V Slovenijo danes prispela druga pošiljka s 6825 odmerki cepiva proti covidu-19

V Slovenijo je danes prispela druga pošiljka s 6825 odmerki cepiva proti covidu-19, je na novinarski konferenci sporočila nacionalna koordinatorica programa cepljenja z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Marta Grgič Vitek. Ti odmerki bodo namenjeni predvsem za cepljenje zdravstvenih delavcev in sodelavcev v bolnišnicah.
FOTO: Vlada RS

Kam točno bodo prispelo cepivo razdelili, Grgič Vitkova na dopoldanski novinarski konferenci še ni mogla povedati, je pa opomnila, da so iz prve pošiljke le malo odmerkov namenili za cepljenje zaposlenih v zdravstvenih domovih.

Prve zaposlene v zdravstvenih zavodih so namreč cepili že v minulih dneh z odmerki iz prve pošiljke cepiva ameriškega Pfizerja in nemškega BioNTecha, s cepljenje pa ponekod nadaljujejo še danes. Večji del 9750 odmerkov iz pošiljke, ki je v Slovenijo prispela v soboto, pa so porabili za cepljenje stanovalcev v domovih za starejše, ki covida-19 še niso preboleli.

“Zelo sem zadovoljna, da se je cepljenje v Sloveniji začelo tako uspešno. Vse je šlo po načrtih,” je ocenila Grgič Vitkova. Prvo pošiljko cepiva je NIJZ takoj razdelil na 79 dostavnih mest, in sicer 12 bolnišnic in 67 zdravstvenih domov.

“Domovi za ostarele so prejeli 9200 odmerkov, in sicer 8600 za oskrbovance in 600 za zaposlene, 550 odmerkov pa so prejele bolnišnice. Večina odmerkov je bila porabljena že prvi dan,” je pojasnila razdelitev prve pošiljke cepiva.

Prvi cilji, ki jih želijo doseči s cepljenjem, so zmanjšanje umrljivosti zaradi covida-19, izboljšanje zdravstvenega stanja in zmanjšanje števila najtežjih potekov bolezni, da bi razbremenili zdravstveni sistem.

Prednostne skupine za cepljenje so najprej zdravstveni delavci, oskrbovanci domov za starejše in tam zaposleni, nato postopoma sledijo starejši od 80, 70 in 60 let, kronični bolniki in nujne službe v državi.

Spomnila je, da je Pfizerjevo cepivo za zdaj edino registrirano v EU in da je glede na rezultate kliničnih raziskav zelo varno in zelo učinkovito. Vsi varnostni kriteriji, ki jih zahtevajo regulatorji so bili doseženi. Vključenih je bilo več kot 40.000 preiskovancev, ki so dobro prenašali cepivo, nekaj več je bilo le poročanja o utrujenosti in glavobolu.

Najbolj pogosti stranski učinki pri cepljenih osebah so bili bolečina na mestu cepljenja, glavobol, utrujenost, bolečine v mišicah in sklepih, mrzlica in povišana telesna temperatura, je naštela. Po njenih besedah gre za blage in zmerne učinke, ki so izzveneli v nekaj dneh.

Cepivo je zelo učinkovito in v 95 odstotkih preprečuje pojav bolezni covid-19, zaščita pa je vzpostavljena okoli sedem dni po drugem odmerku. Učinkovitost je zelo podobna ne glede na starost in spol, nekaj nižja je le v višji starosti, je še pojasnila.

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.