V Slovenijo prihaja prvih 1000 enot zdravila proti covidu-19 Paxlovid

V Slovenijo predvidoma v petek prihaja prvih 1000 enot zdravila proti covidu-19 Paxlovid podjetja Pfizer. Zdravilo, ki je namenjeno preprečevanju bolnišničnega zdravljenja, bo namenjeno predvsem starejšim od 60 let in bolnikom s tveganjem za težji potek covida-19, je pojasnila predstojnica ljubljanske infekcijske klinike Tatjana Lejko Zupanc.

Prvih 1000 enot zdravila Paxlovid, ki ga bolniki prejemajo v obliki tablet, v Slovenijo predvidoma prihaja v petek, sredi septembra pa še dodatna pošiljka s 5000 enotami zdravila, je ob robu novinarske konference glede pričakovanega povečanja števila obravnav na ljubljanski urgenci pojasnila predstojnica infekcijske klinike Lejko Zupanc.

Kako bodo zdravilo uporabljali, je določeno v protokolu, ki je objavljen na spletni strani Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana.

Po njenih besedah protokol določa, da za prejem zdravila zadošča starost nad 60 let. Sprva bo zdravilo sicer namenjeno predvsem posameznikom s tveganjem za težji potek covida-19, torej kroničnim bolnikom in bolnikom z oslabljenim imunskim sistemom.

Ob tem je opozorila, da nekateri bolniki zdravila ne bodo smeli prejemati, saj jemanje zdravila z jemanjem nekaterih drugih zdravil ni združljivo. “Poskrbeli smo, da bodo zdravniki in farmacevti vedeli, katera zdravila ne gredo skupaj,” je dejala.

Kot je pojasnila, bodo zdravilo predpisovali zdravniki, ki bodo prvi v stiku z bolnikom. To so zdravniki v ambulantah nujne medicinske pomoči, urgentnih ambulantah, covidnih ambulantah, zdravniki, ki hodijo na domače obiske bolnikov, pa tudi družinski zdravniki.

V kratkem bodo po njenih besedah na Zdravniški zbornici Slovenije organizirali izobraževanje zdravnikov glede uporabe zdravila.

Predstojnica Lejko Zupanc je že avgusta pojasnila, da Paxlovid glede na izkušnje iz drugih držav hospitalizacije zaradi covida-19 zmanjša tudi za 80 odstotkov. Pri zdravilu gre za kombinacijo dveh protivirusnih zdravil. Prvo zavira razmnoževanje virusa, drugo pa preprečuje, da bi se prvo prehitro razgradilo v telesu. Zdravilo je v primerjavi z remdesivirjem, ki ga bolnik prejme z infuzijo, tudi enostavnejše za uporabo, saj je v obliki tablet.

Gre sicer za nabavo, ločeno od skupnega naročila na ravni EU, ki poteka počasneje od pričakovanj. Prva pošiljka zdravila bi po besedah infektologinje morala zadostovati za obdobje do zaključka skupnega EU naročila, v okviru katerega lahko pričakujemo 5000 odmerkov.