V Skupini SIJ s hitrimi testi potrdili nekaj posamičnih primerov okužb. Skladno s PKP7 bodo zaposlenim izplačali krizni dodatek

Številni podjetja so ta teden začela s prostovoljnimi testiranji na novi koronavirus s hitrimi antigenskimi testi. Med drugim ga izvajajo tudi v proizvodnih družbah Skupine SIJ. V nekaterih družbah Skupine SIJ poleg številnih ukrepov za zajezitev epidemije covid-19 izvajajo sicer tudi merjenje temperature. Kot so potrdili za Koroške Novice, pa bodo skladno s PKP7 zaposlenim ob plači za mesec december izplačali še krizni dodatek.

V proizvodnih družbah Skupine SIJ so z namenom varovanja zdravja zaposlenih ter ohranjanja varnega delovnega okolja v obdobju po praznikih, ko je tveganje za okužbe povečano, pričeli s testiranjem zaposlenih s hitrimi antigenskimi testi na koronavirus. V Skupini SIJ so sicer poudarili, da je testiranje s hitrimi testi za zaposlene prostovoljno.

Testiranja se bodo izvajala postopoma v prihodnjih dneh in bodo omogočena vsem zaposlenim oziroma se bodo priporočala selektivno po posameznih oddelkih, glede na pogoje dela in tveganje prenosa potencialne okužbe v posamezni delovni skupini. Vsekakor pa je poudarek v proizvodnji, saj sodelavci v skupnih službah, skladno v ukrepi Skupine SIJ, še vedno pretežno delajo od doma, so pojasnili.

Testiranja s hitrimi testi na vseh družbah izvaja usposobljeno zdravstveno osebje – na Jesenicah osebje Bolnišnice Jesenice, na Ravnah na Koroškem pa osebje BVD Ravne. Organiziranost testiranja sta si včeraj na Ravnah ogledala tudi dr. Stanislav Pušnik, ZD Ravne in direktor BVD Ravne, Vošner Mirko. Direktor ZD Ravne je podal pohvalo strokovnemu izvajanju testiranja, so navedli v Skupini SIJ.

Na vprašanje koliko testov so opravili in koliko jih je bilo pozitivnih, so odgovorili, “da so s hitrimi testi na obeh lokacijah potrdili nekaj posamičnih primerov okužb, kar pomeni, da podjetja lahko obratujejo normalno. Sodelavcem so nato priporočili, da gredo še na testiranje s PCR testi, ki pa so potrdili rezultate hitrih testov. Oboleli sodelavci nato ostanejo doma in koristijo bolniški stalež. Tudi s tem ukrepom v Skupini SIJ uspešno preprečujejo širjenje virusa med zaposlenimi, kot že ves čas trajanja epidemije.”

Zanimalo nas je še, kako je z merjenjem temperature, če jo zaposlenim merijo preden vstopijo v podjetje. “Merjenje temperature izvajamo le v nekaterih družbah Skupine SIJ in sodi v množico drugih ukrepov, ki jih izvajamo za zavarovanje zdravja naših zaposlenih,” so navedli.

Za konec smo še preverili, kdaj lahko zaposleni pričakujejo nakazilo kriznega dodatka. “V Skupini SIJ bomo skladno s PKP7 seveda izplačali krizni dodatek, in sicer vsem zaposlenim, ki jim zadnja izplačana mesečna plača ni presegla dvakratnika minimalne plače. Izplačilo bo izvedeno ob plači za mesec december 2020, v višini 200 eurov.” Koliko je takšnih delavcev, nam niso odgovorili.

Pri tem naj spomnimo, da so do kriznega dodatka upravičeni vsi zaposleni pri zasebnih delodajalcih, katerih zadnja izplačana bruto plača ni bila višja od 1.881,16 evra.

Dogodki

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije