ustvarjalce iz Japonske, ZDA, Izraela, Indije in evropskih držav. Tudi žirija festivala je mednarodna, saj že nekaj let vanjo povabijo nagrajence s prejšnje edicije festivala.

Mednarodna strokovna žirija podeli sedem Shots nagrad – za najboljšega glavnega igralca oz. igralko, scenarij, direktorja fotografije, študentski film, dokumentarni film ter za najboljši film festivala.

Festival Shots že več let sodeluje z mariborskim kinom Minoriti, letos prvič pa tudi s ptujskim festivalom Dnevi poezije in vina, na katerem bodo prikazali lani na Shotsu nagrajene filme.

Filmski teden v koroškem mestu je sicer že minulo soboto napovedal šesti festival animiranega filma Zebra.

1 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
Sivvester
Sivvester
8 mesecev nazaj

Trôštajmo se, da dêš nâbo ugâsniv amatêřskega fîvmskega entuziâzma ino mvadôstniške ântřahti do vêčne vubîzní, vsâj dôkveř bi utêgnava třâjat ! Sîvc.

Dogodki

V Slovenj Gradcu se danes začenja mednarodni filmski festival kratkih neodvisnih filmov Shots 2023. Od skoraj 1200 prijavljenih bodo predvajali 19 filmov iz 12 držav in gostili vrsto ustvarjalcev. Slogan festivala, ki se bo sklenil v soboto, je Kratki filmi, dolgo poletje.