V SD želijo s predlogom zakona med drugim prepovedati verige, uvesti čipiranje mačk ter višje kazni

Socialni demokrati so v zakonodajno proceduro vložili novelo Zakona o zaščiti živali. Cilji predlaganih sprememb so preprečiti, da se živali izpostavlja neprimernim pogojem, omejiti in preprečiti omejevanje gibanja živali, prepovedati ubijanje živali na način, ki jim lahko povzroči poškodbe in bolečino, prepovedati privez psov na verige in uveljaviti višje kazni za prekrške.
dog-3779956_1920

Poslanka Meira Hot je ob tem v posnetku na svojem Facebook profilu povedala: “Novela zakona predvideva prepoved evtanazije zdravih zapuščenih živali. Dramatično, žalostno in nedopustno je, da v 21. stoletju še vedno dopuščamo evtanazijo zdravih zapuščenih živali. Menimo, da je to potrebno absolutno, nemudoma, nepreklicno prepovedati. In to smo zdaj tudi predlagali.”

Poslanka SD je ob tem še dodala, da predlagajo tudi, da se prepove privezovanje na verige oziroma omejevanje svobode gibanja živali, predvsem psom. “Dejstvo je, da je privezovanje na verige oblika mučenja živali in, da je čas, da se to kot družba tudi zavemo in prepovemo.” Določili so tudi, da se morajo čipirati vsi psi in mačke. Mnenja so tudi, da je potrebno v pravilniku določiti, da mora biti pesjak določene velikosti, s tem želijo določiti vsaj minimalne standarde za pesjaki. “Kajti vse preveč je živali, ki so zaprte v premajhnih pesjakih, ki se ne gibljejo po cel teden, ki ne dobijo hrane in vode,” je povedala Meira Hot. Kot najbolj pomembno pa je izpostavila, da so določili tudi višje kazni za prekrške, “ker je čas, da tudi na tem področju resnično ostreje sankcioniramo deviacije.”

V sporočilu za javnost so v SD zapisali, da od kmetijskega ministrstva že dalj časa pričakujejo “prepotrebne spremembe, na nujnost katerih vse glasneje opozarjajo društva in organizacije za zaščito živali“.

“Žal ministrstvo sprememb vse do danes kljub mnogokratnim obljubam pristojnih ministrov pod okriljem aktualne vlade še vedno ni podalo. Prav tako nas žalostijo informacije, da ministrstvo ni pripravljeno na dialog z zainteresirano javnostjo – s predstavniki zavetišč, društev in organizacij za zaščito živali -, ki opozarja na nujnost zakonskih sprememb na področju zaščite živali,” so izpostavili.

Predlog novele zakona, ki so ga pripravili v poslanski skupini, tako po njihovih besedah naslavlja najbolj izpostavljene manjkajoče dele obstoječe zakonodaje, da se vsaj deloma ublaži “zatečeno stanje na tem področju”.

Svoje mnenje o predlogu mora najprej prodati pristojna komisija državnega sveta, obravnaval pa ga bo tudi Odbor za kmetijstvo. Če bo vse po sreči, bo predlog zakona obravnavan že na aprilski plenarni seji DZ.

VIR: SD, STA, Pes moj prijatelj

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.