Search
Close this search box.

V Sloveniji 1091 okuženih, 40 umrlih

Pregled dogodkov, povezanih z novim koronavirusom v Sloveniji in svetu, do 15. ure.

SLOVENIJA

LJUBLJANA – V Sloveniji so v torek opravili 1214 testov na novi koronavirus, od katerih jih je bilo 36 pozitivnih. Hospitaliziranih je bilo 111 bolnikov, med njimi 35 na intenzivni negi. Umrli so štirje bolniki s covidom-19, iz bolnišnice so jih odpustili pet, je objavila vlada. Skupno število okuženih se je povzpelo na 1091, skupno število umrlih na 40.

LJUBLJANA – Zdravje prebivalcev se bo v daljšem obdobju brez izvajanja zdravstvenih storitev zelo verjetno poslabšalo in s tem tudi podražilo, je opozorila predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Zdenka Čebašek-Travnik. Po njeni oceni naročanje bolnikov po rahljanju omejevalnih ukrepov po sedanjem sistemu ne bo mogoče in ga bo treba začeti na novo.

LJUBLJANA – Dodatek za delo v rizičnih razmerah bo izplačan, a ne takoj, saj večina bolnišnic nima zadostnih likvidnostnih sredstev, je danes dejal vladni govorec Jelko Kacin. Prepričan je, da je bil razlog za ostre odzive nesporazum. Glede morebitnega začetka sproščanja omejitvenih ukrepov pa je poudaril, da vlada še ni sprejela konkretnih odločitev.

LJUBLJANA – Pred verniki je praznovanje velike noči, ki je najpomembnejši praznik v Katoliški cerkvi. Običajno se praznuje v družinskem krogu in z obiskom cerkve, a bo ob epidemiji praznovanje potekalo drugače. Ob tem voditelji verskih skupnosti v Sloveniji pozivajo vernike, naj ostanejo doma in čas posvetijo osebni molitvi in branju verskih besedil.

LJUBLJANA – Z novim koronavirusom so okuženi štirje policisti, so za STA pojasnili na Generalni policijski upravi. Trije se po njihovih navedbah zagotovo niso okužili med delom, pri enem pa to ni jasno. Za tiste, ki so bili v stiku z okuženim, so odredili samoizolacijo na domu in testiranje. Trenutno je v samoizolaciji pet uslužbencev policije.

LJUBLJANA – Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport so vzpostavili projekt Digi šola, ki je namenjen zagotavljanju enakih možnosti izobraževanja na daljavo v času epidemije novega koronavirusa. Doslej so s pomočjo donatorjev zbrali že 1000 računalnikov in 800 modemov, z več kot 2000 računalniki pa so na pomoč priskočile tudi šole po državi.

LJUBLJANA – Predsednik republike Borut Pahor je po telefonu z italijanskim kolegom Sergiom Mattarello govoril o soočanju z novim koronavirusom. Kot so sporočili iz Pahorjevega urada, sta poudarila pomen solidarnosti in sodelovanja med državami in obžalovala, da se EU ni odzvala prej in bolj učinkovito.

LJUBLJANA – Zavod za blagovne rezerve zaščitne opreme po navedbah gospodarskega ministrstva ne sme kupovati neposredno od kitajskih proizvajalcev, kar pa po pojasnilih računskega sodišča ne drži, danes poročata spletni portal Necenzurirano.si in časnik Dnevnik. Na ministrstvu so na vprašanje medijev, zakaj za posrednike v poslih najema različna podjetja iz Slovenije, odgovorili, da Slovenija oziroma zavod ne more izvajati neposrednih finančnih transakcij na Kitajsko. Posluje lahko namreč zgolj s slovenskimi dobavitelji. Vendar pa zakonska omejitev, ki bi zavodu za blagovne rezerve preprečevala dogovore s kitajskimi podjetji, v resnici ne obstaja.

LJUBLJANA – Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) predlaga, da se v odloku o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom določi nekatere nove izjeme. Med te bi uvrstila gradbena dela, avtoservisne delavnice, trgovine s tehničnim blagom, lokale s prehrano za prevzem, kozmetično dejavnost, frizerske salone, parkovno vrtnarstvo in kemične čistilnice.

LJUBLJANA – Predsednik Zbornice varnosti in zdravja pri delu Janez Fabijan je izrazil zadovoljstvo, da “smo skupaj in s sprejemom različnih preventivnih zdravstvenih ukrepov zaenkrat uspeli preprečiti večje izbruhe okužb z novim koronavirusom med zaposlenimi v podjetjih”. Med težavami je sicer opomnil na nasprotujoča si priporočila glede zaščite pred okužbo.

