V šestih zdravstvenih ustanovah izvedli 297 cepljenj oseb mimo nacionalne strategije. Kakšno je stanje v SB Slovenj Gradec?

Vlada se je na današnji seji seznanila s poročilom zdravstvenega inšpektorata o izvajanju nadzora nad obvladovanjem cepljenja proti novemu koronavirusu med 27. decembrom in 16. januarjem. Poročilo razkriva, da so v šestih zdravstvenih ustanovah izvedli 297 cepljenj oseb mimo nacionalne strategije. Največ neskladij je bilo na Onkološkem inštitutu.
bolnica

Zdravstveni inšpektorat je zaradi sumov na neskladnosti nadzor opravil na 20 cepilnih mestih iz seznama nacionalne strategije in na Onkološkem inštitutu. Preverjali so število zaprošenih odmerkov cepiva po posameznih cepilnih mestih, število prejetih odmerkov po posameznih cepilnih mestih, število izvedenih cepljenj po posameznih cepilnih mestih, strukturo cepljenih oseb ter vnos opravljenih cepljen v Elektronski register cepljenih oseb in neželenih učinkov po cepljenju, je zapisano v gradivih po seji vlade.

Po ugotovitvah zdravstvenih inšpektorjev je bilo 14.144 cepljenj skladnih, 297 pa neskladnih.

Med drugim so bili do 17. januarja vnosi cepljenj v elektronski register cepljenih oseb kar v 86 odstotkih nepopolni. V šestih zdravstvenih ustanovah pa so po ugotovitvah zdravstvenih inšpektorjev opravili tudi cepljenja oseb izven nacionalne strategije. Največ, in sicer kar 233, so jih opravili na Onkološkem inštitutu. V Zdravstvenem domu (ZD) Velenje je bilo cepljenj mimo pravil 25, 23 v ZD Grosuplje, 10 v SB Jesenice, pet v ZD Domžale in eno cepljenje mimo pravil v Splošni bolnišnici (SB) Nova Gorica.

Skladno s pravili oz. z nacionalno strategijo pa so cepljenja proti novemu koronavirusu v preverjanem obdobju opravili v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana, UKC Maribor, SB Celje, ZD Slovenska Bistrica, SB Izola, SB Nova Gorica, SB Murska Sobota, SB Slovenj Gradec, SB Novo Mesto, ZD Logatec, Uri Soča, Univerzitetni kliniki Golnik, ZD Postojna, SB Trbovlje, SB Ptuj in SB Brežice.

Zdravstveni inšpektorji so opravili tudi nadzor nad uporabo šeste doze cepiva. Največ jih je bilo s šestim odmerkom cepljenih v UKC Ljubljana, najboljši delež realizacije (20 odstotkov) pa so imeli v Univerzitetni kliniki Golnik, SB Murska Sobota, na Onkološkem inštitutu in v SB Slovenj Gradec, je še navedeno v sporočilu po seji vlade.

Preberi še:  V Ljubljani v četrtek cepljenih skoraj tisoč otrok