Search
Close this search box.

V Slovenj Gradcu drevi koncert ob 160-letnici rojstva Huga Wolfa

S koncertom Simfoničnega orkestra RTV Slovenija in solistke Nuške Drašček Rojko se bodo drevi v Slovenj Gradcu poklonili 160. obletnici rojstva skladatelja samospevov Huga Wolfa. Na osrednji spominski slovesnosti ob letošnji obletnici bo slavnostni govornik predsednik republike Borut Pahor.

Drevišnji koncert je bil prvotno načrtovan na slovenjgraškem Trgu svobode, v bližini Wolfove rojstne hiše, v kateri je urejen spominski muzej, a so ga zaradi slabe vremenske napovedi prestavili v slovenjgraško športno dvorano. Tam se bo začel ob 20. uri, koncert pa bodo v neposrednem prenosu predvajali na 2. programu TV Slovenija.

Na Slovenskem dolgo spregledanemu skladatelju samospevov Hugu Wolfu (1860-1903) se je Slovenija poklonila z razglasitvijo letošnjega leta za leto Huga Wolfa. Ob tem so bile načrtovane številne prireditve v Slovenj Gradcu in drugje, skladatelj pa je bil postavljen kot velik potencial nadaljnjega razvoja kulturnega turizma v regiji in širše. A je v program močno posegla epidemija novega koronavirusa, saj so bili zaradi tega številni dogodki odpovedani.

Hugo Wolf se je rodil v takrat dvojezičnem Slovenj Gradcu, večino svojega življenja pa je preživel v Avstriji, kjer se je ob pomoči mecenov zelo zgodaj posvetil skladanju. Ustvaril je opus več kot 300 samospevov, opero Der Corregidor, simfonične pesnitve, zborovske skladbe ter komorna in klavirska dela. S svojimi deli je po Evropi kot avstrijski skladatelj zaslovel po letu 1894.

Muzikolog Matjaž Barbo je na februarski slavnostni akademiji ob letošnjem jubilejnem letu dejal, da je bil Hugo Wolf eden največjih skladateljev poznega 19. stoletja.