LJUBLJANA – Določbe zakona o začasnih ukrepih v zvezi s sodnimi, upravnimi in drugimi javnopravnimi zadevami za obvladovanje širjenja koronavirusa so glede izdajanja gradbenih dovoljenj nejasne, opozarja Slovensko nepremičninsko združenje FIABCI Slovenija. Predlaga, da se v drugem zakonskem paketu izrecno opredeli, za katere objekte se dovoljenja lahko izdajajo. Zakon bi moral tudi določiti, da naprej tečejo tudi postopki za izdajo mnenj oz. soglasij vseh nosilcev urejanja prostora in Geodetske uprave RS, ki so potrebni za izdajo gradbenih dovoljenj.

KRANJSKA GORA/BOVEC – Ob pričakovanem ponovnem zagonu italijanskega gospodarstva po velikonočnih praznikih sta kranjskogorski in bovški župan pozvala k odprtju meje v Ratečah in na Predelu za prebivalce, ki so zaposleni v italijanskih podjetjih. Prehod meje je namreč sedaj mogoč le preko precej oddaljenega mejnega prehoda Robič.

LJUBLJANA – V Žitu se prilagajajo trenutnim razmeram, ko se zaradi epidemije novega koronavirusa odsvetuje pogosto obiskovanje trgovin. Vzpostavili so svojo lastno spletno trgovino, v kateri so na voljo trajni izdelki Žita in Podravke, dostavo na dom pa je mogoče naročiti po celotni Sloveniji.

LJUTOMER – V ljutomerskem domu starejših občanov so v torek zaradi suma na novi koronavirus odvzeli 15 brisov, pozitivni so bili trije, eden pri varovancu in dva pri zaposlenih. Skupno je okuženih 52 ljudi, od tega 45 stanovalcev in sedem zaposlenih. Na pomoč v dom prihaja dodatni zdravstveni kader.

HORJUL – V Centru starejših Horjul so doslej zabeležili 20 okužb z novim koronavirusom pri oskrbovancih. Trije so v bolnišnici, eden od hospitaliziranih je umrl, 16 pa jih je nastanjenih na izolacijskem oddelku. Nespremenjeno pa ostaja število okužb pri zaposlenih, in sicer štiri. Upravljavci doma so ob teh podatkih “pazljivo optimistični”.

POSTOJNA – V postojnskem hotelu Epic so dobili še enega stanovalca, tako da je v karanteni skupno 28 oseb, je za STA potrdil poveljnik civilne zaščite za Notranjsko Sandi Curk. Spodbuden je podatek, da med oskrbovanci skupno šestih domov za starejše v regiji zaenkrat nimajo nobenega pozitivnega na novi koronavirus.

KRANJSKA GORA – V kranjskogorskemu domu starejših so se tako kot v drugih domovih po državi pripravili na morebitne okužbe z novim koronavirusom. V tem primeru bi rabili dodatno pomoč, zato so pozvali vse ustrezno usposobljene in pripravljene, naj se jim javijo. Predlagajo, da bi jim na pomoč v obliki prakse priskočili tudi študenti zdravstvenih šol.

LENDAVA – V gostilni v Dolgi vasi, kjer je v osamitvi ostalo deset državljanov, je stanje nespremenjeno. Vsi se dobro počutijo, ob osmih s potrjeno okužbo s koronavirusom ostajata tam tudi dva, ki sta bila na testiranju negativna, saj doma nimata ustreznih razmer za osamitev. Zato želita ostati v karanteni 14 dni, kot je bilo to določeno tudi s prvo odredbo.

PIRAN – Piranski župan Đenio Zadković je danes sklical varnostni posvet v zvezi s covidom-19, na katerem so se lokalni deležniki dogovorili glede optimizacije nadaljnjih ukrepov. Župan je ob tem poudaril, da je treba dati občanom jasen signal, naj še malce potrpijo in se še za nekaj dni odpovedo socialnim stikom, saj bodo zgolj tako premagali epidemijo.

LJUBLJANA – Poslanska skupina Levica v pobudi vladi med drugim zahteva, da prekliče reze v filmsko in knjižno produkcijo. Pobudo je pripravila po tem, ko je ministrstvo za kulturo naložilo Slovenskemu filmskemu centru in Javni agenciji za knjigo RS, naj zaradi zajezitve koronavirusa zadržita izdajanje odločb in razpisov za sofinanciranje projektov. Kot so v odzivu zapisali na ministrstvu, se njihovo priporočilo nanaša le na to, kako voditi razpise do letošnjega rebalansa po zakonu o začasnih ukrepih v zvezi s sodnimi, upravnimi in drugimi javnopravnimi zadevami za obvladovanje širjenja nalezljive bolezni.

LJUBLJANA – Mestna knjižnica Ljubljana, ki v času epidemije novega koronavirusa svojim članom omogoča brezplačno izposojo elektronskih knjig in dostop do številnih elektronskih podatkovnih zbirk, sedaj omogoča še izposojo študijskega gradiva po pošti.

