Search
Close this search box.

V Slovenijo iz Kitajske prihajajo testi za novi koronavirus

Pregled dogodkov, povezanih z novim koronavirusom v Sloveniji in svetu, do 10. ure.

SLOVENIJA

LJUBLJANA – Predsednik republike Borut Pahor je za danes sklical izredno srečanje s predsedniki DZ, vlade in DS, Igorjem Zorčičem, Janezom Janšo in Alojzem Kovšco. V predsedniški palači bodo govorili o delovanju političnih institucij v času epidemije novega koronavirusa, o njihovem sodelovanju in skupnih prizadevanjih za politično enotnost in usklajeno delovanje.

LJUBLJANA – Vodje poslanskih skupin bodo na neformalnem posvetu s predsednikom DZ Igorjem Zorčičem danes odprli vprašanje morebitnih sprememb poslovnika DZ, ki bi omogočale oddaljene oz. videokonferenčne seje in možnost krajšanja roka za razglasitev (nujnih) zakonov. Krizne razmere terjajo hitro sprejemanje ukrepov, so večkrat poudarili v vladi, ki je mandat nastopila v času epidemije novega koronavirusa in za zajezitev širjenja okužb in blažitev posledic epidemije sprejela številne ukrepe.

LJUBLJANA – Predsednik republike Borut Pahor meni, da je v torek predstavljeni protikoronski zakonodajni sveženj korak v pravo smer. Ob tem je ocenil, da vlada in zdravstvo v spopadu s koronavirusom ukrepata primerno ter da tudi opozicija deluje odgovorno. Trenutno lahko opazujemo čas narodne in politične enotnosti, je v sredo dejal za Odmeve na TV Slovenija.

LJUBLJANA – Kitajski fundaciji Alibaba in Jack Ma, ki sta že pred dnevi tudi Sloveniji donirali zaščitne maske, sta v sredo pozno zvečer na letališče v Liegeu s tovornim letalom pripeljali še teste za bolezen covid-19 za več držav, med njimi tudi Slovenijo.

LJUBLJANA – Združenje novinarjev in publicistov pozdravlja napovedane ukrepe vlade za pomoč ljudem in podjetjem. Mnogi zaposleni v medijih svoje delo opravljajo kot samozaposleni, zato jim bodo ukrepi pomagali prebroditi najhujše, so zapisali. Opozorili so, da velja razmisliti še o pomoči prekarnim delavcem.

Medije pa pozivajo k odgovornemu poročanju.

RADLJE OB DRAVI/RAVNE NA KOROŠKEM/DRAVOGRAD – Občini Radlje ob Dravi in Ravne na Koroškem zaradi prostorske stiske v vrtcih načrtujeta gradnjo novih prostorov. Pri tem sta obe računali na sredstva iz razpisa šolskega ministrstva, a je zdaj zaradi nastalih razmer ob širjenju novega koronavirusa ministrstvo razpis začasno ustavilo. V Šentjanžu pri Dravogradu se medtem gradnja vrtca nadaljuje.

DOBROVNIK – Vrtnarije pred spomladanskim vrhuncem sezone opozarjajo, da zaradi uvedenih ukrepov ob epidemiji novega koronavirusa večinoma ne morejo prodajati sadik rož, pa tudi vrtnin ne. Na OZS si že prizadevajo, da bi v dogovorih z vlado zanje našli rešitve. Močno je okrnjena tudi prodaja orhidej podjetja Ocean Orchids.

LJUBLJANA/MARIBOR – Zavetišča za zapuščene živali po Sloveniji so s ciljem preprečevanja morebitnih okužb z novim koronavirusom zaprla svoja vrata, a to ne pomeni, da so živali ostale same. Pristojni zagotavljajo, da je za živali dobro poskrbljeno tudi v teh dneh, le obiskov ne morejo sprejemati. Eno redkih zavetišč, kjer so še možne posvojitve, je ljubljansko.

SVET

NEW YORK – Število okužb in smrti zaradi novega koronavirusa je v sredo v ZDA spet naraslo, in sicer na 69.000 oziroma 1042, od tega največ v državi New York, znotraj države pa v mestu New York, kjer je 20.000 okuženih in 280 mrtvih. Novo žarišče pa postaja New Orleans v Louisiani.

PEKING – Iz Kitajske poročajo o 67 novih okužbah z novim koronavirusom in šestih smrtnih primerih. V provinci Hubei, kjer se je virus decembra lani prvič pojavil, niso zabeležili nobenega novega primera. Vseh 67 novih primerov okužbe so v državo prinesli potniki iz tujine.

SEUL – V Južni Koreji so od srede zabeležili 104 nove primere okužbe z novim koronavirusom, s čimer se je število potrjenih primerov povzpelo na 9241. Za boleznijo covid-19, ki jo povzroča novi koronavirus, je umrlo še pet ljudi, od začetka izbruha pa 131. V Južni Koreji že 15 dni beležijo manj kot 200 novih primerov okužbe na dan, kar kaže, da se je izbruh relativno ustalil.

ZAGREB – Potem ko so od srede popoldne zabeležili še 39 primerov okužbe z novim koronavirusom, se skupno število okuženih na Hrvaškem povzpelo na 481. Na ventilatorjih je 14 oseb, štiri več kot je v sredo. Med okuženimi sta tudi prva dva hrvaška policista.

