V SD skrivnostni glede kandidatov za predsednika stranke, Prednik uradno še brez odločitve

V SD se je izteklo evidentiranje kandidatov za vodstvene funkcije, ki jih bodo volili na jesenskem kongresu. V stranki so skopi z informacijami o njih, saj morajo kandidature pregledati še pristojni organi stranke. Predsednica SD Tanja Fajon je sicer ponovno kandidaturo že napovedala, vodja poslancev Jani Prednik pa odločitve še ne razkriva.

V SD so ob tem danes za STA dodali le, da se bo v tem tednu sestala kandidacijska komisija, ki bo pregledala prispele evidenčne liste in evidentirane kandidate pozvala k oddaji soglasij za kandidature. Komisija bo nato pregledala prispela soglasja in o tem obvestila predsedstvo SD, ki bo določilo predlog kandidatnih list.

Fajonova in Prednik kandidatur še ne komentirata. Fajonova je sicer konec junija napovedala, da se bo na kongresu, ki bo 8. oktobra, podala po nov mandat na čelu stranke. Na vprašanje STA, ali je tudi sama med evidentiranimi kandidati, pa je danes odgovorila le, da postopki še niso končani in da v stranki še čakajo tudi morebitne predloge, ki bi prispeli po pošti.

Tudi Prednik je danes za STA zapisal, da bo najprej treba počakati, da bo jasno, kdo so evidentirani kandidati. Če bo med njimi tudi sam, kar sicer pričakuje, bo sprejel odločitev, ali bo podal soglasje h kandidaturi.

Ne bo pa presenečenje, če se bo Prednik ponovno odločil izzvati Fajonovo za mesto na čelu SD. Na zadnjem volilnem kongresu se je hkrati s Fajonovo namreč že potegoval za mesto predsednika stranke, ob čemer ga je podprla skoraj tretjina delegatov. Da se ob zadostni podpori “izziva kandidirati za predsednika stranke ne bi ustrašil”, je dejal tudi v več izjavah za medije v preteklih mesecih.

Dodatno bi se lahko tokrat Fajonovi še bolj približal, ocenjujejo nekateri poznavalci razmer v stranki. Rezultat stranke, ki jo je na zadnjih državnozborskih volitvah podprlo 6,69 odstotka volivcev, kar je SD prineslo sedem poslanskih sedežev oz. tri manj kot v preteklem sklicu parlamenta, je namreč v delu članstva povzročil nezadovoljstvo.

V SD so po razpravi na predsedstvu v začetku maja sicer strnili vrste, prevladala je podpora vstopu stranke v vlado pod vodstvom premierja Roberta Goloba. Fajonova je takrat v izjavi za medije tudi ocenila, da so v stranki opravili iskreno in kritično povolilno analizo. Poudarila je tudi, da se zaveda, da z volilnim rezultatom v stranki ne morejo biti zadovoljni, a so v kampanji in na terenu po njeni oceni dali vse od sebe.

Fajonova je v vladi prevzela mesto zunanje ministrice, Prednik je postal vodja poslancev v DZ.

Spremembe pa se, kot kaže, obetajo vsaj na mestu glavnega tajnika stranke. Po poročanju medijev se s tega položaja umika Dejan Levanič, med kandidati za njegovega naslednika pa se med drugim omenja tajnika ljubljanskega mestnega odbora Klemna Žiberta in kranjskega podžupana Janeza Černeta. Levanič na vprašanje STA o tem danes ni odgovoril.

Dogodki