LJUBLJANA – Raziskovalke in raziskovalci Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU vse od izbruha koronavirusne bolezni spremljajo besede, ki so nastale ob pojavu koronavirusa ali v času epidemije pridobile nove pomene. Sedaj so pripravili poseben razdelek portala Fran, ki so ga poimenovali Fran, različica covid-19.

SVET

KOEBENHAVN – Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je opozorila, da v Evropi kljub pozitivnim znakom v nekaterih državah še ni nastopil čas za rahljanje ukrepov, sprejetih za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Čas je, da še enkrat podvojimo ali potrojimo skupne napore za zatrtje virusa ob podpori celotne družbe, je dejal regionalni direktor WHO za Evropo Hans Kluge.

MADRID – Španija, ki je med najhuje prizadetimi državami v pandemiji novega koronavirusa na svetu, bi lahko 26. aprila, ko se iztečejo izredne razmere, začela opuščati določene ukrepe za zajezitev virusa, je povedala tiskovna predstavnica vlade Maria Jesus Montero. Dnevno število smrtnih žrtev covida-19 je sicer naraslo drugi dan zapored. Od torka je umrlo še 757 ljudi. Sicer pa so se razmere umirile.

PRAGA – Češka je že skozi najtežjo fazo pandemije covida-19 in ji je uspelo ustaviti nenadzorovano širjenje te bolezni, je sporočil češki minister za zdravje Adam Vojtech. Dodal je, da se v državi lahko pripravijo na postopno vrnitev v normalno življenje.

DUNAJ – Avstrijsko gostinsko, nastanitveno in prostočasno dejavnost, ki se je ustavila zaradi širjenja novega koronavirusa, bi lahko postopoma zagnali od sredine maja naprej. Bo pa pred tem nujno do konca aprila oceniti število obolelih za covidom-19, je dejala avstrijska ministrica za turizem Elisabeth Köstinger.

LONDON – Zdravstveno stanje britanskega premierja Borisa Johnsona je stabilno in je dobre volje po drugi noči na intenzivni negi, kjer so mu zaradi covida-19 dali kisik, ni pa potreboval pomoči pri dihanju, je za britanski BBC povedal državni sekretar na ministrstvu za zdravje Edward Argar.

ZAGREB – Hrvaško predsedstvo EU je sporočilo, da bodo zaradi pandemije covida-19 preložili vrh EU in šestih držav Zahodnega Balkana, ki je bil napovedan za 7. maj v Zagrebu. Kot so sporočili, so do 15. maja odpovedali vsa srečanja v okviru predsedovanja, ki naj bi potekala na Hrvaškem.

LONDON – Predsednik Evropskega raziskovalnega sveta (ERC) Mauro Ferrari je odstopil s položaja. Italijanski strokovnjak s področja nanomedicine, ki je ERC vodil od januarja, je za časnik Financial Times pojasnil, da odstopa zaradi razočaranja nad odzivom EU na pandemijo koronavirusne bolezni 19.

WUHAN – Ob izrazih veselja je iz kitajskega mesta Wuhan, kjer se je novi koronavirus decembra lani prvič pojavil, danes prvič odpotovalo več deset tisoč ljudi, potem ko so oblasti po 76 dneh odpravile prepoved potovanj iz mesta. Po ocenah oblasti naj bi odšlo do 55.000 ljudi. V 11-milijonski metropoli medtem ostaja v karanteni več tisoč, če ne milijoni ljudi, ki živijo v soseskah, za katere niso razglasili, da v njih ni več epidemije.

NEW YORK – Za posledicami zapletov zaradi okužbe z novim koronavirusom je v torek umrl ameriški pevec in tekstopisec John Prine. Star je bil 73 let. Dobitnik dveh grammyjev za albuma ter grammyja za življenjsko delo je v petih desetletjih glasbene kariere izdal 19 studijskih albumov.

FRANKFURT – Nemčiji se v letošnjem drugem četrtletju, ki ga je povsem ohromila pandemija novega koronavirusa, obeta skrčenje obsega bruto domačega proizvoda (BDP) za skoraj deset odstotkov, je posvarilo pet vodilnih ekonomskih inštitutov tega največjega evropskega gospodarstva.

DUNAJ – Zaradi pandemije novega koronavirusa bo letošnja matura v Avstriji potekala drugače kot običajno. Maturanti bodo opravljali le pisne izpite, v maturitetni oceni pa bo upoštevana tudi ocena dijaka v zadnjem letniku, je povedal avstrijski minister za šolstvo Heinz Fassmann. Priprave na maturo v šoli se bodo začele 4. maja, izpiti pa 25. maja.

