V Sloveniji nova pošiljka cepiv proti covidu-19, cepili bodo predvsem zaposlene v zdravstvu

V Slovenijo je danes prispela nova pošiljka s 16.575 odmerki cepiv proti covidu-19, namenjeni bodo zaposlenim in sodelavcem v zdravstvu, je povedala državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne. V prihodnjem tednu bo predvidoma prišla nova pošiljka, s katero bodo začeli cepiti starejše, ki niso nastanjeni v DSO, ter kronične bolnike.

S prvo pošiljko cepiv proti covidu-19 so cepili okoli 8000 oskrbovancev v domovih za starejše(DSO), v nadaljevanju so cepili tudi zaposlene v domovih, pa najbolj izpostavljene zdravstvene delavce. S pošiljko cepiv, ki je v Slovenijo prispela danes, bodo večinoma cepili zaposlene in sodelavce v zdravstvu, pa tudi nekatere zaposlene v domovih, ki še niso cepljeni, in oskrbovance, ki so si premislili in se želijo cepiti, je na današnji novinarski konferenci pojasnila Magajnejeva.

S to pošiljko cepiv bodo predvidoma v večini precepili zdravstvene delavce, kar pomeni, da bodo s pošiljko cepiv, ki jo pričakujejo v prihodnjem tednu, lahko začeli cepiti starejše, ki niso nastanjeni v DSO. Najprej bodo cepili starejše od 80 let, nato starejše od 70 let in pozneje starejše 60 let.

Prav tako bodo lahko začeli cepiti kronične bolnike. Strategija cepljenja proti covidu-19 predvideva cepilne centre v bolnišnicah in zdravstvenih domovih, pri čemer se lahko vsak koncesionar dogovori z zdravstvenim domom, da bo prevzel izvedbo cepljenja. Pri tem je Magajnejeva dejala, da bo vsak osebni ali splošni zdravnik vzpostavil prednostno listo cepljenja svojih bolnikov, vsak zdravnik bo tudi presodil, kateri od kroničnih bolnikov bodo imeli glede na bolnikovo splošno stanje prednost pri cepljenju.

Državna sekretarka je tudi dejala, da nimajo informacij, da bi se po cepljenju pojavili kakšni resni stranski učinki. Po družbenih omrežjih je namreč zaokrožilo, da je ena oseba po cepljenju umrla. Magajnejeva je dejala, da podatke o stranskih učinkih zbira Nacionalni inštitut za javno zdravje, pri čemer pa se “kakršen koli dogodek, ki je pridružen cepljenju, analizira in ugotavlja, ali je bil dejansko povezan s cepljenjem”.

Komentirala je tudi informacije o tem, da so nekateri starejši v DSO zboleli po cepljenju. Pojasnila je, da če je do tega prišlo, so bili verjetno okuženi že pred cepljenjem, a takrat znakov okužbe niso kazali, ker so bili v inkubacijski dobi. To je možno tako pri covidu-19 kot pri drugih boleznih, da je posameznik cepljen v inkubacijski dobi, ko cepivo še ne more delovati.

Sicer pa je po podatkih proizvajalca cepiva in strokovnih podatkih po 14 dneh od prejema prvega odmerka cepiva zagotovljena vsaj 50-odstotna zaščita. Glede na to, da je veliko stanovalcev DSO okužbo prebolelo, cepili pa so jih 8000, bi jih bilo po 14 dneh od prvega odmerka imunih vsaj 4000, je dejala. Tako bi precepljenost med oskrbovanci v DSO lahko imela vpliv na število hospitaliziranih v drugi polovici januarja. Z drugim odmerkom cepiva se bo ta zaščita še močno povečala.

Preberite še: V CUDV Črna cepili 57 uporabnikov in 33 zaposlenih, V slovenjgraški bolnici proti covidu-19 cepili 6 zdravnikov in 14 sester

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije