Search
Close this search box.

V SB Slovenj Gradec zdravijo 56 bolnikov s covidom-19, v UKC Ljubljana 317, med njimi je tudi 6 porodnic

Pravkar poteka novinarska konferenca o aktualnem stanju glede bolezni covid-19, na kateri sodelujejo minister za finance Andrej Šircelj, gospodarski minister Zdravko Počivalšek, strokovni direktor Splošne bolnišnice Murska Sobota Daniel Grabar in vladni govorec Jelko Kacin.

Včeraj je bilo opravljenih veliko, veliko več testov, kot pretekle dni, kar je brez dvoma v veliki meri posledica spremenjenega načina testiranja v skladu z odločitvijo, ki jo je prejšnji konec tedna sprejelo ministrstvo za zdravje. Slednje je v svojem navodilu ponovno priporočilo, da se testira tudi vse družinske člane okuženih, ki so skupaj z njimi bili v karanteni brez testiranja. Vzorec testiranja je bil spremenjen,” je uvodoma pojasnil Kacin.

Ob opravljenih 7515 testiranjih je bilo včeraj potrjenih 2217 primerov. Delež pozitivnih testov je zaradi ponovnega splošnega testiranja večji in je znašal 29,5 %, o čemer smo že poročali TUKAJ.

Absolutne številke so višje kot so bile včeraj, dejansko stanje pa se od včeraj na danes v bistvu ni spremenilo. Podatki še naprej in še vedno kažejo, da se reprodukcijsko število, R, še naprej umirja, kar je spodbudno.

Kacin je tudi predstavil podatke glede novih okužb po občinah: Murska Sobota 31, Beltinci 26, Ptuj 27, Kranj 67, Jesenice 43, Radovljica 38, Škofja Loka 32, Tržič 26, Preddvor 20, Bled 13, Bohinj 10, Idrija 30, Domžale 43, Kamnik 44, Celje 30. Slovenska Bistrica 71, Velenje 59, Žalec 22, Novo mesto 66, Trebnje 25, Zagorje ob Savi 20, Ljubljana 267, Maribor 94.

Zelo verjetno bo jutri Pomurje prevzelo štafeto najbolj okužene regije od Gorenjske. Incidenca v Pomurju je že presegle 1500 okuženih na 100.000 prebivalcev v zadnjih 14-dneh, na Gorenjskem pa je iz 2000 že padla pod 1600,” je dejal Kacin.

Včeraj je bolnišnično oskrbo potrebovalo 1192 bolnikov, 21 več kot dan prej. Intenzivno nego sta potrebovala 202 pacienta oz. 6 več kot predhodni dan – gre za enako povečanje kot smo ga poročali tudi včeraj. Iz bolnišnic je bilo odpuščenih 96 pacientov,” je pojasnil Kacin.

Dnevni prirast bolnikov je trenutno nekoliko manjši kot je bil pred dnevi. Najbolj obremenjene ostajajo postelje intenzivne nege. Razmere so še posebej resne v vzhodnem delu države, kjer so zasedene praktično vse postelje, je ocenil Kacin.

Žal, smo imeli mrtve tudi včeraj, v bolnišnicah 32, umrlo pa je še 8 oseb več. Gre za največje število umrlih za COVID-19 v enem dnevu od izbruha epidemije,” je še omenil vladni govorec.

Dodatne postelje, ki so jih čez vikend vzpostavili v Ljubljani, so več kot potrebne in se postopoma že polnijo. V UKC Ljubljana zdravijo 317 bolnikov, od tega 63 na intenzivi, med njimi je tudi 6 porodnic, ki pa so locirane ločeno na ginekološki kliniki, je stanje v UKC Ljubljana opisal Kacin.

Iz Splošne bolnišnice Slovenj Gradec pa so sporočili, da so včeraj testirali 92 vzorcev na prisotnost SARS-CoV-2. Prisotnost virusa so potrdili v 18 primerih. V različnih enotah bolnišnice zdravijo skupaj 56 bolnikov, 6 jih potrebuje intenzivno zdravljenje.

Še vedno je hospitaliziran en otrok, prav tako se v dislocirani rdeči coni na travmatološko/ortopedskem oddelku še vedno zdravi 6 oseb. Zaradi aktivnega COVID-19 je z dela odsotnih 61 zaposlenih. Prosimo vas, da spoštujete preventivne ukrepe in s tem zaščitite sebe in druge,” so še zapisali v sporočilu za javnost, ki so ga objavili na Facebook strani SB Slovenj Gradec.

Dogodki

Pravkar poteka novinarska konferenca o aktualnem stanju glede bolezni covid-19, na kateri sodelujejo minister za finance Andrej Šircelj, gospodarski minister Zdravko Počivalšek, strokovni direktor Splošne bolnišnice Murska Sobota Daniel Grabar in vladni govorec Jelko Kacin.