HANNOVER – Nemška razvojna banka KfW bo nemško-britanskemu turističnemu velikanu TUI, ki se je zaradi posledic epidemije koronavirusa znašel v finančnih težavah, pomagala z 1,8 milijarde evrov posojila. Dodelitev ene največjih državnih pomoči za nemška podjetja zaradi posledic širjenja koronavirusa so že potrdile vse pristojne finančne institucije.

PARIZ – Francoska letalonosilka Charles de Gaulle se predčasno vrača domov z napotitve v Atlantskem oceanu, saj ima več članov posadke simptome okužbe z novim koronavirusom, so sporočili s francoskega obrambnega ministrstva. Kot so sporočili, je na ladji okoli 40 mornarjev na opazovanju, člani posadke s simptomi pa so v izolaciji. Nihče nima hujših znakov bolezni.

ŠPORT

BERN – Štirikratni olimpijski zmagovalec Simon Ammann bo nadaljeval kariero v smučarskih skokih tudi v naslednjem obdobju, saj si želi nastopiti na zimskih olimpijskih igrah v Pekingu leta 2022, pred tem pa tudi na svetovnem prvenstvu v Oberstdorfu 2021. Te načrte zdaj 38-letnega športnika je sporočila smučarska zveza Švice. Naslednjo zimo bo švicarski skakalec nastopal v 24. sezoni svetovnega pokala. Njegovi največji uspehi pa imajo že kar dolgo brado, leta 2002 v Salt Lake Cityju in osem let pozneje v Vancouvru je osvojil po dve zlati olimpijski medalji. Svetovni prvak na veliki napravi je postal leta 2007 v Sapporu, leta 2010 pa je v Planici slavil naslov svetovnega prvaka v poletih.

LJUBLJANA – Mednarodna kajakaška zveza (ICF) je sporočila, da bodo vsa tekmovanja pod njenim okriljem do konca avgusta odpovedana ali prestavljena. Svetovno prvenstvo v slalomu na divjih vodah za mladince in mlajše člane v Ljubljani, ki bi moralo biti v prvi polovici julija, naj bi izvedli v začetku septembra. Pandemija koronavirusa je ohromila svet, ob tem pa na glavo postavila tudi letošnjo kajakaško sezono. Evropska in svetovna kajakaška zveza sta bili zaradi situacije primorani odpovedati ali prestaviti večji del tekmovanj v letu 2020. Ljubljana bi morala med 6. in 12. julijem gostiti svetovno prvenstvo v slalomu na divjih vodah za mladince in mlajše člane, a so se organizatorji in ICF uspeli dogovoriti o prestavitvi tekmovanja na poznejši datum. Po trenutnih napovedih naj bi se najboljši mladi slalomisti v Ljubljani mudili med 1. in 6. septembrom.

MÜNCHEN – Izvršni odbor Fiba Europe, na katerem Slovenijo preko videopovezave zastopa predsednik Košarkarske zveze Slovenije Matej Erjavec, se je danes odločil, da zaradi pandemije novega koronavirusa odpove vseh 16 celinskih tekmovanj mlajših kategorij in jih prestavi na leto 2021. Fiba Europe je odpovedala tudi poletno srečanje v Postojni.

LONDON – Premier league lahko izgubi več kot milijardo evrov, če ne bodo končali sezone, ki je prekinjena zaradi pandemije novega koronavirusa, je navedel prvi mož najvišjega angleškega nogometnega prvenstva Richard Masters. To je zapisal v pismu Julianu Knightu, predsedniku britanskega parlamentarnega odbora za digitalizacijo, kulturo, medije in šport.

LONDON – Potem ko so v javnosti zaokrožile fotografije nogometnega trenerja Joseja Mourinha, ki sredi pandemije novega koronavirusa v enem od javnih londonskih parkov z varovanci pri Tottenhamu opravlja trening, britanska javnost poziva h kazni za nepremišljenega Portugalca. Za zdaj jo je odnesel le z opozorilom klubskega vodstva. Mourinho je skupaj z nekaj člani prve ekipe, med njimi s Tanguyjem Ndombelejem, Davinsonom Sanchezom in Ryanom Sessegnonom v parku v Londonu opravljal trening, čeprav bi se morali vsi štirje v poskusu zajezitve širjenja novega koronavirusa držati samoosamitve.

NEW YORK – Komisar severnoameriške hokejske lige NHL Gary Bettman je v pogovoru za ameriško televizijsko mrežo NBC dejal, da je možno, da zaradi širjenja pandemije novega koronavirusa v Severni Ameriki sezone 2019/20 ne bodo končali. Liga NHL je 12. marca za nedoločen čas prekinila sezono in tekem tudi ta mesec ne bo. Redni del lige bi se moral končati 4. aprila, trenutno pa ni jasno, ali bodo lahko pozneje izpeljali končnico. V tej sicer tudi letos ne bo Anžeta Kopitarja, kapetana Los Angeles Kings, ki s kralji trenutno zaseda predzadnje mesto na zahodnem delu lige.