V Sloveniji okuženih 442 oseb, v Avstriji naraslo številno potrjenih smrtnih žrtev

covid-19-4908692_1920 virus

Po podatkih NIJZ je bilo do 14. ure danes v Sloveniji potrjenih 442 okužb s koronavirusom. Opravljenih je bilo 13812 testiranj. 

V Sloveniji ta konec tedna še ne moremo računati, da bodo okužbe z novim koronavirusom dosegle vrh. “Upamo, da bo dotok novih bolnikov podaljšan in da vrh ne bo dosežen prehitro, ker bomo le tako obvladali položaj,” je v izjavi za javnost dejal Matjaž Jereb iz UKC Ljubljana. Dosedanje ukrepe ocenjuje kot koristne in nujno potrebne.

Preberite tudi: Po novem za nekatere skupine testiranje tudi ob zgolj blagih bolezenskih znakih

Po besedah vodje oddelka intenzivne terapije infekcijske klinike Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana je trenutno v UKC na navadnem oddelku hospitaliziranih 24 bolnikov, okuženih z novim koronavirusom, na oddelku za intenzivno zdravljenje pa osem. V nedeljo je bilo na UKC hospitaliziranih 30 oseb, okuženih s koronavirusom, od tega devet v enoti intenzivne terapije.

Dosedanji dotok hospitaliziranih bolnikov je po njegovih besedah “nekako pričakovan”.

Pri vseh treh okuženih s koronavirusom, ki so do zdaj umrli, je šlo po besedah Jereba za bolnike s pridruženimi boleznimi, “kar je bil nedvomno eden od pomembnejših, če ne odločilnih dejavnikov”. “Je pa okužba z virusom tudi naredila svoje in je le še dodatno poslabšala njihov položaj,” je dejal.

Za zdaj je po oceni Jereba težko govoriti, kakšne učinke so imeli ukrepi, ki jih je skupaj s stroko sprejemala država. “Sem pa trdno prepričan, da so ukrepi koristni in nujno potrebni,” je dejal.

Glede širjenja okužb je dejal, da zaenkrat še zmeraj velja, da se okužba širi s kapljičnim prenosom, zato je pomembno, da smo pri morebitnih stikih z osebami primerno odmaknjeni ter da si redno umivamo in razkužujemo roke: “Kapljice se namreč zadržujejo na različnih površinah, s čimer se lahko tudi okužimo.”

V Avstriji številno potrjenih smrtnih žrtev covida-19 naraslo na 16

Število potrjenih smrtnih žrtev covida-19 je v Avstriji naraslo na 16, je sporočilo zdravstveno ministrstvo. Število okuženih pa je v 24 urah naraslo za skoraj 20 odstotkov na 3611 oseb, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Nekateri avstrijski mediji, med njimi Kronen Zeitung, sicer poročajo, da je novi bolezni podleglo že 23 oseb, a zdravstvene oblasti pri sedmih še niso potrdile, da je bil vzrok smrti covid-19.

Deželni glavar Tirolske Günther Platter je danes potrdil tudi prvi smrti na Tirolskem, ki bi lahko bili povezani s covidom-19. Za zdaj je znano le, da sta imeli obe osebi tudi druge zdravstvene težave. Zdaj morajo še preučiti, ali sta osebi res umrli zaradi koronavirusne bolezni 19.

Okužbe so potrdili tudi pri policistih. Med drugim se je z novim koronavirusom okužilo 16 policistov v Spodnji Avstriji in na Koroškem na območju Beljaka.

V Avstriji so testirali 23.429 oseb. Po številu okužb je Zgornja Avstrija s 696 primeri prehitela Tirolsko, kjer so doslej potrdili 676 okužb. V Spodnji Avstriji imajo 512 okuženih oseb, na Dunaju 451 in avstrijskem Štajerskem 447. Po številu sledijo zvezna dežela Solnograška s 358 pozitivnimi osebami, Predarlska z 294, avstrijska Koroška s 113 in Gradiščanska s 64 primeri.

Smrtne žrtve zaradi covida-19 so doslej potrdili v šestih zveznih deželah, največ na Dunaju, kjer je umrlo sedem oseb.

Avstrijske oblasti podatke o okuženih in mrtvih običajno objavljajo dvakrat dnevno.

V Avstriji so uvedli številne ukrepe za zajezitev širjenja okužbe, med drugim je Tirolska v karanteni. Po podatkih notranjega ministra Karla Nehammerja so do nedelje prejeli skoraj 2900 prijav kršenja uredb. “Pred nami je slika, da 95 odstotkov ljudstva odlično sodeluje … pet odstotkov, pa jih še ni dojelo. In tu je policija zelo dosledna,” je povedal za radio Ö1.

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.