“V Sloveniji dejansko med 3000 in 4000 okužb z novim koronavirusom.” Rahljanje ukrepov morda v ponedeljek

  • Pixabay

Prvi manjši paket sproščanja omejitev zaradi epidemije novega koronavirusa bi lahko odvisno od dogodkov morda uveljavili v ponedeljek, je povedala vodja svetovalne skupine Bojana Beović. Gre predvsem za nekatere trgovine in storitve, pričakujemo pa lahko morda tudi delno sprostitev omejitev gibanja med občinami in izvajanja nekaterih športov.

Kot je na današnji novinarski konferenci dejala vodja svetovalne skupine v okviru ministrstva za zdravje Beovićeva, mora biti pred začetkom sproščanja ukrepov izpolnjenih več pogojev. Ugašanje epidemije mora biti prepričljivo in mora trajati vsaj nekaj dni. Poleg tega mora biti v Sloveniji na razpolago veliko testiranj, s katerimi bodo pristojni odkrili čim več primerov, ki bi se lahko razširili v nova žarišča.

“Pomembna je učinkovita epidemiološka služba, ki bo zaznala vsak nov primer ali izbruh, ga analizirala in omejila. Ker je tako kot na številnih drugih področjih v Sloveniji usposobljenih strokovnjakov za to delo malo, si veliko obetamo od sodobne tehnologije, ki nas bo lahko opozarjala na stike,” je dejala.

Pri tem je izpostavila aplikacijo za mobilne naprave, katere temeljni namen je obveščanje posameznikov o tem, da so bili v stiku z okuženo osebo. Zagotovila je, da takšna aplikacija ne bi pridobivala nobenih drugih osebnih podatkov, saj se zavedajo pomena njihovega varstva. Aplikacija, ki jo ponuja Svetovna zdravstvena organizacija, je skladna z evropsko direktivo o varstvu podatkov.

“Gre za to, da sami postanemo bolj pozorni in se denimo umaknemo od svojcev. Če bi se tak način avtomatiziranega sledenja uveljavil po vsej Evropi, bi omogočil varnejši način potovanja,” je pojasnila.

Glede sproščanja ukrepov se obetajo tudi smernice na ravni EU. O tem, kdaj bi se lahko odprle meje med državami članicami, se bodo po besedah vladnega govorca Jelka Kacina sicer odločale članice samostojno. Slovenija je država, ki leži ob enem močnih žarišč virusa. O tem se bomo odločili tedaj, ko bo to primerno in varno, je poudaril. Beovićeva pa je dodala, da se bo nedvomno treba izogibati prehodom meje z državami, ki ne bodo imele dobre epidemiološke slike.

Vlada po Kacinovah besedah preučuje možnost vsaj delne sprostitve omejitev gibanja med občinami. Tako bi v kratkem lahko prišlo do sprostitve omejitve gibanja na eno občino za tiste, ki imajo na primer v drugi občini vikend. “Ob tem pričakujemo dosledno spoštovanje usmeritev, da ne bomo obremenjevali lokalnega prebivalstva oziroma njihove infrastrukture, denimo trgovin in lekarn,” je poudaril.

Vlada preučuje tudi možnost začetka izvajanja določenih športnih dejavnosti, vendar sprostitev v smeri večjih športnih ali drugih javnih prireditev oziroma množičnega druženja v kratkem času še ni pričakovati, je dodal. O vseh konkretnih omejitvah, ki bi jih lahko sprostili, bo vlada po njegovih besedah odločala v četrtek. Čim prej si vlada prizadeva sprostiti tudi prepoved opravljanja tehničnih pregledov, saj to po Kacinovih besedah zagotovo zadeva varnost vseh udeležencev v prometu.

Kot je pojasnil Kacin, ministrstvo za zunanje zadeve dnevno spremlja ukrepe drugih držav članic in načine sproščanja ukrepov, a se je treba zavedati, da so okoliščine v državah različne. Spomnil je, da v Sloveniji tudi proizvodnja v veliki meri poteka naprej in žarišč virusa v proizvodnih obratih ne beležijo.

Pripravljajo tudi ukrepe za zagon še nekaterih drugih panog gospodarstva in sredstva, ki so za to potrebna, na primer ustrezna oblika skupinskega prevoza na delo in preskrba z zaščitno opremo. Razmislek gre tudi v smeri prodaje gradbenega materiala, pri čemer pa Kacin poudarja tudi prizadevanje za čim večjo varnost potrošnikov in zaposlenih v trgovinah. Ob tem opozarja, da bo treba upoštevati tudi specifike, saj v primeru širšega odprtja trgovin lahko pričakujemo pritiske na meje, če bodo trgovine v Italiji še zaprte.

Izkušnje nekaterih drugih držav po besedah Beovićeve kažejo, da mora biti odpravljanje omejitev postopno, saj je le tako mogoče oceniti njegov učinek in ugotoviti, ali je bil kateri od korakov morda preuranjen. “Ugotoviti moramo tudi, kako bomo na ustrezen način zaščitili najbolj ranljive skupine, v katere v veliki meri spadajo starostniki,” je dodala.

To je po njenih besedah med drugim pomembno z vidika ponovnega odpiranja vrtcev in šol. Prekuževanje lahko med otroki namreč poteka sorazmerno varno, a lahko težava nastane, če okužbo prenesejo na člana družine, ki spada v bolj ogroženo skupino prebivalstva.

Na vprašanje glede omejitev v poletnem času je Beovićeva poudarila, da je sproščanje omejitev odvisno od nas samih oz. od upoštevanja priporočil. Kako bo jeseni, pa je po Kacinovih besedah vprašanje za milijon ali več.

“Ob odpiranju države, gospodarstva in javnega življenja pa se moramo zavedati, da bo virus ostal med nami, zato bo naš način življenja do neke mere spremenjen vsaj do splošno dostopnega učinkovitega cepiva ali zdravila,” je še opozorila Beovićeva. Spremenil se bo bonton, da bo manj objemanja, higiena pa bo postala vrednota, je prepričana.

V Sloveniji je po grobih ocenah Beovićeve dejansko med 3000 in 4000 okužb z novim koronavirusom. V kratkem se na to temo obeta posebna raziskava, s katero bodo skušali na populacijskem vzorcu oceniti število okuženih, ki niso bili pri zdravniku.

Odgovarjala je tudi na vprašanje glede obstoječih napotnic za zdravstvene preglede. Svetovalna skupina tega vprašanja uradno še ni prejela, bi pa bilo po njenem mnenju smiselno, da se imetnike teh napotnic samo prenaroči, da bo birokratskih zapletov čim manj.

Dogodki

Prosta delovna mesta

Zadnja obvestila