Search
Close this search box.

V Sloveniji od petka 42 dodatnih okužb, izdanih okoli 180 odločb o karanteni

Okužbo z novim koronavirusom so danes do 14. ure potrdili pri skupaj 383 osebah v Sloveniji, kar je 42 več kot v petek. Kot so še objavili na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), so doslej opravili skupaj 12.162 testiranj.

V petek je bilo do 14. ure po državi skupaj potrjenih 341 okužb, opravili pa so 10.980 testiranj.

Ministrstvo za zdravje pospešeno pripravlja odločbe o karanteni, do petka so jih izdali 180. V zadnjem tednu so od Nacionalnega inštituta za javno zdravje prejeli še približno sto predlogov za odreditev karantene, ki še čakajo na izdajo odločb, so za STA pojasnili na ministrstvu.

Karanteno z odločbo odredi minister za zdravje, in sicer zdravi osebi, ki je bila v tesnem stiku z okuženimi. To so na primer družinski člani, ki živijo v skupnem gospodinjstvu, ali druge osebe po presoji epidemiologa. Obravnavajo se kot visoko rizične osebe.

Če je delavcu odrejena karantena, je upravičen do odsotnosti z dela in do nadomestila plače v breme delodajalca po predpisih s področja delovnih razmerjih, je zapisano na spletnih straneh na Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS).

Delodajalcem pa je z nedavnim interventnim zakonom na pomoč priskočila vlada. Tako bo 80 odstotkov nadomestila plače, do katerega so upravičeni delavci, ki bodo morali biti po odločbi ministra za zdravje v karanteni, v celoti krila država.

Tistim, ki zbolijo zaradi novega koronavirusa in jim zdravnik odredi izolacijo, pa po zakonu o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju pripada bolniško nadomestilo v višini 90 odstotkov od osnove v breme ZZZS.

Dogodki