Search
Close this search box.

V Sloveniji dosegli največjo pregledanost žensk za raka materničnega vratu v 20 letih

V Sloveniji smo dosegli največjo pregledanost žensk za raka materničnega vratu od vzpostavitve programa Zora pred 20 leti, so sporočili z Onkološkega inštituta Ljubljana. Zbolevnost se je v vseh teh letih več kot prepolovila, Slovenija pa je prepoznana kot ena izmed držav, ki lahko med prvimi v Evropi doseže odpravo raka materničnega vratu.

Slovenija na poti k odpravi raka materničnega vratu

Organizirano populacijsko odkrivanje in zdravljenje predrakavih in zgodnjih rakavih sprememb materničnega vratu v programu Zora je v dvajsetih letih rešilo že mnogo življenj slovenskih žensk. Slovenija že dosega dva od treh ciljev, ki so nujni za odpravo raka materničnega vratu, in sicer več kot 70-odstotno udeležbo žensk v programu Zora in učinkovito zdravljenje predrakavih in rakavih sprememb materničnega vratu pri več kot 90 odstotkih žensk. Doseči moramo še tretji cilj, to je 90-odstotno precepljenost deklic proti HPV.

Nekoč drugi najpogostejši rak pri ženskah danes v Sloveniji zaradi učinkovitega odkrivanja in zdravljenja predrakavih sprememb v programu Zora postaja redek rak. V zadnjih letih v Sloveniji letno odkrijejo in zdravijo okrog 1500 predrakavih sprememb visoke stopnje, za rakom materničnega vratu zboli le še med 100 in 120 žensk, 40 jih zaradi tega raka umre.

“Zaradi odličnega dela vseh, ki sodelujejo v programu Zora, in zaradi zaupanja žensk, ki se odzivajo na preglede, smo dosegli odlične rezultate in smo na poti odprave tega raka,” je poudarila generalna direktorica direktorata za javno zdravje na ministrstvu za zdravje Vesna Marinko. Po njenih besedah ministrstvo podpira vse aktivnosti za dosego tega cilja.

Pri udeleženkah programa Zora v povprečju odkrijejo raka materničnega vratu devet let prej kot pri ženskah, ki se preventivnih ginekoloških pregledov z odvzemom brisa materničnega vratu pri izbranem osebnem ginekologu ne udeležujejo. Zadnja triletna pregledanost v ciljni skupini od 20 do 64 let je 74,4 odstotka, kar je največja pregledanost do sedaj. Prvič od vzpostavitve programa Zora je pregledanost presegla 70 odstotkov v vseh slovenskih regijah in tudi v starostni skupini 50 do 54 let, so navedli na onkološkem inštitutu.

Največja pregledanost je pri mlajših ženskah, najmanjša pri starejših

Pregledanost je eden od glavnih kazalnikov, s katerim se ocenjuje uspešnost programa Zora, in cilj, da vsaj 70 odstotkov žensk v opazovanem triletnem obdobju opravi presejalni pregled pri svojem ginekologu, Zora dosega že od vzpostavitve. Rezultati pregledanosti se razlikujejo v posameznih starostnih skupinah, teritorialnih enotah in časovnih obdobjih. Najnovejši podatki kažejo, da se preventivnih pregledov najbolj redno udeležujejo mlade ženske, stare od 20 do 24 let, triletna pregledanost pri njih je 81,6-odstotna.

Najslabše se na preventivne preglede odzivajo ženske, stare med 55 in 64 let. V zadnjih letih se rak materničnega vratu najpogosteje pojavlja pri ženskah po 50. letu starosti, ki se presejalnih pregledov v okviru programa Zora ne udeležujejo redno. Zato vodja programa Zora Urška Ivanuš poziva ženske, da tudi po koncu rodne dobe hodijo na redne presejalne preglede vsaka tri leta. “Če so presejalni izvidi do 64. leta starosti negativni, potem je verjetnost, da boste zboleli za rakom materničnega vratu, zelo majhna in lahko s pregledi prenehate. Do takrat pa nikar ne odnehajte, saj je rak, odkrit v začetnem stadiju, zelo dobro ozdravljiv, kakovost življenja po zdravljenju pa pomembno boljša. S pravočasnim odkrivanjem in zdravljenjem predrakavih sprememb pa do raka niti ne pride, zato s preventivnim pregledom pri ginekologu nikar ne odlašajte,” svetuje.

Svetovna zdravstvena organizacija prepoznala program Zora kot primer dobre prakse

Zora je decembra prejela mednarodno priznanje, ko je bila kot vzorčni primer predstavljena na konferenci o zdravstvenih sistemih pod okriljem Svetovne zdravstvene organizacije za evropsko regijo. Presejalni program Zora je bil izbran kot primer dobre prakse pri preoblikovanju zdravstvenih sistemov, ki se uspešno spopadajo z izzivi 21. stoletja.

Svetovna zdravstvena organizacija je o slovenski izkušnji posnela tudi kratek dokumentarni film. Ta izpostavlja dobro prakso, kako umestiti tako organiziran populacijski presejalni program v obstoječ zdravstven sistem na način, da mu ženske zaupajo ter da je kakovost vseh storitev v presejanju, diagnostiki, zdravljenju in spremljanju po zdravljenju predrakavih in rakavih sprememb nadzorovana in dobra, so še navedli na onkološkem inštitutu.

Vir: STA

Dogodki

V Sloveniji smo dosegli največjo pregledanost žensk za raka materničnega vratu od vzpostavitve programa Zora pred 20 leti, so sporočili z Onkološkega inštituta Ljubljana. Zbolevnost se je v vseh teh letih več kot prepolovila, Slovenija pa je prepoznana kot ena izmed držav, ki lahko med prvimi v Evropi doseže odpravo raka materničnega vratu.