BEOGRAD – V Srbiji sta ponoči zaradi bolezni covid-19, ki jo povzroča novi koronavirus, umrli še dve osebi. Skupno je doslej umrlo šest ljudi. Iz Srbije so v sredo poročali o največjem dnevnem porastu okuženih, za 81, skupno je okuženih 384 ljudi. Predsednik Aleksandar Vučić je napovedal nove ukrepe za Beograd, Niš in Valjevo.

DUNAJ – V Avstriji je do danes zaradi koronavirusne bolezni 19 umrlo najmanj 43 ljudi. Z novim koronavirusom je okuženih 5888 ljudi. Največ potrjenih okužb ima Tirolska, 1460, sledita Zgornja Avstrija s 1024 in Spodnja Avstriji z 799 potrjenimi okužbami.

MOSKVA – Rusija bo s petkom prepovedala vse redne in čarterske letalske polete v druge države in iz njih, s čimer želi preprečiti nadaljnje širjenje novega koronavirusa. Izjema bodo poleti, s katerimi se bodo Rusi vračali v domovino. V Rusiji sicer poročajo o več kot 650 primerih okužbe z novim koronavirusom.

BRATISLAVA – Slovaški parlament je v sredo po nujnem postopku potrdil spremembo zakona, ki bo državi v času pandemije novega koronavirusa omogočila dostop do podatkov na mobilnih telefonih državljanov. S tem bodo zdravstvene oblasti dobile dostop do podatkov o lokaciji mobilnega telefona za spremljanje gibanje bolnikov, okuženih s koronavirusom.

WASHINGTON – Ameriški senat je v sredo soglasno potrdil okrog 2000 milijard dolarjev vreden predlog zakona o pomoči gospodarstvu zaradi pandemije novega koronavirusa, ki predvideva pomoč podjetjem in posameznikom. Američani, ki zaslužijo manj kot 75.000 dolarjev letno, bodo dobili po 1200 dolarjev pomoči. O predlogu mora glasovati še predstavniški dom kongresa, predvidoma do petka.

WASHINGTON – Obrambni minister ZDA Mark Esper je v sredo zaradi pandemije novega koronavirusa podpisal ukaz o zamrznitvi premikov ameriških enot za 60 dni. To pomeni, da vojakov, ki bi morali na služenje ven iz države ali domov, naslednja dva meseca ne bodo poslali nikamor, temveč bodo ostali tam, kjer so. Ukaz je prizadel oziroma prišel prav okrog 90.000 vojakov.

ŠPORT

LJUBLJANA – Trenutne negotove razmere so priklicale črne dni tudi v slovensko alpsko smučanje. Odpovedani slovenski vrhunec smučarske zime v Kranjski Gori je namesto prepotrebnega priliva prinesel finančno luknjo. Smučarska zveza Slovenije je ustavila vse aktivnosti, tekmovanja in treninge. “Gre za finančni zalogaj, ki predstavlja deset do 15 odstotkov proračuna oz. približno 300.000 evrov. Odpira se problem naše likvidnosti, da ne bomo sposobni plačevati računov,” je konkretne posledice za STA omenil Miha Verdnik, vodja panoge za alpsko smučanje pri Smučarski zvezi Slovenije.

RIM – Predsednik italijanske nogometne federacije FIGC Gabriele Gravina je odločen izpeljati nogometno sezono 2019/20, kljub trenutni popolni blokadi na Apeninskem polotoku zaradi pandemije koronavirusne bolezni. Vse aktivnosti serie A so prekinjene do 3. aprila, Gravina pa napoveduje, da bi lahko ligaški nogomet na škornju igrali tudi avgusta. Gravina kot najslabšo ocenjuje možnost, da bi sezono 2019/20 odpovedali oziroma za zeleno mizo razglasili prvaka.

WIMBLEDON – Zaradi izbruha koronavirusne bolezni letos v načrtovanem terminu od 29. junija do 12. julija ne bodo mogli izpeljati vsakoletnega vrhunca teniške sezone, turnirja za veliki slam v Wimbledonu. Vodilni predstavniki All England Cluba bodo prihodnji teden odločali o dveh scenarijih, preložitvi oz. odpovedi turnirja, je poročal BBC. Tudi organizatorji pariškega peščenega velikega slama so letošnji Roland Garros že preložili na september.

SYDNEY – S prestavitvijo olimpijskih iger v Tokiu je nastala nova težava na olimpijskem nogometnem turnirju. Na njem lahko z izjemo treh starejših nogometašev nastopijo le igralci stari do 23 let, kar pomeni, da naslednje leto ne bodo mogli igrati vsi tisti, ki so si na kvalifikacijah nastop priborili. Avstralci so Mednarodno nogometno zvezo (Fifa) že pozvali, da za igre naslednje leto spremeni starostno mejo, menijo, da morajo turnir odigrati igralci, ki bodo naslednje leto stari 24 let in manj.

LONDON – Anthony Joshua, svetovni boksarski prvak verzij IBF, WBA in WBO, je moral v osamitev, potem ko se je 9. marca na dnevu Commonwealtha srečal z britanskim princem Charlesom, ki je okužen s koronavirusom. Na proslavi so bili poleg boksarja in princa tudi britanski premier Boris Johnson in nekateri športniki ter estradniki, poroča Daily Mail.

LOS ANGELES – Severnoameriška hokejska liga NHL je zaradi pandemije koronavirusne bolezni 19 za nedoločen čas prestavila letošnji nabor ter vsakoletno slovesnost ob koncu sezone, na kateri razglasijo najboljše hokejiste in podelijo nagrade, so objavili na spletnih straneh severnoameriškega hokeja.