Search
Close this search box.

V Selnici ob Dravi postavili “pametne koše”

Fotografija je simbolična.

Na pokopališču v Selnici ob Dravi so v okviru projekta Pametna mesta in skupnosti postavili tako imenovane pametne koše, ki jih lahko spremljajo na daljavo in tako racionalizirajo sistem odvoza odpadkov. Že kmalu naj bi postavili tudi pametno ulično razsvetljavo in senzorje za spremljanje naravnih nesreč.

Estetsko oblikovani koši, v katerih ločeno zbirajo sveče, biološke in ostale odpadke, so preko brezžične povezave programsko povezani z nadzornim sistemom, ki omogoča nadzor nad polnostjo koša. Ta podatke posreduje upravljavcu, da ve, kdaj izprazniti zabojnik.

“Za postavitev smo se odločili, ker želimo optimizirati načrtovanje odvoza odpadkov in ker so bili obstoječi kesoni za smeti zelo neugledni za prostor, kot je pokopališče. Pripravljamo projekt obnove pokopališča in lepo oblikovani koši bodo podobo pokopališča lepo zaključili,” je za STA pojasnila županja Vlasta Krmelj.

Naložba v koše je vredna okoli 10.000 evrov in vključuje informacijsko-komunikacijsko podporo. Denar so zagotovili v občinskem proračunu.

“Koše bomo nekaj mesecev testirali in če bodo rezultati pozitivni, jih bomo v nadaljevanju postavili tudi na druga zbirna mesta v občini,” napoveduje županja, sicer direktorica Energetske agencije za Podravje (Energap).

Takšni koši so postavljeni že ponekod drugod v Sloveniji, med drugim v Črnomlju in Cerknici. “Nimamo pa informacije, da bi bili koši kje v Sloveniji že del skupne platforme in celovitega upravljanja občine, kar gradi Občina Selnica ob Dravi,” pojasnjuje.

V okviru projekta Pametna mesta in skupnosti bodo ta mesec namestili tudi t. i. pametne svetilke, ki bodo imele vgrajene module za komunikacijo. “Poleg izboljšanega svetlobnega upravljanja s svetilkami bomo nanje povezali tudi digitalne števce za pitno vodo. Vse informacije bomo povezali s platformo Univerze v Mariboru in bodo služile za čim bolj učinkovito načrtovanje in upravljanje delovanja občine,” je še povedala Krmeljeva.

Pripravljajo se še na namestitev naprednih senzornih sistemov za spremljanje izrednih naravnih pojavov, kot so poplave in plazovi, ter posledično aktivacijo služb civilne zaščite. Tudi tu sodelujejo z več mariborskimi fakultetami, kjer razvijajo možne rešitve. “Upamo, da bomo lahko z demonstracijskimi projekti preverjali različne rešitve ter tako prispevali k njihovemu razvoju, izboljšavam in širitvi v druge kraje,” pravi županja.

Več iz istega kraja